Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Gastroezofagealna refluksna bolest nastaje uslijed vraćanja (refluksa) sadržaja želuca i dvanaesnika u jednjak, usta i dišne putove, a tipični simptom je kronična žgaravica

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Autorica članka: mr.sc. Nada Đurinek, dr.med. spec. medicine rada

 

PROBAVA

 

 GERB je česta, kronična i ponavljajuća bolest koja bitno utječe na kvalitetu života odrasle populacije. To je patološko stanja uzrokovano refluksom sadržaja želuca i dvanaesnika u jednjak, usta i dišne puteve, a njegov tipični simptom je kronična žgaravica (žareća boli u području žličice, iza prsne kosti ili prema vratu, koje je nastalo djelovanjem kiselog želučanog sadržaja na sluznicu jednjaka). Bolest nastaje kada djelovanje tako vraćenog želučanog sadržaja dovodi do upalnih promjena sluznice jednjaka. GERB obično nastupa zbog slabosti mišića donjeg zatvarača (sfinktera) jednjaka. Preobilni obroci, trudnoća, debljina, ili uska odjeća povećavaju pritisak na želudac, pa kiselina može doći u jednjak i izazvati žgaravicu čak i kada je donji zatvarač jednjaka čvrst. Tlak donjeg zatvarača jednjaka smanjuje i hrana bogata masnoćama, čokolada, alkohol, kofein i neki lijekovi (benzodiazepin i blokatora kalcijskih kanala).

Regurgitacija (refluks) je povratak želučanog sadržaja iz želuca u jednjak, najčešće prilikom ležanja ili naginjanja, a može uzrokovati i bol u prsnom košu zbog koje bolesnici često zatraže medicinsku pomoć, misleći da je ona srčanog podrijetla.

Za liječenje refluksne bolesti i održavanje remisije najvažnija je primjena lijekova. Dokazan je ascendentni ili hijerarhijski odnos pojedinih lijekova. Tako antacidi imaju najmanji učinak, antagonisti H2-receptora srednje jak učinak, a najboljima su se pokazali inhibitori protonske pumpe.

Nema čvrstih dokaza da su antacidi učinkoviti u liječenju GERB-a premda, zbog smanjenja simptoma, velik broj bolesnika uzima upravo te lijekove bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Ti se lijekovi nalaze u slobodnoj prodaji i lako se nabavljaju. No, pokazalo se da korisnici antacida često imaju ozbiljne promjene jednjaka koje su prikrivene uzimanjem tih lijekova.

 

Ublažavanje tegoba

Važno se pridržavati zdravih životnih navika. Stres, pušenje, alkohol, obilni i masni obroci, ljuta i začinjena hrana, gazirana pića, povećana tjelesna masa i konzumiranje hrane neposredno prije spavanja pridonose razvoju spomenutih tegoba. Vrlo je važno smanjiti i razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.

Pravilna prehrana, u velikom broju slučajeva pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i smanjenje boli i nelagode. Važno je promijeniti štetne životne i prehrambene navike, te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase  smanjenim unosom hrane, i to nemasne i ne suviše začinjene hrane, te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka.

Preporuča je kao izvor masnoća koristiti maslinovo ulje, redovito konzumirati fermentirane mliječne proizvode, povrće, sjemenke i ulja od sjemenki, a posebice laneno sjeme. Omega-3 masne kiseline također su pokazale zaštitno djelovanje, pa se stoga u prehrani preporučuje riba, posebno bakalar, losos, tuna. Od pomoći mogu biti i aloe vera, pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.

Refluksu pogoduju pržena i masna hrana, čokolada, pepermint, češnjak, luk, ali i citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar i , naravno, alkohol i pušenje. Osobe koje pate od GERB-a ne bi smjele lijegati neposredno nakon obroka. Savjetuje se umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja, i to 3 sata prije lijeganja.

AcidoMax je medicinski proizvod koji sadrži magnezijev hidroksid, Propolfenol® (integralni i sinergijski fitokompleks s višim udjelom polifenola, 50%), suhi ekstrakt smole Chios mastike, suhi ekstraktgela iz lišća aloe i eterično ulje lista paprene metvice.

