JGL Muzej farmacije

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autor članka: Marin Pintur, viši muzejski dokumentarist i voditelj JGL Muzeja farmacije

U specijaliziranom muzeju otvorenom u listopadu prošle godine u centru Rijeke,  suvremeno je prikazana riječka nacionalna i svjetska povijest farmacije

 
JGL Muzej farmacije

Osnivač muzeja je naša poznata farmaceutska tvrtke Jadran-Galenski laboratorij d.d., u suradnji s Gradom Rijeka i Muzejom grada Rijeke.

 

JGL Muzej farmacije jedini je muzej koji je osnovala privatna kompanija u Hrvatskoj, a suglasnost za osnivanje dobio je od Ministarstva kulture i medija, te je upisan u Upisnik javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj.

Osnivač tog muzeja - Jadran-Galenski laboratorij - tijekom prošlih 30 godina kontinuiranim rastom i vizionarskim potezima postao je tvrtka s više od 1.000 zaposlenih, te jedan od svjetskih lidera u korištenju morske vode u svrhu zdravlja. Danas je prisutan na više od 50 tržišta s više od 150 brendova - Aqua Maris, Meralys, Vizol S, Aknekutan, Dramina, Lactogyn, Normia, Dječja mast JGL…

 

JGL Muzej farmacije – zašto i kako?

Prilikom otvorenja muzeja, predsjednik Upravnog odbora JGL-a i idejni začetnik osnivanja JGL Muzeja farmacije Ivo Usmiani izjavio je: „Farmacija je dala neporeciv doprinos ljudskoj civilizaciji i kulturi. Vjerujem da će ovaj bogat i zanimljiv postav potaknuti zanimanje brojnih građana Rijeke i naših gostiju. Presretan sam što smo baš mi iz JGL-a uspješno realizirali taj projekt i što možemo našem gradu, u godini u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture, dati još jedan kulturni i edukativni sadržaj, te sve posjetitelje uvjeriti koliko je hrvatsko ljekarništvo bilo i jest napredno te koliko je ukorak sa svjetskim trendovima u farmaciji.”  

Misija muzeja je afirmacija ljekarništva kao dijela našeg zdravstvenog i kulturnog identiteta, koje je kroz povijest, ali i danas, značajan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka grada i županije, te očuvanje, zaštita i prezentacija građe vezane uz bogatu povijest farmacije u Rijeci i Hrvatskoj. Također, muzej mora govoriti o važnosti zdravlja kojemu ljekarništvo bitno doprinosi, dakle u temeljima mora imati opću dimenziju i podsjećati na važnost struke.

Jedan od glavnih motiva osnivanja JGL Muzeja farmacije je njegova edukativna djelatnost, i to prvenstveno prema učenicima farmaceutskih škola i studentima farmacije iz cijele Hrvatske, ali i prema svakom posjetitelju muzeja. Želja osnivača je da svaki učenik i student farmacije iz Hrvatske barem jednom tijekom svojeg obrazovanja posjeti Muzej. U suradnji sa stručnjacima farmaceutske struke iz JGL-a, muzej planira održavanje raznih zanimljivih radionica poput izrade tableta, krema, masti i slično.

Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s Gradom Rijeka, osiguran je prostor od 150 m2 u središtu grada, u Užarskoj ulici 11. Formiran je projektni tim koji su činili Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnog odbora JGL-a i voditeljica projekta osnivanja muzeja, Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a i idejni začetnik osnivanja muzeja, Gorana Stipeč Brlić iz Studija za arhitekturu i urbanizam AO16, dizajnerica interijera Veronika Uravić Čolak iz Reedesign studija, koja je grafička dizajnerica i autorica vizualnog identiteta muzeja, te Marin Pintur, viši muzejski dokumentarist i voditelj JGL Muzeja farmacije. Radovi na uređenju započeli su početkom 2020. godine, a najveći izazov bio je smjestiti sve što se željelo izložiti i prikazati u relativno mali prostor, pronaći pravu ravnotežu između povijesnog i suvremenog, te zadovoljiti ukuse posjetitelja svih profila i dobnih skupina.

