Vene i venska cirkulacija

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Ines Buhač, mag.pharm.

Proširene vene najčešće su oboljenje nogu kojim je zahvaćeno oko četvrtine čovječanstva. Najčešće se koriste kreme i gelovi, a i peroralni oblici uzimani dovoljno dugo, daju dugotrajna rješenja.

Vene i venska cirkulacija

Da bi ljudski organizam funkcionirao, potreban mu je neprekidni dotok kisika u svaku stanicu. To mu omogućuju srce i sustav krvnih žila. Srce pumpa krv kroz cijelo tijelo. U tijeku života kontrahira se 3 bilijuna puta. Oksigenirana krv prolazi kroz arterije do svih tkiva našeg tijela, tamo im predaje kisik i prima ugljični dioksid. Krug se zatvara prolaskom krvi kroz vene. Sva krv mora proći kroz tijelo u jednoj minuti. Kada stojimo krv u venama mora svladati silu teže kako bi došla do srca. To omogućava venska pumpa. Mišići nogu i stopala kontrakcijama usmjeravaju krv prema srcu. Kada se relaksiraju, valvule se zatvaraju i sprječavaju vraćanje krvo prema natrag.
U ljudskom tijelu postoje tri vrste vena: površinske koje se nalaze neposredno ispod kože, duboke - između mišća, i perforatne u koje spajaju površinske i duboke vene. Vene prenose deoksigeniranu krv iz tijela prema srcu. Stijenke vena su tanke, imaju značajno manje mišićnih vlakana i manje su elastične od arterijskih jer u njima nema visokog tlaka. Prolaz krvi potpomažu okolni mišići. Glavne vene imaju zaliske koji propuštaju krv u jednom smjeru - prema srcu i sprječavaju suprotan tok. Portalna vena ne vraća krv u srce, nego u jetru. Venska se cirkulacija odvija odozdo prema gore i od površinskih ka dubokim venama. Kod oštećenja vena, smjer se mijenja u smjeru sile teže. Kod prisutne tromboze vena, cirkulacija je blokirana. Porast unutarnjeg tlaka u venama slabi njihove stijenke, a oslabljeni zalisci više ne uspijevaju zaustaviti zastoj krvi. Krv se sve češće vraća natrag, vena se širi, grči, proširuje, produljuje, savija, pojavljuju se čvorovi. Vrijednost tlaka u venama jednaka je desetini tlaka u arterijama.
Varikoziteti su promjene na venama, koje se razlikuju u povećanju njihova volumena i dužine.

Tablica 1: Varikoziteti s obzirom na veličinu i lokalizaciju:

Teleangiektazije - širine 1 mm

Venuleektazije - širine 2-3 mm

Retikularne vene - širine 3-4 mm

Vrećaste vene - širine veće od 4 mm

Transfacijalni varikoziteti - nastaju zbog slabosti perforantnih vena

Intrafascijalni varikoziteti - nastaju zbog slabosti dubinskih vena

Od venske insuficijencije do tromboze

U poslovima kod kojih se duže vrijeme stoji ili sjedi dolazi do proširenja vena zbog težine krvi i otežanog protoka. To se zove venska insuficijencija. U početku su simptomi blagi, pa se pacijenti obraćaju liječniku tek u poodmaklom stadiju. Bolest počinje osjećajem težine, umorom, bolovima uzduž vena, trncima, oteknućem gornjeg dijela stopala i gležnja potkraj dana ili za vrijeme povišenih temperatura (ljeto). Mogu se pojaviti plavkaste ili crne mrlje ili plave male vene tzv. varikozne vene, koje mnoge žene doživljavaju kao kozmetički, a ne zdravstveni problem. Kako bolest napreduje, koža postaje smeđa i pojavljuje se hiperpigmentirani dermitis, koji u sljedećoj fazi dovodi do varikoznih ulkus -otvorenih rana. Ukoliko stanje postane kronično govorimo o kroničnoj venskoj bolesti, s različitim komplikacijama. Najozbiljnija komplikacija je stvaranje krvnog ugruška, koju nazivamo trombozom, a ona dovodi do upale - tromboflebitisa. Tromboza dubokih vena može izazvati plućnu emboliju i smrt. Venska gangrena posljedica je neliječene tromboze u dubokim venama. Jedna od mogućih komplikacija je i prsnuće, ruptura koja dovodi do krvarenja. Rupture manjih, površinskih vena izazivaju lokalna krvarenja koja u kasnijoj fazi dovode do atrofije kože, zastoja limfe u tom području i do otvaranja venskih ulkusa koji teško zarastaju.
Liječenje venskih ulkusa često je vrlo zahtjevno, posebice ako se radi o dijabetičkom bolesniku. Lokalni se postupak odnosi na odstranjivanje nekrotičkog tkiva, ispiranje rane i prekrivanje odgovarajućim oblogama. Danas se koristi V.A.C terapija – vakumom podržana terapija i barokomora - hiperbarična oksigenacija.

