Ubodi insekata

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
mag.pharm. Melita Petrović

Tijekom ljeta česti su upiti pacijenata o tome kako si pomoći prilikom uboda insekata ili žarnjaka u moru

 
Ubodi insekata

 

Boravak u prirodi mogu zagorčatirazličiti insekti čiji ubodiznaju biti nezgodni, pa i po život opasni ako se javi jaka alergijska reakcija. Simptomi uboda insekata nisu jednaki kod svih, neke osobe su posebno osjetljive i kod njih su moguće ozbiljnije reakcije, a reakcija također ovisi i o vrsti insekta i mjestu uboda. Najopasniji su ubodi u usnoj šupljini.

Ubodi neotrovnih insekata, npr. komaraca, izazivaju svrbež i crvenilo, a pretjeranim češanjem može se oštetiti koža i izazvati infekcija. Koliko je moguće treba se zaštititi odjećom, a nepokrivene dijelove tijela treba štititi repelentom.Ubodi otrovnih insekata - osa, pčela i posebno agresivnih stršljena mogu biti vrlo neugodni.Pojedinačni ubodi nisu opasni, dok višestruki mogu biti i smrtonosni. Na mjestu unošenja otrova javljaju se oteklina, svrbež, crvenilo i bol. Rijetko se mogu pojaviti ozbiljnije reakcije kao što su primjerice vrućica, otečenost lica, teškoće s disanjem, glavobolja, povraćanje,ili osip šireg razmjera, kada hitno treba potražiti liječničku pomoć.

U svrhu samopomoći najbolja je preporuka na mjesto uboda staviti hladan oblog, jertrenutno ublažava bol i oteklinu (potvrđeno i vlastitim iskustvom, uvijek u zamrzivaču imam cold-hot oblog). Ako nemamo hladni oblog poslužit će i kocke leda umotane u tkaninu.Mjesto uboda tako trebahladiti 10-ak minuta, i toponavljati više puta na dan. Mjesto uboda treba mazati preparatima koji će ublažiti lokalnu alergijsku reakciju. To mogu biti gelovi ili kreme npr. s kamilicom, nevenom, aluminij-acetotartaratom…(tradicionalni burov gel i slični preparati) koje mogu koristiti i djeca i trudnice,ili lokalni antihistaminici dimetindenili kloropiramin. Kod jačih reakcija kože moguće je primijeniti i antihistaminik oralno (preporuka za odrasle i djecu iznad 12 godina jeloratadin, a mogu se upotrijebiti i feksofenadin ili cetirizin) i kreme s kortikosteroidima. 

Ubodi žarnjaka u moru (meduze, vlasulje...) mogu izazvati bol i crvenilo, te sekundarnu infekciju uz jak svrbež. Najbolje je otresti ih s kože, isprati hladnom morskom vodom, potom alkoholom ili octom, namazati lokalnim antihistaminikom (u slučaju jače reakcije kortikosteroidnom kremom) te uzeti oralno antihistaminik i po potrebi analgetik.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner
Banner