 

Stalni postav JGL Muzeja farmacije

Stalni izložbeni postav sastoji se od deset međusobno povezanih cjelina:

-      Hortus sanitatis (Vrt ozdravljenja) sa živim ljekovitim biljem u vanjskom prostoru muzeja;

-      atraktivna vremenska lenta sa 18 značajnih događaja iz hrvatske i svjetske povijesti farmacije;

-      ljekarnički laboratorij;

-      prikaz najzaslužnijih osoba iz povijesti hrvatske farmacije i kemije;

-      ljekarnička knjižnica;

-      cjelina koja prikazuje povijest farmacije u Rijeci;

-      muzejska cjelina o razvoju Jadran-Galenskog laboratorija;

-      oficina povijesne ljekarne iz prve polovice 20. stoljeća;

-      zona ljekovitog bilja s prikazom puta biljke iz prirode do lijeka; 

-      muzejska suvenirnica.

U JGL Muzeju farmacije posjetitelji će saznati zašto je upravo zmija simbol farmacije, kada i zašto je car Fridrik II. razdvojio farmaciju od medicine, gdje je formirana prva karantena u svijetu, otkad datira prva ljekarna u Hrvatskoj, što su farmakopeje, moći će razgledati originalne recepte, bočice i ambalaže riječkih ljekarni s početka 20. st., zatim stojnicu za egipatsku pomast iz 1551. g., najstariji eksponat u muzeju, vidjeti hrvatski nacionalni cvijet Iris illyricu te još mnogo toga.

Posebna atrakcija muzeja je multimedija realizirana s tvrtkom Novena. Kroz tehnologiju proširene stvarnosti oživljavaju se povijesno značajne ličnosti (Galen, car Fridrik II., Paracelsus, Julije Domac, Vladimir Prelog i Leo Henryk Sternbach), a posjetiteljima se obraća i 3D zmija kao simbol ljekarništva i 3D ljekarnik Pablo. Također, zanimljivom VR tehnologijom moguće je pratiti kako lijek Fosfomicin uništava urinarnu infekciju, a pažnju gostiju zasigurno će privući i suvremena interpretacija herbarija realizirana u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka te rasvjetne instalacije u obliku molekula JGL-ovih istaknutih brendova – Dramine i Meralysa.

 

Fundus muzeja

U trenutku svojeg osnutka, JGL Muzej farmacije imao je fundus blizu 2.000 predmeta koji se čuvaju i obrađuju prema svim pravilima muzejske struke. Većinu predmeta čini ljekarnički pribor, ljekarnička oprema (utenzilije, stojnice, birete…) različitih veličina iz raznih razdoblja, porculanski pribor, predmeti iz riječkih ljekarni iz 19. i 20. st., te vrijedna literatura u kojoj se osobito ističe zbirka farmakopeja iz cijelog svijeta. U fundusu se nalaze i dvije atraktivne povijesne ljekarne s oficinama.

Posebnu podršku osnivanju JGL Muzeja farmacije i obogaćivanju fundusa muzeja dali su donatori građe, među kojima se posebno ističu prof.dr.sc. Vladimir Grdinić, povjesničar farmacije te Županijska Zdravstvena ustanova Ljekarna „Jadran“ Rijeka.

 

Posjetite JGL Muzej farmacije!

Muzej je za posjetitelje otvoren od utorka do subote od 10-19 h i nedjeljom od 10-14 h. Cijene ulaznica su između 10 i 30 kn. U muzejskoj suvenirnici mogu se naći mnogi atraktivni suveniri s logom muzeja te nezaobilaznom zmijom kao i “Farmaceutski spomenar” autora prof. Vladimira Grdinića, s mnoštvo zanimljivih i slikom dokumentiranih podataka iz života ljekarništva.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner Banner