Dijagnostika

Za dijagnostiku se koristi color doppler arterija i vena, kojim se može ustanoviti koje su vene oštećene i na kojem mjestu, te se mogu isključiti periferne arterijske bolesti. Utvrđuje se prohodnost i stupanj insuficijencije zalistaka. Ako je potrebno radi se i flebografija, CT flebografija, magnetska rezonancija i scintigrafija.

Čimbenici rizika

Čimbenici rizika mogu biti genetski, hormonski poremećaji, dugo stajanje ili sjedenje, visoka tjelesna težina, dugotrajno izlaganje povišenoj temperaturi, podizanje teških tereta, spuštena stopala ili neka druga koštano-mišićna oboljenja, visoke potpetice, jer poremećuju statiku, dugotrajno sjedenje s prekriženim nogama...

Liječenje

Važno je uravnoteženo se hraniti, a posebno smanjiti unos masti i šećera. Tjelovježba je također nužna, a posebno se preporučuju vožnja biciklom i plivanje. Ako se zbog bilo kojeg razloga mora duže sjediti ili stajati - nužno je što češće prošetati po par minuta i nastojati podići noge tijekom odmora. Preporuča se i nošenje kompresijskih čarapa, naizmjenične hladno- tople kupke, lokalni proizvodi, flebotropni lijekovi, skleroterapija, kirurgija i laser.
Kompresivne čarape - primjenjuju se kod blažih oblika venske insuficijencije. To su elastične čarape koje stežu vene i sprječavaju otjecanje krvi u obratom smjeru. Čarape zamjenjuju zaliske koji su izgubili svoju funkciju, stimulirajući mišićnu kontrakciju. Stupanj kompresije bira se prema stupnju oštećenja vena.
Kirurški zahvat (stripping) - primjenjuje se na velikim venama koje se uklanjaju kroz brojne male rezove, uz podvezivanje glavnog venskog stabla u preponi. Izvodi se pod općom anestezijom i zahtjeva boravak u bolnici. Stopa recidiva je visoka, oko 60 % kroz 10 godina.
Sklerozacija - najčešće se koristi iz estetskih razloga, kod manjih vena i tzv. mrežastih vena. U venu se ubrizgava tekuće sklerozatno sredstvo i tada se primjenjuje jaka kompresija. Uspješnost postupka zahtjeva višekratno ponavljanje. Ta se tehnika ne može primijeniti kod svakog pacijenta.
Endovenozne tehnike liječenja - u zadnjih deset godina razvijene su manje invazivne tehnike liječenja vena kojima se oštećene vena zatvaraju iznutra, pa se tako izbjegava invazivno operativno vađenje vene iz tijela (tzv. stripping). Među endovenoznim tehnikama liječenja najviše se koriste laserski tretman i radiofrekventna ablacija  To su dvije vrlo slične tehnike koje se baziraju na zagrijavanju stijenke i zatvaranju vene iznutra, pomoću katetera koji se pod kontrolom ultrazvuka ugrađuje u oštećenu venu. Tako zatvorenu venu organizam razgradi, pa ju se ne mora kirurški izvaditi. Izvodi se u lokalnoj anesteziji uz vrlo brz, praktično trenutačan oporavak i odlazak kući. Stopa uspjeha kod lasera je 94-97%, a kod radiofrekvencije 85-96%.
Fleboktokija - mali zahvat koji se primjenjuje da bi se odstranile potkožne postranične varikozne (vrećaste) vene. Najčešće se primjenjuje nakon endovenozne laserske terapije, nakon radiofrekventne ablacije magistralnih površinskih vena, ili nakon strippinga magistralnih vena.
Venocuff II - rekonstrukcija insuficijentnog zaliska koja se izvodi umetanjem silikonskog umetka u područje prepone. Na taj se način može sačuvati vena.

