Vijesti

Bergamot i divlja artičoka za zdravlje jetre

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Bergamot i divlja artičoka za zdravlje jetre

Izvor: Frontiers in Endocrinology

Mješavina ekstrakta bergamota i divlje artičoke može smanjiti nakupljanje masti u jetri kod osoba s bolešću nealkoholne masne jetre (NAFLD, Non Alcoholic Fatty Liver Disease). NAFLD je najrasprostranjenija abnormalnost jetre u zapadnim zemljama, a razvija se paralelno s epidemijom metaboličkog sindroma, pretilosti i dijabetesa. Često onesposobljava pacijenta i može dovesti do ciroze jetre.

Da bi ispitali učinak mješavine ekstrakta bergamota i divlje artičoke na smanjenje nakupljanja masti u jetri, znanstvenici su okupili 102 ispitanika s bolešću nealkoholne masne jetre u dobi između 35-70 godina. Nasumično su im dodijeljeni 600 mg mješavine ekstrakta na dan ili placebo, koje su uzimali tijekom 12 tjedana. Ispitanicima s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću, određeno je, osim toga, smanjenje energetskog unosa za 400-500 kcal na dan. Ukupno 86 ispitanika završilo je studiju, a rezultati ispitivanja pokazali su da se nakupljanje masti u jetri smanjilo za 9% u skupini koja je uzimala mješavinu ekstrakta bergamota i divlje artičoke u usporedbi s placebom. Također, analizirajući ispitanike starije od 50 godina, znanstvenici su u toj dobnoj skupini uočili smanjenje nakupljanja masti u jetri za 15%. Nadalje, u usporedbi s placebom, primijetili su i povezanost uzimanja mješavine ekstrakta sa značajnim smanjenjem tjelesne mase. Uzimanje dodatka prehrani nije bilo povezano s povećanim rizikom za razvoj nuspojava.

Zaključno, znanstvenici smatraju da bi ispitivani ekstrakt mogao biti vrlo koristan nefarmakološki način sprječavanja nastanka i napredovanja NAFLD-a, barem kod osoba starijih od 50 godina.