Dječji imunitet

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Ines Buhač, mr.pharm.

Dječje su bolesti dio odrastanja i ne mogu se izbjeći, ali se može pomoći da se imunosustav razvije, da bude uravnotežen i da regira pravovremeno

Dječji imunitet

Razvoj imunosustava

Dolaskom jeseni, djeca kreću u vrtiće i jaslice, a stariji u školu. To je često početak učestalog pobola, a većina roditelja misli da je tome uzrok oslabljeni imunitet. Pod pojmom imunosti podrazumijevaju se svi mnogobrojni fiziološki mehanizmi kojima tijelo reagira na svaku stranu, potencijalno toksičnu supstanciju, pa i onu koju stvara samo. Imunološki je sustav vrlo kompleksan, jer u njegovom radu sudjeluju gotovo svi organi tijela. Rastom i razvojem djeteta, raste i osnažuje se i njegov imunosustav. On je temelj zdravlja cijelog organizma.

U prvim godinama života djeca se po prvi puta susreću s mnogobrojnim mikroorganizmima. Njihovo tijelo tek u tom prvom susretu stvara protutijela. Naime, imunološki sustav ima supstancije koje prepoznaju sve ono što je štetno po organizam, ali se aktiviraju i stvaraju protutijela tek nakon prvog kontakta. Imunološke reakcije su nepredvidive i ovise o mnogobrojnim faktorima. Svako dijete reagira drugačije. Djeca koja imaju učestale infekcije kada kreću u školu nisu oslabljenog imuniteta, nego se prvi put susreću s različitim mikroorganizmima (posebice djeca koja su preskočila odlazak u jaslice). Tijekom godine dana normalno je 7-8  pobola koji ne ostavljaju posljedice. Treba biti oprezan s primjenom antibiotika u tom razdoblju, s obzirom da se najčešće radi radi o virusnim infekcijama. Naime, česte primjene antibiotika značajno pridonose pojavi rezistencije na antibiotike, i to već u ranoj dobi.

Poremećaji imunosustava

Imunodeficijencija je izuzetno rijetka bolest na koju se sumnja kod neprimjerene ili učestale reakcije, kod nepotpunih ozdravljenja između infekcija, te kod učestalih infekcija koje zahvaćaju različite organe. Može biti primarna, uzrokovana genetskom greškom, ili sekundarna kada je uzrok u nekom drugom sustavu.

Alergije su bolesti imunološkog sustava, tijekom kojih dolazi do burnih reakcija organizma na pojedine tvari. Nastaju zbog nemogućnosti organizma da razlikuje opasne od neopasnih tvari, pa on pokreće imunološku reakciju na potpuno bezopasnu tvar, npr. pelud biljaka.

Jačanje imuniteta kod djece

Mnogo je čimbenika koji utječu na imunosustav i mnogo mogućnosti da se dječjem organizmu pomogne u savladavanju svih mogućih prijetnji.
Dojenje  je jedan od najvažnijih čimbenika jačanja imunološkog sustava kod djece. Plod koji se razvija u majčinoj utrobi ima specifičnu imunost. Prirođena imunost, koja je genetski određena, štiti dijete i prije prvih susreta s nekim antigenom, a ovisi o oba roditelja. Majčino mlijeko sadrži velike količine imunoloških zaštitnih tvari koje štite novorođenče, pa su dojena djeca manje podložna infekcijama.

Nakon dojenja, prehrana postaje preduvjet za razvoj djeteta i za snažan imunološki sustav. Svakako je najkorisnije jesti raznoliku, svježe pripremljenu hranu. Djeca često odbijaju hranu koju im nudimo. Pod utjecajem reklama, filmova i televizije sklona su više hrani koja je dobivena industrijski, višestruko prerađivana, pa ne sadrži u sebi neophodne nutrijente.

Tijelu se mora pružiti mogućnost regeneracije. San obnavlja i osnažuje tijelo. Zato je važno disciplinirati djecu i ne dozvoliti kasno lijeganje u krevet, posebice prethodno gledanje televizije koje djecu uznemiruje, ometa san i vremenski ga skraćuje.