Prevencija i prirodna pomoć

Prevencija, i to od rane mladosti, od velike je važnosti, posebice ako postoji genetska predispozicija. Priroda nudi pomoć i kod ovih tegoba. Postoji veliki broj različitih farmaceutskih oblika ljekovitog bilja. Najpopularnije su kreme i gelovi, ali peroralni oblici uzimani dovoljno dugo daju dugotrajnija riješenja. Navodimo neke od najpoznatijih ljekovitih biljaka.

Aesculus hippocastanum, Hippocastanaceae, kesten

To je visoko drvo, razgranate okrugle krošnje. U Europi se sadi kao ukrasno drvo od 16. stoljeća. Kao lijek se koriste sjemenke koje sadrže escin - smjesu triterpenskih saponina. Osim toga sadrži i flavonoide, kumarine, sterole, masno ulje, vitamine i minerale. Znanstvena su istraživanja potvrdila stoljetnu upotrebu sjemenki kestena. Escin djeluje antieksudativno i antiedematozno, povećava otpornost - fragilnost kapilara. Pojačava i opći metabolizam vena, osobito terminalnih žilica čiju prokrvljenost značajno povećava. Povisuje viskozitet i koloidno - osmotski tlak. Povisuje antitrombotsku aktivnost. U zapadnim se zemljama koristi nakon postoperativne i posttraumatske tromboze. Ekstrakt sjemenki kestena na tržištu se nalazi u različitim farmaceutskim oblicima - kao kapsule za peroralnu primjenu i kreme ili gelovi za lokalnu primjenu, standardizirani na različite količine escina. Lokalna se primjena preporučuje u prevenciji venske insuficijencije, kod oteklina zbog povreda i za uklanjanja modrica.

Melilotus officinalis, Fabaceae, kokotac

Sadrži kumarine, flavonoide, fenolkarbonske kiseline, triterpenske saponine.  Djeluje protuupalno i antiedemčno. Posebno se koristi kod tegoba vezanih uz kroničnu vensku insuficijenciju, kod bolova i osjećaja težine te grčeva u nogama. Potiče cirkulaciju u nogama. Koristi se u peroralnim i lokalnim pripravcima.

Ruscus aculeatus, Ruscaceae, veprina

Sadrži steroidne saponine ruscin, ruskozid, ruskogenin, benzofurane, flavonoide. Ima protuupalno i dekongestivno djelovanje, pa se koristi kod tegoba vezanih uz vensku cirkulaciju. Koristi se peroralno i lokalno.

Centella asiatica, Apiaceae, gotu kola

U domovini te biljke njezini se listovi koriste kao hrana. Sadrži triterpenske saponine, flavonoide, tanine i aminokiseline. Djeluje antiedematozno, potiče mikrocirkulaciju i vazokonstrikciju, stimulira sintezu kolagena, pa se koristi za brže zacijeljivanje rana i u kozmetici.

Vitis vinifera, Vitaceae, grožđe

Koristi se u medicinske i nutritivne svrhe tisućama godina. Sadrži polifenole, proantocijanidine i flavonoide. Polifenoli pojaćavaju tonus vena i kapilara, jačaju njihove stijenke i povečavaju permeabilnost.  Ima izrazito antioksidativno djelovanje.

Hammamelis virginiana, Hamamelidaceae, hamamelis

Sadrži trijeslovine, flavonoide, organske kiseline i eterično ulje. Zbog sadržanih trijeslovina hamamelis se odavna koristio za zaustavljanje krvarenja i kao adstrigens.
Na tržištu se nalazi i smjesa pročišćenih mikroniziranih flavonoida diosmina i hesperidina, koja se uspješno koristi i u akutnim i kroničnim stanjima venske insuficijencije.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner Banner