Akutna upala srednjeg uha - na putu između liječnika i ljekarnika

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Ana Močić, mag. pharm.

S obzirom na učestalost akutne upale srednjeg uha, utjecaja na sluh i čestih ponavljanja, ta bolest zahtijeva najveću moguću pozornost pravovremenim prepoznavanjem i liječenje

Akutna upala srednjeg uha - na putu između liječnika i ljekarnika

 

 

Akutna upala srednjeg uha jedna je od najčešćih dijagnoza u ordinacijama opće medicine. I u ljekarni smo svjedoci čestih posjeta pacijenata koji traže pomoć pri otklanjanju uhobolje. Najviše pogađa djecu, imunološki osjetljivu skupinu, ali i odrasle osobe.

Kada se govori o pragu boli kod uhobolje, ta se bol često uspoređuje s boli zuba, pa se može svrstati u jako bolno akutno stanje. U većini slučajeva bolest prolazi spontano ili uz primjenu suportivne terapije. No, često se prekomjerno propisuju i antibiotici, pa problem ulazi u sferu rezistencija i postantibiotskih simptoma kao što su poremećaj crijevne mikroflore i razvoj rekurentnih gljivičnih infekcija.

 

Kako simptomatski prepoznati koji dio uha je zahvaćen upalom?

Bol u uhu može biti izazvana upalom: vanjskog uha (Otitis externa), srednjeg uha (Otitis media) i unutarnjeg uha (Otitis interna).

Otitis externa je upala zvukovoda, kanala koji vodi do bubnjića. Zapravo dolazi do upale kože koja oblaže taj kanal. Budući da je zvukovod prekriven tankim slojem osjetljive kože, do upale dolazi lako. Najčešći uzrok je ulazak vode u zvukovod, a s vodom ulaze i bakterije. Ponekad je kao dodatni rizični faktor prisutna i sitna ozljeda kože (nastala npr. čišćenjem uha štapićem). Najčešći uzročnici tih upala su  bakterije koje se nalaze na koži, kao što su stafilokoki, streptokoki ili pseudomonas, a ponekad i gljivice mogu uzrokovati gljivičnu infekciju.

Upala vanjskog uha najčešće se javlja kod plivača. Bolesnici se žale na izrazito jaku bol, najčešće opisuju da ih “boli pola glave”. Pritisak na tragus (mala izraslina ispred zvukovoda) je bolan. Također mogu biti prisutni slabiji sluh i jak svrbež. Kod jake upale mogu oticati i limfni čvorovi oko uške.

Otitis media - akutna upala srednjeg uha jedna je od najčešćih dijagnoza. Češće se javlja kod djece, ali može se javiti i u bilo kojoj životnoj dobi. Definirana je naglim nastupom uhobolje, uz kliničke znakove izljeva i upalnog procesa u srednjem uhu. Najčešće se javlja kao komplikacija virusne infekcije gornjeg dišnog sustava, zbog koje dolazi do zatvaranja prirodnog kanala koji spaja nosni dio ždrijela i srednje uho (tzv. Eustahijeva tuba).

U usporedbi s odraslim osobama, djeca imaju predispoziciju za razvoj upale srednjeg uha iz nekoliko razloga: anatomske osobitosti Eustahijeve cijevi, uvećane adenoidne vegetacije kao i češće virusne infekcije gornjih dišnih putova.

Pacijent se žali na bolnost zahvaćenog uha, pri čemu tjelesna temperatura može, ali ne mora nužno, biti povišena. Upali često prethode (nekoliko dana ranije) simptomi virusne infekcije gornjeg dišnog sustava (prehlade). Kod manje djece jedini znak upale može biti plačljivost i/ili razdražljivost. Uho na dodir najčešće nije bolno. Laboratorijski nalazi često nisu značajnije poremećeni, osim broja bijelih krvnih stanica (leukocita) kao izraza upalne reakcije u organizmu.

Otitis interna - unutarnje uho sastoji se od pužnice (dio za slušanje) i vestibula te semicirkularnih kanala (dio za ravnotežu). Upala unutarnjeg uha najčešće je virusna, a prethodi joj infekcija gornjih dišnih puteva. Ostali uzročnici mogu biti kronična upala srednjeg uha, meningitis, trauma glave, određeni lijekovi i tumori.

