Vijesti

Mješavina probiotika poboljšava tjelesni sastav trkača

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Mješavina probiotika poboljšava tjelesni sastav trkača

Izvor: Nutrients

Mješavina probiotičkih sojeva može utjecati na povećanje nemasne mase tijela i mase skeletnih mišića kod muških trkača, pokazali su rezultati nove poljske studije. Izdržljivost u trčanju koju karakterizira trajanje više od 30 minuta sve je popularnija širom svijeta. Međutim, rizici od ozljeda, infekcija dišnih puteva, kronične upale, mučnine, bolovi u trbuhu i dijareje povećavaju se duljim trajanjem trčanja. Sportaši koji žele kontrolirati te potencijalne probleme često traže probiotičke sojeve koji moduliraju crijevnu mikrobiotu i pojavu probavnih smetnji, ili infekcije gornjih dišnih puteva. No, prema autorima nedavno provedene studije, zdravstvene prednosti probiotičkih sojeva za sportaše u sportovima izdržljivosti nisu precizno definirane.

Da bi procijenili učinak mješavine probiotika na tjelesnu građu, kardiorespiratornu kondiciju i upalne procese kod muških i ženskih sportaša u sportovima izdržljivosti, provedena je randomizirana dvostrukoslijepa studija. U njoj je sudjelovalo 66 trkača na duge staze u dobi od 20-60 godina. Ispitanicima je nasumično dodijeljeno uzimanje dvije probiotičke kapsule dva puta na dan, ili placebo, tijekom tri mjeseca. Svi ispitanici podvrgnuti su analizi tjelesne građe na početku i na kraju razdoblja intervencije. Procijenjeni su tjelesna masa, udio tjelesne masti, udio visceralne masti, masa skeletnih mišića i udio vode u tijelu. Dobiveni rezultati pokazali su da je kod muškaraca koji su uzimali probiotik uočen statistički značajan porast nemasne mase tijela i koštane mišićne mase, a kod žena je zabilježeno smanjenje udjela ukupnog i visceralnog masnog tkiva. Međutim, rezultati kod žena bili su statistički neznačajni.

Znanstvenici zaključuju da je tromjesečna intervencija mješavinom probiotika pozitivno utjecala na parametre tjelesne građe ispitanika, ali ističu kako procjena parametara upale kod trkača nije pokazala značajne razlike između probiotičke i placebo skupine.