Vijesti

Berberin i probiotici za dijabetičare

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Berberin i probiotici za dijabetičare

Izvor: Nature Communications

Prema rezultatima randomizirane kontrolirane studije provedene u Kini, uzimanje mješavine botaničkog alkaloida berberina i probiotika pomaže u smanjenju razine glukoze u krvi dijabetičara, više nego njihovo pojedinačno uzimanje. U studiji je sudjelovalo 409 ispitanika koji su nasumično razvrstani u četiri skupine. Prva je uzimala berberin u obliku tableta zajedno s probiotikom u prahu, druga skupina isključivo berberin, treća isključivo probiotik, a četvrta skupina placebo.

Na kraju ispitivanja, u skupini koja je uzimala berberin i probiotike zabilježeno je najveće smanjenje razine glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) od 1,04%. Sljedeći najučinkovitiji ishod uočen je u skupini koja je uzimala samo berberin, kod koje se udio HbA1c smanjio za 0,99%. U skupinama koje su uzimale placebo ili probiotik nisu zabilježena značajna smanjenja razine glikoziliranog hemoglobina. Dvije najučinkovitije intervencije dovele su do promjena u relativnom broju 78 vrsta bakterija. Primjerice, berberin je smanjio udio vrsta bakterija koje uglavnom proizvode jednostavne šećere ili kratkolančane masne kiseline koje proizlaze iz fermentacije polisaharida ili oligosaharida. To uključuje bakterijske vrste poput Roseburia spp., Ruminococcus bromii, Faecali bacterium prausnitzii i Bifido bacterium spp.

Daljnje metabolomske studije otkrile su da je učinak berberina na smanjenje glukoze u krvi posljedica smanjenja broja bakterija vrste Ruminococcus bromii koja ima ključnu ulogu u razgradnji škroba. Također, u skupinama koje su uzimale berberin zabilježena su poboljšanja drugih metaboličkih parametara, poput smanjenja razine glukoze u krvi na tašte, triglicerida te ukupnog i LDL kolesterola. Ipak, istodobno je liječenje berberinom izazvalo veći broj probavnih smetnji. Međutim, nuspojave nisu utjecale na njegov antidijabetički učinak ili na značajke mikrobiote crijeva, ali je potrebno provesti ispitivanja s duljim trajanjem intervencije.

Također je uočeno da je uzimanje probiotika imalo značajniju ulogu u kontroli razine glukoze u krvi kod starijih ispitanika (50 i više godina). Znanstvenici nisu uspjeli zabilježiti značajno poboljšanje kod bolesnika s dijabetesom tipa II koji su uzimali probiotik, osim kod starijih ispitanika kada su ga uzimali u kombinaciji s berberinom. Ističu da je to u skladu sa zaključkom na temelju dosadašnjih istraživanja, prema kojemu probiotici imaju ograničene učinke na liječenje metaboličkih bolesti. Međutim, napomenuli su da bi takvi rezultati mogli biti posljedica funkcionalnih varijacija specifičnih za soj bakterija.