Kod upale labirinta, kao prvi simptom najčešće se javljaju zujanje u uhu, zatim slabljenje sluha, vrtoglavica, poremećaj ravnoteže, mučnina i povraćanje.

 

Etiologija nastanka akutne infekcije

Najčešći uzročnik upale je virusna infekcija koju je potrebno pravovremeno zaustaviti da ne bi došlo do razvoja bakterijske infekcije i komplikacija. Naime, virusna infekcija može uzrokovati destrukciju sluznice Eustahijeve tube nakon čega ona ima manju sposobnost sinteze enzima koji djeluju bakteriostatski. Također, narušena ravnoteža stanica Eustahijeve tube dovodi i do smanjene produkcije imunoglobulina A i interleukina.

Akutnu upalu srednjeg uha (acutes otitis media - AOM) kod novorođenčadi uzrokuju gram–negativni crijevni bacili, osobito Escherichia coli i Staphylococcus aureus. Kod starije djece i djece do 14 godina najčešći uzročnici su Streptococcus pneumoniae, Moraxella (Branhamella) catarrhalis, Haemophilus influenzae neodređenog tipa, a rjeđe β−hemolitični streptokoki grupe A i S. aureus. Kod bolesnika starijih od 14 godina najčešći uzročnici su S. pneumoniae, β−hemolitični streptokoki grupe A i S. aureus, a zatim slijedi H. influenzae.

Kao i mnoge druge respiratorne infekcije, ta se upala češće javlja u zimskim mjesecima.

 

Pristup liječenju bolnog uha

Liječenju bolnog uha pristupamo s obzirom na simptome koji se jave u akutnom infektu. Prije svega, potrebno je utvrditi o kojem se dijelu uha radi i, ovisno o tome, započeti sa simptomatskom terapijom.

Naravno, prva pomoć će biti analgetik koji je nužan da bi se reducirao osjet boli. Pritom možemo, ovisno o dobi, kroničnim bolestima i stanju pacijenta preporučiti paracetamol kao najpodnošljiviji i siguran analgetik. Primjena nesteroidnih antireumatika kao ni kortikosteroida ne preporuča se u terapiji zbog mogućnosti maskiranja ozbiljnosti simptoma.

Od nefarmakoloških mjera možemo istaknuti tople suhe obloge koji se lagano pritisnu na uho.

 

Liječenje upale srednjeg uha (otitis media)

S obzirom da najveći broj akutnih infekcija uha uzrokuju virusi, većina europskih vodiča preporuča vrijeme čekanja prije eventualnog uvođenja antibiotske terapije. Granica za uvođenje antibiotika je kada simptomi potraju duže od 3 dana, ili se tijek bolesti pogorša. To, naime, može uputiti na razvoj bakterijske infekcije koji je moguć kao posljedica narušene stanične barijere Eustahijeve tube virusom, gljivicama ili drugim mikroorganizmima.

Kod djece mlađe od 24 mjeseca postoji iznimka, jer pedijatrijska udruženja preporučuju neodložnu primjenu antibiotika (Svjetska zdravstvena organizacija) bez obzira na dokaz bakterijske infekcije. Za ostalu populaciju savjet je da se antibiotici ne uključuju u terapiju u prvih 48-72 sata od početka simptoma. To je tzv. watchful waiting osim u slučajevima jako visoke temperature (iznad 39,5˚), perforacije bubnjića i bilateralnog otitis media.

U slučaju novonastalog AOM,  kod 70-90% slučajeva dolazi do spontanog izliječenja u roku od 7-14 dana. Naime, rana primjena antibiotika osigurava smanjenje ili nestanak simptoma nakon 24 sata, kada bi oni i sami spontano nestali, a povećava incidenciju gastrointestinalnih tegoba.

Antibiotik prvog reda u liječenju AOM kod djece je amoksicilin, i to u dozi od 80-90 mg/kg tjelesne težine podijeljen u tri dnevne doze, tijekom 5-10 dana.

