Iz iskustva mag.pharm. Melite Petrović

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

„Sve kosti me bole!“

Iz iskustva mag.pharm. Melite Petrović

 

Farmaceuti koji dugo rade u istoj ljekarni poznaju svoje stalne pacijente, prolaze s njima kroz njihove zdravstvene probleme, a često dočekaju i njihovu starost i sve probleme koje ona sa sobom nosi. Starija gospođa, inače vedra duha i relativno zdrava, žali se na bolove „kao da ju sve kosti bole“, a zna da nije dobro stalno uzimati lijekove. 

Činjenica je da se sve duže živi i da je sve veći udio stanovništva stariji od 65 godina. Starenje je jedan od najvećih socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih izazova. To su godine kada prestaje radna aktivnost, pa se računaju kao godine ulaska u stariju, tzv. treću dob. Tako numerički definiran pojam starosti samo je službeni termin; starenje je potpuno subjektivan proces koji ovisi o genetskim čimbenicima, ali i o cijelom nizu drugih čimbenika - socioloških, kulturoloških, ekonomskih… Istina je da sposobnosti organizma slabe, dolazi i do pada koncentracije, snage, izdržljivosti, brzine, do promjena na organima. Ti se procesi odvijaju polagano i individualno te nisu strogo vezani uz kalendarsko starenje.

U starijoj dobi javljuju se promjene u svim organskim sustavima, a vrlo su česte tegobe u mišićno-koštanom ustroju. Pojavnost i kliničke manifestacije mišićno-koštanih bolesti rastu proporcionalno s dobi bolesnika.

U procesu starenja mišići gube snagu i savitljivost jer dolazi do gubitka mišićne mase. Već iza 50-ih uočavamo sporost refleksa i manju savitljivost zglobova, naravno ovisno o tome koliko je osoba fizički aktivna. Vrhunac koštane mase postiže se između 25. i 35. godine života, a  nakon toga kosti gube na veličini i gustoći, postaju slabe, krhke i lomljive, što otežava kretanje. I vid je sve slabiji, što značajno povećava rizik od padova koji također češće rezultiraju prijelomima, čemu pridonosi visok stupanj osteoporoze u starijoj dobi. Bolesti koje se najčešće javlaju povezano s tim sustavom su degenerativne bolesti vezivnog tkiva – artroze i osteoartroze. Osteoartroza je degenerativno oboljenje zglobova koje napada najopterećenije zglobove tijela: koljeno, kuk i zglobove kralježnice. Statistika pokazuje da polovica stanovništva iznad 65 godina ima neki stupanj osteoartritisa. Često su prisutni ukočenost, oteknuće zglobova, škripanje kod pokreta, ograničenost u pokretima i bol.

Naravno, potrebno je raditi na prevenciji. Zdrav život – ispravna prehrana i tjelesna aktivnost sukladna mogućnostima, pomažu u održavanju mišićne snage i koštane čvrstoće bez obzira na godine. No, suočeni s ograničenom pokretljivošću i bolovima, naši korisnici rješenje najčešće traže u lijekovima.

Nesteroidni antireumatici ili nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) brojna su skupina lijekova. Pouzdano su djelotvorni, no istovremeno se olako i bez prevelikog razmišljanja koriste svakodnevno za smanjenje vrlo širokog spektra bolova, pa je u populaciji rasprostranjeno uvjerenje da se ne radi o potencijalno opasnim lijekovima koji zahtijevaju oprez pri uzimanju. Povećanju potrošnje sigurno pridonosi duži životni vijek bolesnika, ali i sve više lijekova iz te skupine koji se, ponekad nekritički, mogu nabaviti u ručnoj prodaji.

Nuspojave su najčešće probavne, zatim bubrežne koje se češće javljaju uz već postojeću bubrežnu bolest, oštećenje jetre, poremećaj u krvnoj slici (trombocitopenija, anemija, agranulocitoza). Danas se sve više pažnja pridaje i spoznajama o povezanosti uzimanja NSAR s rizikom pojave kardiovaskularnih nuspojava. Ti vrlo vrijedni i djelotvorni lijekovi svakako imaju svoje mjesto i u samoliječenju, no nikad nije suvišno objasniti da je pri njihovoj primjeni važno poštovati određena načela: individualni primjena i indiciranje, korištenje najmanje dnevne doze koja postiže optimalnu djelotvornost bez nuspojava i terapijski odgovor u najkraćem vremenu, te uzimanje u kontinuitetu najviše tjedan do dva. U slučaju nedjelotvornosti, bolje je ne povećavati dozu, nego lijek zamijeniti drugim NSAR-om različite kemijske skupine. Potrebno je voditi računa i o ostalim bolestima i drugim lijekovima koje bolesnik uzima, te prisutnom riziku za kardiovaskularne i gastrointestinalne nuspojave.

