Vijesti

Astaksantin i vit. E za kognitivne blagodati

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Astaksantin i vit. E za kognitivne blagodati

Izvor: Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition

Uzimanje mješavine tokotrienola i astaksantina može rezultirati kognitivnim poboljšanjima kod ispitanika sa slabljenjem pamćenja povezanim s dobi. Astaksantin je karotenoid koji ima snažna antioksidativna svojstva i ulogu u zaštiti od oksidativnog oštećenja putem niza mehanizama, uključujući uklanjanje jednoatomnog kisika i radikala, suzbijanje peroksidacije lipida i regulaciju ekspresije gena povezanih s oksidativnim stresom. Glavne zdravstvene prednosti astaksantina su zdravlje očiju i kože, a povezuje se i sa zdravljem zglobova te središnjeg živčanog sustava. Također je zabilježen njegov pozitivan utjecaj na kognitivne funkcije.

Tokotrienol, član obitelji vitamina E, pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa te je utvrđeno da blagotvorno djeluje na mnoge aspekte Alzheimerove bolesti, poput oksidacijskog stresa, mitohondrijske disfunkcije i abnormalne sinteze kolesterola. Astaksantin i vitamin E često se zajedno koriste u kozmetici te kao dodaci prehrani za sprječavanje oksidacijskih oštećenja.

Da bi otkrili sinergijske prednosti astaksantina i tokotrienola na kognitivno zdravlje, znanstvenici su proveli randomizirano, dvostrukoslijepo istraživanje kontrolirano placebom u trajanju od 12 tjedana, u koje su uključili 44 ispitanika. U studiji je korištena mješavina 50 mg tokotrienola i 9 mg astaksantina. U svrhu mjerenja kognitivnih funkcija, provedeni su kognitivni test i subjektivna procjena ispitanika. Rezultati su pokazali da je u skupini koja je uzimala mješavinu astaksantina i tokotrienola uočeno značajno poboljšanje složene i verbalne memorije u 12. tjednu ispitivanja, u usporedbi s placebo skupinom. Osim toga, u skupini koja je uzimala navedeni dodatak prehrani zabilježeno je značajno poboljšanje subjektivne sposobnosti priziva sjećanja, u usporedbi s placebo skupinom.