Za djecu i osobe starije od 14 godina doza amoksicilina je 500 mg u tri dnevne doze. U slučaju alergije na penicilin može se primjeniti antibiotik iz skupine makrolida (eritromicin, klaritromicin, azitromicin), cefalosporina ili aminoglikozida u dogovoru s liječnikom.

Ako je primarni razlog otalgije začepljena Eustahijeva tuba, pomoći može toaleta nosa hipertoničnom otopinom u obliku spreja ili kapi, jer je ona prirodni dekongestiv. Takvi preparati sadrže prirodne mineralne soli mora, a zbog hipertoničnosti jednostavnim mehanizmom osmoze iz tkiva izvlače suvišnu tekućinu i razrjeđuju gusti sekret. Također, dobro vlaže sluznicu te obnavljaju mukocilijarnu aktivnost i čiste nos. Osim toga, dokazano im je i djelovanje na medijatore upale, tj. imaju protuupalni učinak. 

Ako je hiperemija sluznice nosa jako izražena te je onemogućen normalan protok zraka kroz nosnice, bilo bi dobro upotrijebiti i nazalne dekongestive. No, uvijek je važno naglasiti da se njihova upotreba preporuča u kombinaciji s fiziološkom otopinom, u kontekstu vlaženja nosne sluznice kako bi se smanjio njihov agresivan učinak. Također, pacijenti ih zbog opasnosti od reaktivnog proširenja kapilara i ponovnog pojačanog lučenja sekreta ne bi smjeli koristiti dulje od 5-7  dana. Poseban je oprez potreban kod male djece, dok se za dojenčad dekongestivi u pravilu ne preporučuju.

Antihistaminici mogu biti korisni ako je primarni uzrok AOM alergija.

 

Liječenje upale vanjskog uha (otitis externa)

Terapija je najčešće lokalna, jer se radi o upali kože. Pritom se mogu koristiti lipofilni preparati na bazi prirodnih ulja.

S obzirom da je glavni uzročnik upale voda (“plivačko uho”)  da bi se spriječila upala zvukovoda, potrebno je da uši budu suhe. Nakon kupanja potrebno je glavu nagnuti na stranu i pričekati da se tekućina iscijedi iz zvukovoda.

Naravno, ako ipak dođe do razvoja bakterijskih infekcija, liječnik će, vodeći se smjernicama, preporučiti antibiotik.

 

Liječenje upale unutarnjeg uha (otitis interna)

Najčešće se primjenjuje terapija kortikosteroidima pod nadzorom liječnika.

 

Prirodni način liječenja boli u uhu (otalgije)

Biljni pripravci indikativni su i kod otitis externa i otitis media. Uhu (kao lipofilnoj sredini) najviše odgovaraju lipofilne supstancije, pa kao takve možemo preporučiti preparate na bazi ulja.

Maslinovo ulje sadrži polifenole i vitamin E koji su vrlo učinkoviti antioksidansi i pridonose poboljšanju imuniteta. Ističu se lokalni antiinflamatorni učinak kao i efekt uklanjanja patogena.

Kantarionovo ulje sadrži tanine koji imaju adstringentni učinak, pa na taj način onemogućuje prodor mikroorganizama u dublje slojeve kože (sluzokože) uha. Važan je i njegov antiseptički učinak.

Ulje bijelog luka dokazano djeluje protiv Candide albicans, a sadrži alin koji ima antimikrobni učinak i emolijentno djelovanje.

Ulja lavande i ružmarina imaju antimikrobna i emolijentna svojstva.

Sva navedena ulja mogu se koristiti u obliku sprejeva ili kapi tijekom 3 dana, po nekoliko puta na dan. Ako se bol do tada ne povuče, potrebno se javiti liječniku.

Prirodni preparati u obliku ulja ne smiju se koristiti ako su prisutni sekrecija ili krvarenje iz ušnog kanala, jer takvi simptomi mogu upućivati na oštećen bubnjić.

