Vijesti

Utjecaj DHA na razinu testosterona pretilih muškaraca

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Utjecaj DHA na razinu testosterona pretilih muškaraca

Izvor: Prostaglandins, Leukotrienes i Essential Fatty Acids


Znanstvenici su otkrili da je uzimanje ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani s visokim udjelom dokozaheksaenske kiseline (DHA) rezultiralo povećanjem razine testosterona kod pretilih muškaraca. Rezultat proizlazi iz sekundarne analize podataka veće studije, provedene da bi se ispitali učinci uzimanja navedenog dodatka prehrani na inzulinsku rezistenciju, tijekom 12 tjedana. Dob ispitanika bila je u rasponu od 38-63 godine, a tjelesna masa ispitanika u rasponu od onih s umjerenom prekomjernom tjelesnom masom do značajno pretilih.

U studiji nisu primijećeni nikakvi učinci ovisni o spolu. Međutim, analizirajući podatke isključivo muškaraca, primijetili su da je uzimanje ribljeg ulja značajno povisilo razinu testosterona u usporedbi s placebom. Dodatak prehrani sadržavao je 430 mg DHA i 60 mg EPA po gramu ribljeg ulja. Ispitanicima je dodijeljeno uzimanje kapsule ribljeg ulja od 2 grama, tako da je svaki ispitanik uzimao 860 mg DHA i 120 mg EPA, svaki dan tijekom 12 tjedana.

Zaključeno je da uzimanje ribljeg ulja s visokim udjelom DHA u obliku dodatka prehrani povezano s povećanjem koncentracije testosterona kod muškaraca s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću u usporedbi s placebom. Promjene razine testosterona usko su povezane sa smanjenjem razine dihomogama-linolenske kiseline, višestruko nezasićene omega-6 masne kiseline i arahidonske kiseline u membranama eritrocita, zaključili su autori studije. Ističu da su rezultati te sekundarne analize vrlo zanimljivi, ne samo zbog uočenog utjecaja ribljeg ulja s visokim udjelom DHA na razinu testosterona, već zbog mogućnosti upotrebe DHA u liječenju muškaraca s blagim hipogonadizmom.