Kako su stariji bolesnici s mišićno-koštanim bolovima obično skupina koja ima visoku stopu komorbiditeta i uzima veći broj lijekova, treba razmišljati i o povećanoj  mogućnosti nuspojava ili međusobnih interakcija lijekova. Također, zbog promjena metabolizma u starijoj dobi postoje i ograničenja u terapiji s obzirom na farmakodinamiku i farmakokinetiku lijekova za liječenje boli. Primjenu analgetika ili NSAR peroralno možemo preporučiti za smanjenje boli i ukočenosti samo kada je to nužno potrebno, uz naglasak na oprez.

Što onda savjetovati, a bez opasnosti od nuspojava i interakcija?

Preparati NSAR u obliku gela, krema ili flastera također mogu pomoći, a postoji i niz pripravaka za lokalnu primjenu koji izazivaju osjećaj hlađenja, odnosno zagrijavanja i tako pružaju osjećaj ublažavanja bolova. Za olakšavanje boli u mišićima i zglobovima mogu pomoći i gelovi i kreme s tradicionalnim biljnim lijekovima s eteričnim uljima, metilsalicilatom, mentolom, kamforom… kao i masti, gelovi ili flasteri s kapsaicinom.

Za oralnu primjenu postoje dodaci prehrani s djelatnim tvarima za koje postoje dokazi o ublažavanju boli i poboljšanju pokretljivosti, često kao višekomponentni pripravci sa sinergističkim učinkom. Najzastupljeniji su preparati s glukozamin sulfatom za pomoć u obnavljanju hrskavice, često u kombinaciji s kondroitin sulfatom, prirodnim sastojkom hrskavice koji smanjuje oštećenja osteoartitisa,  povećava pokretljivost degenerativno promijenjenih zglobova te smanjuje razinu  boli.

Biljka Boswellia (tamjan) tisućama je godina poznata u Ajurvedskoj medicini. Oduvijek se koristila za upalne bolesti koštano-mišičnog sustava, jer inhibira  enzim za sintezu upalnih medijatora, pa uklanja bol i omogućava lakšu pokretljivost.

Tu su još i proizvodi koji sadrže MSM (metilsulfonilmetan) prirodni sastojak dokazane djelotvornosti za poboljšanje imuniteta i olakšavanje boli kod artritisa; zatim kolagen - glavni sastojak vezivnog tkiva kao iznimno čvrsta vlaknasta molekula najviše se nalazi u ligamentima, tetivama, koži, hrskavici, kostima i mišićima, pa je važan za čvrstoću koštanog sustava; te hijaluronska kiselina, polisaharid velike molekulske mase, čija se proizvodnja u organizmu starenjem  smanjuje, što dovodi do smanjenja viskoznosti i pojačanog razrjeđivanja zglobne tekućine.

Na tržištu je velik izbor dodataka prehrani s korisnim sastojcima koji će ublažiti mišićno-koštane tegobe i bol, ili barem umanjiti potrebu za korištenjem NSAR i svim rizicima koji idu uz to. Trebalo bi u obzir uzeti opći prehrambeni status te utvrditi postoji li deficit vitamina i minerala, jer se dodacima prehrani može značajno utjecati na opće stanje organizma. Posebno su važni vitamin D i kalcij. Već je dugo poznata esencijalna uloga D vitamina u prevenciji i liječenju osteopenije i osteoporoze, a njegov nedostatak povezuje se s većom incidencijom padova i lomova kostiju te s mišićnom slabosti.

Kalcij, najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu (u kostima) sudjeluje u mnogim vitalnim procesima i neophodan je za kalcifikaciju kostiju. U nekim razdobljima života (za vrijeme rasta, u trudnoći, a posebno u starosti) važno ga je uzimati u većoj količini. Nedovoljan unos kalcija dovodi do ubrzanog gubitka koštane mase, odnosno do pojave osteoporoze od koje boluje velik broj starije populacije. U raznim dijelovima svijeta različite su preporuke o optimalnoj količini unosa kalcija nakon 50. godine. Pritom je važno i kakva je prehrana, odnosno unos mliječnih proizvoda, zatim dob, spol… Novije preporuke su oko 1.000 mg na dan kao dodatak prehrani.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner Banner