 

Otikon otopina za uho - kliničke studije

Danas živimo u vremenu farmacije i medicine utemeljene na dokazima. Učinkovitost pripravka, ako za njega postoji studija, stvarna je i definirana. No, još uvijek je mali broj prirodnih pripravaka koji imaju potvrđene čvrste dokaze o djelovanju. O ozbiljnosti proizvoda govori i vrsta kliničke studije.

Za otopinu za uho Otikon dosad su objavljene 3 kliničke, dvostrukoslijepe studije. (To znači da ni ispitanik ni onaj tko ispituje ne znaju u kojoj skupini pacijenata sudjeluje - onoj koja dobiva ljekoviti pripravak ili onoj koja dobiva placebo). Također, studije su i randomizirane, što znači da su ispitanici nasumično odabirani, odnosno nije bilo pristranosti u odabiru od strane ispitivača.

 

Prva studija - Efikasnost i sigurnost Otikon otopine za uho u usporedbi s kapima s anestetikom ametokainom i fenazonom u glicerinu u terapiji uhobolje povezane s akutnim otitis media (OMA), Sarrell et al, Arch Pediatr Adolesc Med. 2001 Jul;155(7):796-9.

Studija je bila dvostrukoslijepa i randomizirana. Ispitanici su bila djeca, njih 103, uzrasta od 6-18 godina s otalgijom i problemima s bubnjićem kao posljedicom AOM-a.

Ukupno je u skupini A koja je primala Otikon po 5 kapi 3 puta na dan bio 61 ispitanik, a u skupini B, koja je dobivala kapi s anestetikom, također 5 kapi 3 puta na dan, bilo je 42 ispitanika. Pacijenata s bilateralinim OMA bilo je 36, od toga je njih 8 (22,2%) primalo anestetik, a 28 (77,8%) Otikon kapi za uho.

Kapi su primijenjene u vanjski ušni kanal bolnog uha.

Bol u ušima procijenjena je pomoću dvije vizualne analogne skale: linearne skale i skale bola. Prosječan intenzitet boli procijenjen je tijekom 3 dana.

Zaključak: Formulacija Otikon kapi za uho, prirodnog porijekla, podjednako je učinkovita kao i analgetske kapi za uho te je dokazano korisna u terapiji uhobolje povezane s akutnom upalom srednjeg uha.

 

Druga studija - Prirodna terapija uhobolje kod djece, Sarrell et al, Pediatrics. 2003 May;111(5 Pt 1):e574-9.

Dvostrukoslijepom, randomiziranom studijom mjereni su efikasnost i sigurnost nekonvencionalne topikalne terapije u usporedbi s tradicionalnom terapijom otalgije povezanom s OMA kod djece.

Ispitanici su bili 171 dijete uzrasta od 5-18 godina, s otalgijom i kliničkim nalazima koji upućuju na infekciju srednjeg uha. Podijeljeni su u 4 skupine. Skupina A sa 44 ispitanika dobivala je Otikon - 5 kapi 3 puta na dan; skupina B sa 42 ispitanika također je dobivala Otikon 5 kapi 3 puta na dan i amoksicilin 80 mg/kg/dan (maksimalno 500 mg/doza) podijeljeno u 3 doze; skupina C sa 42 ispitanika dobivala je topikalni anestetik (ametokain i fenazon u glicerinu) po 5 kapi 3 puta na dan; a skupina D sa 43 ispitanika – topikalni anestetik po 5 kapi 3 puta na dan i amoksicilin.

Postojanje ili nedostatak boli u uhu procijenjeni su nakon 3 dana putem vizualno analogne skale. Prosječan intenzitet boli procijenjivan je tijekom 3 dana.

Zaključak: Istraživanje je pokazalo da u slučajevima boli u ušima izazvanih OMA kod djece kojoj je potrebno aktivno liječenje, pored jednostavnog čekanja od 2-3 dana, otopina biljnog ekstrakta može biti od koristi.

 

Treća studija - Terapija akutne otitis media: efikasnost naturopatskih kapi u usporedbi s antibiotskom terapijom , Sarrell et al, Archivos en Medicina Familiar 2007, Vol. 9 (1) 31-39.

