Anti-aging pigmenti iz biljnih izvora

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Važnu ulogu u biokemijskim mehanizmima starenja mogu imati biološki aktivni spojevi prirodnog porijekla, posebice biljni pigmenti

 

Anti-aging pigmenti iz biljnih izvora

Životni vijek se produljuje, a broj zdravih aktivnih godina za mnoge je osobe u zlatnoj dobi sve veći. Taj trend rezultat je bolje zdravstvene skrbi, kvalitete života, higijene i općenito napretka civilizacije. Iako još uvijek nije moguće zaustaviti učinke starenja, neki od biokemijskih mehanizama razjašnjeni su znanstvenim studijama, a važnu ulogu u tim mehanizmima mogu imati biološki aktivni spojevi prirodnog porijekla, posebice biljni pigmenti. Kada se razmatra povoljan učinak prehrane i prirodnih tvari na tijelo čovjeka, u obzir valja uzeti i okolišne, kronološke i hormonalne čimbenike. Jedan od najznačajnijih okolišnih čimbenika koji potiče proces starenja je oksidacija biomolekula u kojoj važnu ulogu imaju reaktivni kisikovi spojevi (slobodni radikali) koji, između ostalog, uzrokuju i starenje kože.

Anti-aging supstancije najveću su primjenu pronašle u dermatologiji, budući da se najvidljiviji znakovi starenja pojavljuju na našem najvećem organu – koži, u obliku bora – najvećih izdajica moderne zlatne generacije. Međutim, njihovo djelovanje reflektira se na svim tjelesnim stanicama. Brojne se fitokemikalije koriste u pripravcima koji se nanose izravno na kožu, a sinergijski učinak postiže se kada se fitokemikalije i biljni pigmenti unose i oralnim putem, pripravcima i cjelovitom hranom prirodno bogatim tim biološki aktivnim spojevima.

Brojna istraživanja uputila su na antioksidacijska djelovanja raznih biljnih pigmenata koji se primjenjuju u anti-aging medicini. To su su crveni pigmenti antocijani iz bobičastog voća, zeleni pigment klorofil iz zelenog povrća, žuti pigment kurkumin iz kurkume, skupina narančastih i crvenih pigmenata karotenoida iz raznovrsnog voća, povrća i algi, te fikocijanin iz alge Spirulina.

Karotenoidi su moćne fitokemikalije koje djeluju kao snažni antioksidansi i imaju antikarcinogena svojstva. Osobito imaju povoljan učinak na kožu, budući da štite od stalne izloženosti štetnim sunčevim zrakama i drugim karcinogenima iz okoliša, neutralizirajući djelovanje slobodnih radikala. U kontekstu zaštite kože od štetnih čimbenika i prijevremenog starenja, osobito se ističe beta-karoten. Beta-karoten je najkoncentriraniji u mrkvi, a često zbog svoje učinkovitosti u zaštiti kože od opasnog ultraljubičastog zračenja nosi naziv „prirodni suncobran“. 

Astaksantin također pripada skupini karotenoida, molekula koje se u prirodi stvaraju u biljkama i njihovim mikroskopskim srodnicima – mikroalgama. Njegovo osnovno svojstvo je snažna antioksidativna aktivnost koja ima potencijalno povoljan učinak na brojne zdravstvene tegobe, a posebice starenje stanica. Znanstvena literatura govori u prilog astaksantinu i ističe zaštitni učinak na prevenciju oštećenja izazvanih UV-zračenjem, te njegovo protuupalno i snažno antioksidativno djelovanje.

Žuti pigment kurkumin sve je popularniji dodatak koji se istražuje u brojnim kliničkim studijama. Ima antioksidativno, protuupalno i antikarcinogeno djelovanje, a istražuje se i kao pomoć kod neurodegenerativnih bolesti.

Fikocijanin je plavi pigment iz modrozelene alge Spirulina koji također posjeduje antioksidacijsko djelovanje, ali i imunomodulatorno, hepatoprotektivno i detoksikacijsko djelovanje.

Danas je, zahvaljujući brojnim istraživanjima, dokazano da je aktivna molekula zelenih biljaka klorofil, za koji je pokazano da može imati detoksikacijsko, deodorirajuće i iscjeljujuće djelovanje. Osim toga, poznato je i bakteriostatski učinak klorofila te njegovo povoljno djelovanje u prevenciji i terapiji anemije.

Biljni pigmenti zasigurno pridonose radosti života. Zelenilo iz šuma i s polja, ljubičasta, žuta i crvena boja voća i cvijeća, boje su koje simboliziraju vitalnost, preporod i užitak osjeta. Neki pigmenti postoje kako bi nam 'zapeli za oko', neki pak doslovno i postaju dijelovi oka, a neki omogućuju naše postojanje.

Danas nam je poznato da većina biljnih pigmenata ima povoljan učinak na zdravlje i dugovječnost čovjeka.

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner