Vijesti

Kudzu cvijet i kora mandarine kod simptoma menopauze

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Kudzu cvijet i kora mandarine kod simptoma menopauze

Izvor: Nutrients

Rezultati nove randomizirane kontrolirane studije pokazali su da ekstrakt kudzu cvijeta i kore mandarine mogu smanjiti učestalost naleta vrućine i blagotvorno djelovati na smanjenje mineralne gustoće kostiju povezane s menopauzom. Naime, tijekom razdoblja menopauzalne tranzicije zbog promjene u razini hormona estrogena, kod više od 80% žena javljaju se naleti vrućine i noćno znojenje. Budući da estrogen ima vitalnu ulogu u prevenciji gubitka i promicanju stvaranja koštane mase, njegov nedostatak također može pridonijeti smanjenju mineralne gustoće kostiju. Pojedine žene izbjegavaju hormonsku terapiju zbog mogućih rizika za zdravlje i umjesto toga koriste razne biljne pripravke s fitoestrogenima za koje se smatra da pružaju zdravstvene dobrobiti. Primjerice, osušena kora mandarine bogata je flavonoidima, poput hesperidina, naringina i narirutina, a istraživanjima su utvrđeni modulacijski učinci kore mandarine na metabolizam kostiju. Tim istraživanjem znanstvenici su nastojali procijeniti sigurnost i učinkovitost ekstrakta cvijeta kudzu i kore mandarine na nalete vrućine, te vrijednosti markera koštane pregradnje kod žena u menopauzalnoj tranziciji.

U ispitivanju su sudjelovale 84 zdrave žene u dobi od 45-60 godina s naletima vrućine uzrokovanih menopauzom. Nasumično im je tijekom 12 tjedana dodijeljeno uzimanje ekstrakta kudzu cvijeta i kore mandarine ili placeba. Ispitanice su se pridržavale uobičajene prehrane i načina života, ali su se suzdržavale od konzumacije kudzu cvijeta, kore mandarine, agruma, kalcija te hrane i pića bogatih izoflavonima. Prehrambeni unos i razina tjelesne aktivnosti zabilježeni su na početku studije, te u 6. i 12. tjednu studije, a podaci o kvaliteti sna i uzorci krvi prikupljeni su na početku studije i u 12. tjednu. Učestalost i težina simptoma menopauze mjereni su pomoću upitnika na početku i na kraju studije.

Analizom rezultata utvrđeno je da je uzimanje tog ekstrakta rezultiralo značajnim smanjenjem učestalosti i intenziteta naleta vrućine u usporedbi s placebom. Također je utjecalo na poboljšanje vrijednosti markera koštane pregradnje, pokazujući značajno smanjenje razgradnje kostiju i povećanje izgradnje kostiju u odnosu na placebo. Štoviše, ni u jednoj skupini nisu primijećeni ozbiljni štetni učinci kao ni hormonalne promjene. Otkrića upućuju na to da uzimanje ekstrakta kudzu cvijeta i kore mandarine može poboljšati kvalitetu života žena u menopauzi, koje prijavljuju navedene simptome. Međutim, jedno od ograničenja studije je to što nisu mjerene razine serotonina i epinefrina u serumu, za koje se smatra da imaju važnu ulogu u funkciji termoregulacije. Kao rezultat, izravni mehanizmi djelovanja ispitivanog ekstrakta u ublažavanju naleta vrućine i gubitka koštane mase nisu u potpunosti shvaćeni.