Dodaci prehrani s koenzimom Q10

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Niske razine koenzima Q10 zabilježene su kod osoba s bolestima srca, kardiomiopatijom, upalom desni, kod pretjerane gojaznosti, hipertenzije, mišićne distrofije, bolesnika na dijalizi...

 
Dodaci prehrani s koenzimom Q10

Q10 je jedan od osnovnih tjelesnih koenzima, a pohranjuje se u mitohondrijima - organelama stanica koje su zadužene za proizvodnju energije u organizmu. Drugi naziv za Q10 je ubikinon, naziv koji potječe od latinske riječi ubiquitarius što znači svuda prisutan. Reducirani oblik ubikinona -ubikinol- djeluje kao tjelesni antioksidans koji se upliće u metabolizam reaktivnih kisikovih spojeva i pomaže u očuvanju vitamina E, glavnog antioksidansa staničnih membrana i drugih liposolubilnih struktura tijela. Kao koenzim, taj nutrijent sudjeluje u kompleksnom procesu transformacije hrane u adenozintrifosfat (ATP) – osnovne energetske valute u mitohondrijima. Ljudsko tijelo stvara koenzim Q10, međutim, starenjem se ta sposobnost smanjuje.

Osim starenja, postoje i neki drugi uzroci nedostatka Q10:

• nutritivni nedostaci, poput nedostatka vitamina B6

• genetske greške u sintezi ili korištenju Q10

• povećane potrebe tkiva kao posljedica određenih bolesti

• mitohondrijske bolesti

• oksidativni stres

• nuspojave liječenja statinima.


Niske razine koenzima Q10 u krvi zabilježene su kod osoba s bolestima srca, kardiomiopatijom, upalom desni, zatim kod pretjerane gojaznosti, hipertenzije, mišićne distrofije, Parkinsonove bolesti, AIDS-a te kod bolesnika na dijalizi.

Uobičajena dnevna doza koenzima Q10 za odrasle iznosi 30-120 mg, iako pojedina zdravstvena stanja mogu zahtijevati i veće doze. Nema podataka o toksičnosti ili neželjenim popratnim pojavama prilikom uzimanja, a istraživanja pokazuju da je sasvim siguran u dozama od 500-1.200 mg/dan. Može se kombinirati s drugim tvarima porijeklom iz hrane i bilja bez straha od interakcija, a dodatno uzimanje ne utječe na endogenu sintezu Q10.

Pregled proizvoda s koenzimom Q10 pogledajte OVDJE .Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner Banner