Dvostrukoslijepom, randomiziranom studijom ispitano je 200 djece uzrasta od 5-18 godina, s uhoboljom povezanom s AOM. Podijeljeni su u dvije skupine – 100 ispitanika dobivalo je prirodni lijek 3 puta na dan po 5 kapi i placebo sirup 3 doze na dan, a drugih 100 ispitanika dobivalo je amoksicilin sirup 80 mg/kg/dan (maksimum 500 mg/doza) podijeljen u 3 doze na dan i placebo kapi za uho, 3 doze na dan.

Stupanj boli u uhu procjenjivan je tijekom 3 dana pomoću „metra za bol“ koji se sastojao od linearne numeričke skale (od 1–bez bola, do 10–najgora moguća bol) i skale od 5 facijanih ekspresija koje variraju od širokog osmjeha (bez boli) do tužnog lica koje plače (najgora moguća bol) s odgovarajućom skalom u boji.

Zaključak: Otopina prirodnih kapi za uho koja se koristila u studiji je najmanje jednako učinkovita kao amoksicilin u liječenju izljeva srednjeg uha (OME) i značajno je bolja za liječenje bolova u uhu povezanih s akutnim otitisom (OMA). Njegova upotreba smanjuje potrebu za sistemskim liječenjem antibioticima, bez povećanog rizika od sekundarnih komplikacija. Predloženo je da se kod djece starije od 5 godina s dijagnozom AOM inicijalno liječenje antibioticima zamijeni prirodnim kapima.

 

Zaključak

Smjernice za liječenje akutne upale srednjeg uha razlikuju se od države do države, ovisno o bakterijskoj pojavnosti kao i rezistenciji. Čak 80% slučajeva AOM rješava se bez antibiotika, a rano uvođenje antibiotika ne smanjuje opasnost od sekundarnih bakterijskih infekcija, meningitisa ili bakterijemije. Potrebno je osvijestiti pacijente o negativnim stranama prekomjerne uporabe antibiotika i usmjeriti ih na konkretnu lokalnu terapiju koja će smiriti otalgiju kao simptom, ali i spriječiti recidive.

Cijepljenje pneumokoknom vakcinom koje je uvedeno 2000. godine bitno je promijenilo epidemiološku situaciju u SAD-u i dovelo do značajnog pada Streptococcus pneumonia i povezanih bolesti kao što su akutna upala srednjeg uha, upala pluća ili invazivna pneumokokna bolest. Isto cjepivo odobreno je u Kanadi i Europi  2001. godine i uvedeno u nacionalne kalendare cijepljenja 2006.-2008. godine.

Kod nas u Hrvatskoj cijepljenje pneumokokom obavlja se od 2018. godine, no još uvijek nemamo podatke koji će uputiti na potencijalno smanjenje akutne upale srednjeg uha kao posljedice streptokokus pneumonije, u vezi s procijepljenošću.

 

Literatura:

Principi N, Baggi E, Esposito S. Prevention of  Acute Otitis Media Using Currently Available  Vaccines. Future Microbiol. 2012; 7 (4): 457-65. 

Kovač Bilić L. I sur Smjernice za akutnu upalu srednjeg uha za djecu I odrasle- Med Jad 2020; 50 (3): 199-205

Glunčić I, Roje Ž. Otitisi u dojenčadi i male djece.  Paediatria Croatica 1999.

American Academy of Pediatrics Subcommittee  on Management of Acute Otitis Media. Diagnosis  and management of acute otitis media. Pediatrics.  2004; 113 (5): 1451-65.

Halasa NB, Grijalva CG, Arbogast PG, Talbot TR, Craig AS, Griffin MR, Schaffner W. Nearly  complete elimination of the 7-valent pneumo coccal conjugate vaccine serotypes in Tennessee. Pediatr Infect Dis J. 2013; 32 (6): 604-9. 

https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/24808/Upala-uha-kako-razlikovati-upalu-vanjskog-srednjeg-i-unutarnjeg.html

http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/bolesti-uha-grla-nosa-i-zubi/bolesti-srednjeg-uha-i-bubnjica/akutna-upala-srednjeg-uha

 

OKTAL PHARMA PROMO

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Error!

ERROR: Could not find category (no rows) Error: Database Error!

Banner Banner