Liječenje psorijaze

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Ana Močić, mag pharm

Nefarmakološke mjere, dodaci prehrani i farmakologija


Liječenje psorijaze

 Važno je bolesnika educirati o bolesti, njenom tijeku, razdobljima pogoršanja i načinima kako tada postupati. Ljekarnik pruža uvid u širu sliku bolesti s naglaskom na prehranu, smanjenje stresa, korištenje dermokozmetičkih preparata i dodataka prehrani koji služe kao suportivna terapija

 

Psorijaza kao kronična bolest ima faze mirovanja i recidiva. S obzirom da se radi o simptomima manifestiranim najčešće na koži oboljelog, vrlo je važan i psihološki aspekt koji takva bolest uzrokuje kod pojedinca. S obzirom na njenu pojavnost najčešće prije 25. godine života kada je vanjski izgled izuzetno važan, potrebno je voditi računa i o jačanju samopouzdanja oboljelih.

Uloga ljekarnika kod oboljelih od psorijaze trebala bi biti usmjerena na pozadinu bolesti, psihološku potporu i načine na koje si pacijent u svakom trenutku može olakšati simptome. Ljekarnik pacijentu pruža uvid u širu sliku bolesti koja obuhvaća faktor prehrane, smanjenje stresa i uvođenje dodataka prehrani koji će služiti kao suportivna terapija. Pacijentu treba objasniti da je psorijaza genetska, imunološki uvjetovana bolest i da se na njenu pojavnost ne može utjecati. Važno je naglasiti da je bolest aktivnija u hladnom razdoblju godine, te da je potrebno uvijek imati emolijentno sredstvo koje će ublažiti cijeli spektar simptoma.

Vrsta liječenja ovisi o stanju bolesti, dobi pacijenta, stilu života, pridruženim stanjima ili bolestima, kao i suradljivosti i osobnim očekivanjima oboljelog.

 

Procjena težine psorijaze

Kao i kod svih kroničnih bolesti, da bi se odredila i provela optimalna terapija, potrebna je procjena težine bolesti svakoga pojedinog oboljelog. Terapija može biti lokalna ili sistemska, a ovisi o jačini promjena na koži, pa tako psorijaza može biti blaga do umjerena, ili teška.

S obzirom na veću pojavnost psorijaze u posljednjem desetljeću, u obzir moramo uzeti i čimbenike okoliša koji direktno mogu utjecati na poremećaj imunosnog odgovora. Okolišni čimbenici odnose se na unos prehrambenih namirnica koje mogu imati proupalni učinak kao i na izloženost psihičkom ili fizičkom stresu. Moramo spomenuti i pušenje, alkohol, ali i postinfekcijski odgovor organizma.

Dokazano je da lijekovi poput litija, beta-blokatora, inhibitora enzima konverzije angiotenzina i antimalarika mogu pogoršati ili uzrokovati nastanak psorijaze.

 

Liječenje na nekoliko razina

S obzirom da je liječenje psorijaze dugotrajno i mukotrpno, potrebno ga je provesti na nekoliko razina:

  1. drenaža, tj. čišćenje organizma (temelji se na čišćenju jetre)
  2. promjena prehrambenih i životnih navika
  3. dermalno lokalno liječenje (nefarmakološki i farmakološki pripravci)
  4. oralna sistemska terapija (kod težih oblika)
  5. biološki lijekovi - suvremen način liječenja

 

Drenaža organizma

Suvremen, ubrzan način života djeluje na ljudski organizam opterećenjem jetre, glavnog organa za detoksikaciju. Ona ima veliku funkcionalnu pričuvu, što znači da može kompenzirati utjecaj štetnih tvari na organizam tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Ipak, nakon određenog vremena može doći do pojave smetnji koje se rijetko povezuju s poremećajem fukcije jetre. Te smetnje nastupaju u vidu probavnih poremećaja, opstipacije ili iritabilnog kolona, umora, glavobolje, nesanice i dermatoloških poremećaja.

Ne treba ni naglašavati koliko pušenje i alkohol štete jetri, a predstavljaju tek dio toksina koje svakodnevno unosimo u organizam. Danas prehranom unosimo veliki broj štetnih tvari kao što su pesticidi, konzervansi, bojila i sl. Osim toga, život u velikim gradskim središtima izlaže nas plinovima industrijskih postrojenja i prometa.

Detoksikaciju jetre trebalo bi provoditi dva puta godišnje, preporuka je u proljeće i jesen. Drenažnom terapijom jetre potiče se protok tvari te se na taj način pomažu njeno čišćenje i regeneracija. Preporuka je da se drenaža odvija u kontinuitetu tijekom tri tjedna. Biljke koje pomažu u tom procesu su artičoka, korijen maslačka i korijen čička. Mogu se koristiti u obliku oralne terapije kao dodatak prehrani, ili u obliku čajeva.

 

Prehrana

Prehrana oboljelih od psorijaze trebala bi biti raznovrsna, sezonska hrana našeg podneblja, s naglaskom na mediteransku prehranu bogatu omega-3 masnim kiselinama.

Poželjne namirnice

 

jabuke, brusnice, suhe šljive, avokado, orašasti plodovi

 

artičoke, mrkva, celer, cikla, repa, radič, češnjak, krastavci, tikvice, potočarka, pastrnjak

 

riža, ječam, proso, raž, lan, laneno ulje, omega-3 i omega-6 masne kiseline, klice, grah, soja

 

sardine, lokarda, brancin, morski plodovi, losos, haringe

 

sirutka, probiotici

 


Nepoželjne namirnice

 

citrusno voće (limun, naranča, mandarina, grejp), veće doze vitamina C

 

svinjetina, crveno meso, mlijeko, maslac, jaja

 

začinjena masna pržena hrana

 

šećer

 

kava, čaj, kofeinski napitci

 

alkohol

 

ginseng

 


U prehranu je također potrebno uvesti određene dodatke prehrani, među kojima se ističu:

-      ulje noćurka (omega-6 masne kiseline)

-      ulje crnog kima (smanjuje upalne reakcije, imunološko djelovanje)

-      cink (imunološki učinak, blagotvoran za kožu)

-      selen (antioksidativna uloga, imunološko djelovanje)

-      vitamin B6, B12 i folna kiselina (Studije su pokazale da je čak 40% slučajeva dermatitisa rezultat nedostatnog unosa vitamina B skupine prehranom.)

-      vitamin A (imunološka funkcija, podržava praviln razvoj keratinocita).

 

Dermalno, nefarmakološko liječenje

Blagi oblici psorijaze mogu se tretirati na nekoliko načina. Mogu se izdvojiti emolijensi, preparati sa zobi ili uljem noćurka.

Emolijens (lat. emolliens = koji omekšava) je topički pripravak koji sprječava isušivanje kože i pomaže u održavanju njezine vlažnosti. Hrvatska inačica te riječ je ovlaživač (označava postupak dodavanja vode koži). Emolijensi kod psorijaze popunjavaju prostore između korneocita u fazama ljuštenja, povećavajući njihovu koheziju i zaglađujući uvrnute rubove suhih, dehidriranih stanica. 

Dva su načina djelovanja emolijensa:

  1. okluzivno - stvara tanki nepropusni film na koži, koji na taj način povećava i zadržava vlažnost kože. Takvi emolijensi su: dugolančani parafinski ugljikovodici - tekući parafini različite gustoće, bijeli vazelin, čvrsti parafin i skvalen.
  2. preko humektansa (hidrofilnih supstancija) - hidrofilne supstancije na sebe vežu vodu i tako u koži zadržavaju vlagu. Takvi emolijensi su polihidroksilni alkoholi - glicerol, propilenglikol, sorbitol i manitol.

Emolijensi se na tržištu nalaze u obliku sindeta, kupki, krema i losiona, a izbor najboljeg za pojedinog pacijenta ovisi o dijelu kože koji se tretira i stupnju zahvaćenosti psorijatičnim promjenama.

Ako se radi o dlanovima ili stopalima, možemo preporučiti kremu s okluzivnim emolijensom, a ako se psorijatične promjene nalaze na licu, preporučujemo hidrofilne emolijense.

Kako se ljuskanje smanjuje, promjene mogu izgledati crvenije ili prozirnije. Treba preporučiti da se nanose dva do tri puta na dan. S obzirom da nemaju štetne učinke, mogu se koristiti bez pauze. Na taj način umanjuje se potreba za korištenjem kortikosteroidnih lokalnih pripravka. 

Koloidna zob (Avena sativa) ubraja se u prirodne sastojke s hidratantnim učinkom. Mnoga njena klinička svojstva proizlaze iz kemijskog polimorfizma. Visoke koncentracije polisaharida i beta-glukana zaslužne su za protektivno, emolijentno i humektantno djelovanje na kožu, te na sprječavanje transepidermalnog gubitka vode. Snažna antioksidativna i protuupalna aktivnost pripisuje se prisutnosti raznih fenolnih spojeva u koloidnoj zobi, koji su ujedno i izvrsni UV-apsorbensi, dok se sposobnost čišćenja kože pripisuje saponinima.

Koloidna zob djeluje antiiritacijski, dermoprotektivno i protuupalno. Možemo je naći unutar preparata za lokalnu primjenu (kreme, kupke i losioni) često zajedno s emolijentnim sredstvom.