Fizička aktivnost kao šetnja, vožnja biciklom, rolanje, plesanje, ili bilo koja druga u kojoj dijete uživa i ne provodi sate u zatvorenom prostoru kraj televizora ili računala (što je danas postalo uobičajeno) – dobra je. Istraživanja su potvrdila da redovna tjelesna aktivnost povećava razinu imunoglobulina. Posebno je boravak na zraku važan za razvoj imunosustava. O kvaliteti zraka ovisi naše zdravlje, pa time i naša imunoobrana, posebno kod djece koja su osjetljivija. Zagađenje okoliša je poprimilo već alarmantne razmjere, ali pojedinci u svojim mikrosredinama mogu značajno utjecati na poboljšanje situacije.

Cijepljenje/ vakcinacija

Riječ vakcinacija prvi je put uporabio  Edward Jenner 1796. godine. Ime je došlo od prve upotrebljene vakcine kravljih boginja (lat.vacca = krava).

Veliki napredak na tom polju donio je Louis Pasteur. Otkriće vakcine dalo je veliki doprinos za zdravlje čovječanstva, jer su u prošlosti zbog zaraznih bolesti bila desetkovana pučanstva mnogih zemalja.

Cijepljenje je postupak kojim se određeni antigen unosi u organizam s ciljem stvaranja imuniteta na određenu bolest. Danas se smatra da je to najefikasnija i najjefitinija metoda sprječavanja pojave i širenja infektivnih bolesti. Cjepivo može sadržavati žive, ali oslabljene patogene bakterije ili viruse, mrtve ili dezaktivirane patogene, ili samo izdvojene specifične proteine datih patogena. Načini primjene vakcine su različiti: peroralno, injekcijom (u mišić, u kožu, pod kožu), punkcijom (kroz kožu), nazalno.

Razlikuju se:
Aktivna vakcinacija - u ljudski organizam unosimo mikroorganizam kojemu smo oduzeli sposobnost razmnožavanja. Mogu se pojaviti slabiji simptomi imunološke reakcije (glavobolja, povišena temperatura, osjećaj nelagode). Imunosustav pokreće sve potrebne reakcije da identificira, označi i uništi te upamti unešeni mikroorganizam.
Pasivna vakcinacija - u ljudski se organizam unose antitjela s ciljem uništavanja određene štetne tvari. Razgradnjom antitjela nestaje i imunitet.
Danas se u svijetu mnogo piše i govori o mogućoj štetnosti sastojaka vakcina koje mogu sadržavati živu, aluminij i neke toksične aditive. U mnogim se zemljama ukida obavezno cijepljenje i dozvoljava se da pojedinac sam o tome odlučuje.

Vitamini i minerali

Vitamini i minerali su neophodne, esencijalne tvari za život i zdravlje čovjeka. Bez njih nema jakog imunosustava. Oni su glavni razlog naglašavanja važnosti zdrave prehrane, i to posebice unosom voća i povrća. Nedovoljni unos hranom ili poremećaji u apsorpciji, odnosno izlučivanju kao i povećane potrebe organizma, dovode do poremećaja u imunosustavu i odražavaju se na obrambene mogućnosti ljudskog tijela. Zato je opravdana njihova primjena kao imunostimulatora.

Istraživanja upućuju na dramatične nedostake minerala u tlu. Naime, zbog želje za profitom, suvremene tehnologije koriste velike količine različitih kemikalija (fertilizatori, pesticidi...) u obradi tla. One tlu dovode višak nekih minerala, što rezultira smanjenjem količine drugih minerala, tj. njihovom neravnotežom. Sve se to odražava na sastav biljaka koje rastu na takvom tlu, a u konačnici i na životinje koje se tim biljkama hrane te na čovjeka koji je posljednja karika  u hranidbenom lancu. Novija istraživanja pokazuju da naš organizam prepoznaje umjetne vitamine te da ih ne koristi, pa je potpuno besmislena ta silna „vitaminizacija" hrane. S druge strane, došlo je do značajnih promjena u proizvodnji vitamina i minerala. Danas smo u mogućnosti nabaviti pripravke  koji sadrže vitamine i minerale iz prirodnih izvora, uglavnom voća, povrća i kvasaca.