Acidomax je indiciran za prevenciju gastričnog aciditeta (prekomjernog stvaranja želučane kiseline) i povezanih oboljenja: gastritisa, boli u trbuhu i gastroezofagealnog refluksa. Stvara zaštitnu barijeru koja ograničava doticaj sluznice želuca s kiselinom koja se u želucu fiziološki stvara i koja u nekim slučajevima može izazvati iritaciju zbog prekomjernog izlučivanja, što dovodi do boli i osjećaja žarenja u želucu.

Zbog svoje alkalne prirode, magnezijev hidroksid neutralizira višak stvorene kiseline u želucu, dok biljni ekstrakti sa smirujućim djelovanjem na želučanu sluznicu ublažavaju žarenje.

 

Mastika s Khiosa

Smola nazvana mastika s Khiosa dobiva se iz Pistacia lentiscus var. Chia, Anacardiaceae, popularno zvane tršlja. Raste u makiji duž mediteranske obale, a podvrsta Pistacie s Khiosa uzgaja se samo na otoku Khiosu u Egejskom moru. Smola se iz biljke dobiva zarezivanjem kore, stabljika i grana. Mastika s Khiosa ima svojstva balzama, protuupalna, sedativna i antiseptična svojstva koja djeluju na sluznice, a zbog visokog sadržaja tanina pomaže kod dizenterije, jača desni, održava zube čistima i zdravima te osvježava dah.

Plinskom kromatografijom masene spektrometrije, u ulju je utvrđeno 69 sastojaka od kojih je najveća koncetracija alfa-pinena, mircena, trans-kariofilena i germakrena-D. Antimikrobno in vitro djelovanje triju različitih vrsta eteričnih ulja i smole (ukupna kisela i neutralna frakcija) prikazano je za različite vrste bakterija i gljivica. Ulje smole sadrži niz kiselina kao što su alfa- i beta-masticinska kiselina, mastikol, alfa- i beta-mastikonska kiselina i alfa- i beta-mastična smola.

Ispitivano je antimikrobno djelovanje smole s Khiosa u odnosu na različite sojeve Helicobacter pylori izolirane iz kliničkih uzoraka. U laboratorijskim ispitivanjima, guma od mastike ubija 50% testiranih sojeva koncentracije 125 μg/ml, a učinkovitost od 90% vidljiva je kod koncentracije od 500 μg/ml. Fitomedicina smatra proizvod kao što je mastika s Khiosa primjenjivim kod ulkusa u alternativnom liječenju u odnosu na antibiotike. U kliničkoj praksi mastika se pokazala učinkovitom u liječenju benignog želučanog duodenalnog ulkusa u simptomatičnim slučajevima, kao i kod rezultata dobivenih endoskopskim pretragama.

 

Propolfenol®

Propoli EVSP® integralni je i sinergizirani fitokompleks certificiranog propolisa dobivenog u Europi, koji je vrlo bogat polifenolima (50%). Njegova je karakteristika potpuna topljivost u vodenom ambijentu, biološkim tekućinama i u ustima, što je temeljni uvjet aktivne apsorpcije u orofaringealnom traktu i za neposredni i učinkovit rezultat na mjestu djelovanja. Dobiva se iznimno složenom ekstrakcijom, a fitokompleks koji se tako dobije je Propolfenol® - ekstrakt koji sadrži dvije komponente koje obično ne koegzistiraju i koje su savršeno bioraspoložive budući da su topljive u vodi.

 Najvažniji rezultati te inovacije su veća bioraspoloživost svih djelatnih čestica na razini bioloških tekućina i veća apsorpcija djelatnih komponenti na razini orofaringealne sluznice i gornjeg gastroezofagealnog trakta, od one kod tradicionalnog propolisa. In vitro testiranja pokazala su da je Propolfenol® vrlo stabilan u ambijentu želučane kiseline i da zadržava stabilnost čak nakon završetka gastrointestinalne probave, s bioraspoloživosti flavonoida koja premašuje 10%. Kliničkim ispitivanjima potvrđena je djelotvornost Propoli EVSP® protiv Helicobacter pylori i to preko inhibicije rasta bakterija i baktericidnog djelovanja.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner Banner