Poremećaj u metabolizmu esencijalnih masnih kiselina ima veliku ulogu u etiologiji kožnih bolesti. Zato se zadnjih godina ulje noćurka koristi se već kao gotovo uobičajeni prirodni izbor kod tretiranja psorijatičnih promjena. Njegova glavna djelatna komponenta su nezasićene masne kiseline: alfa linoleinska kiselina (ALA) i gama linoleinska kiselina (GLA) koje utječu na direktno stvaranje protuupalnih prostaglandina. Alfa linolenska kiselina je esencijalna, a organizam je ne može sam sintetizirati. Gama linolensku kiselinu moguće je dobiti metabolizmom aktivnih komponenti iz hrane, ali samo u idelanim uvjetima, pa i ona zahtijeva unos izvana.

GLA je omega-6 masna kiselina čiji nedostatak u organizmu povezujemo s ekcemima, psorijazom, neurodermatitsima, hiperpigmentacijama i sl.

Kod izbora preparata koji se preporuča kao kronična dopunska terapija psorijaze, ili kao osnovna terapija (kod blažih/umjerenih) oblika, vodimo se željama pacijenta i dosadašnjim pozitivnim iskustvima. Kojigod nefarmakološki oblik terapije izabrali nećemo pogriješiti, jer je njihova primarna uloga slična.

Podnošljivi su kod svih dobnih skupina, od dojenačke do odrasle dobi te u posebnim medicinskim stanjima kao što su trudnoća i dojenje.

 

Farmakološko lokalno liječenje

Salicilna kiselina- poznata je kao keratolitik u koncentracijama 3-5% u vazelinu ili maslinovom ulju. Otklanja ljuske na žarišnim regijama što je potrebno prije primjene drugih antipsorijatičnih lijekova. Nalazi se kao djelatna komponenta unutar šampona i otopina za liječenje psorijaze.

Naftalanoterapija - naftalan je oblik zemnog ulja koji se koristi u medicinske svrhe.

Cingolin - ima lokalni citostatički učinak, jer se veže na nukleinske kiseline epidermalnih stanica i na taj način inhibira stvaranje ljuski na površini kože.

Lokalni kortikosteroidi - pripravci s izraženim protuupalnim djelovanjem koji se koriste za liječenje blažih do umjerenih psorijatičnih promjena. Dužina trajanja njihove primjene ne bi smjela biti više od 2 mjeseca u kontinuitetu. Vezani su uz nuspojave kao što su senzibilizacija i stanjivanje kože na mjestu primjene, strije ili sklonost recidivima. Takve nuspojave se odnose na dugu i nekontroliranu primjenu. Također, potrebno je izbjegavati istodobnu primjenu s lokalnim antibioticima i antimikoticima. Potreban je i oprez u dječoj dobi zbog jače sistemske apsorpcije.

Analozi vitamina D - djeluju protuupalno i antiproliferacijski. Često se primjenjuju uz fototerapiju. Opravdana je i primjena u dječjoj dobi.

Lokalni retinoidi - djeluju antiproliferacijski, normaliziraju diferencijaciju stanica i djeluju protuupalno. Najvažnija nuspojava je iritacija kože koja se može spriječiti kombiniranom terapijom s lokalnim kortikosteroidima. Primjena retinoida kontraindicirana je u trudnoći te kod žena koje planiraju trudnoću zbog teratogenog učinka.

 

Sistemska terapija

Sistemska terapija se provodi kod težih oblika psorijaze, i to kod pacijenata koji nisu imali odgovor na primjenu lokalne terapije. Izbor i vrstu sistemske terapije određuje liječnik specijalist dermatolog. Najviše se upotrebljavaju retinoidi, ciklosporin ili metotreksat. Daju se kao monoterapija, ili u kombinaciji s fototerapijom.

 

Biološki lijekovi

Strategija liječenja psorijaze biološkim lijekovima uključuje smanjenje broja patogenih T-stanica, inhibiciju aktivacije T-stanica, imunodevijaciju i blokiranje aktivnost upalnih citokina. U toj skupini bioloških lijekova nalaze se efalizimab i daklizumab. Oni se koriste kao terapija kod onih pacijenata koji ne postignu odgovor na druge vrste terapije ili onih kod kojih se razvio psorijatični artritis.

 

Literatura: 

https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/psorijaza-posast-za-kozu-5642/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2294088/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2294088/

https://www.vasezdravlje.com/bolesti-i-stanja/snazno-oruzje-protiv-suhe-koze/

https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:163:314971

Lipozenčić J i suradnici, Dermatovenerologija, Zagreb, Medicinska naklada, 2008, str. 217 - 232.

Karolyi D. Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi. Meso 2007, 9, 151 - 156.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner
Banner