Pojedini vitamin ili mineral ne može se izdvojiti kao važniji, ali se u svrhu poboljšanja imunosustava kod djece posebice preporučuju: vitamini A, E i C, a u novije vrijeme i vitamin D, te od minerala - cink.
Vitamin C stimulira obrambeni sustav, jak je antioksidans, a u tijeku bolesti se pojačano troši. C vitamin u obliku askorbata je nekiseli i termostabilni oblik, pogodan za djecu.
Vitamin A je važan ne samo za rad imunosustava već i za održanje funkcije sluznica koje su prva linija odbrane tijela od štetnih tvari. Da bi se izbjeglo moguće štetno predoziranje, preporučljivo je koristiti karotene iz kojih naše tijelo stvara vitamin A.
Vitamin D se još uvijek u udžbenicima svrstava u vitamine, premda je on po mehanizmu djelovanja i strukturi hormon. On na specifičan način djeluje na imunosustav, i povećava stvaranje antimikrobnih peptida koji uništavaju staničnu stijenku bakterija, virusa i gljivica u našem tijelu. Posebice snažno djeluje na virus prehlade. Vitamin D sprječava pretjerano stvaranje citokina i kemokina te njihovo gomilanje u zaraženim plućima, što je često razlog smrtnosti kod komplikacija vezanih uz prehlade.
Vitamin E je jedan od najjačih antioksidansa i najmoćniji je u zaštiti ovojnica stanica od štetnih oštećenja slobodnim radikalima, pa višestruko djeluje na cijeli organizam.
Cink ima široki spektar djelovanja na imunološki sustav. Ključan je za normalnu razvojnu funkciju stanica koje posreduju u  nespecifičnoj imunosti, poput neutrofila i NK stanica (eng. natural killers – prirodne stanice ubojice). Cink inhibira replikaciju rinovirusa koji je odgovoran za neke od pojava obične prehlade, pa je opravdana njegova uporaba kod prehlade, naročito odmah po pojavi simptoma. Već manji nedostatak  cinka utječe na funkciju timusa,  smanjuje broj CD4+ (subpopulacija limfocita T), te smanjuje produkciju citokina. Cink se može koristiti u akutnim infektivnim stanjima, ali se mora voditi računa o ukupnoj dnevnoj dozi. Na tržištu postoje oblici koji su prihvatljivi za djecu, poput pastila koje se kombiniraju s vitaminom C ili s ehinaceom.

Iako se danas  često govori o imunostimulatorima i nužnosti njihovog uzimanja s obzirom na okruženje u kojem živimo i  s obzirom na to čemu smo neprekidno izloženi, njihova upotreba može biti i opasna, jer oni ili prejaki imunološki odgovor često puta mogu izazvati oštećenje organizma. Ono što u ljekarni savjetujemo su blaga sredstva iz prirode, uglavnom imunomodulatori koji usmjeravaju imunoreakciju, u skladu s preporučenim dozama.

Doziranje vitamina i minerala

U mnogim zemljama znanstvene udruge periodično procjenjuju potrebe stanovništva za pojedinim nutrijentima. Najčešče se koriste RDA vrijednosti (Recommended Dietary Allowances – preporučeni dnevni unos)  kao standard za korištenje vitamina i minerala. Prvi su put donešene 1941. godine, a periodično se revidiraju.

RDA je razina dnevnog unosa, dovoljna za zadovoljenje osnovnih potreba zdravih pojedinaca određene dobi i spola. Koristi se i u Hrvatskoj, a usklađene su sa EU RDA vrijednostima za zdrave odrasle osobe, dok na nivou Europe RDA vrijednosti za djecu nema ili su u postupku donošenja.

Posljednjih se godina koriste i UL i AI vrijednosti.
UL (Tolarable Upper Intake Level) je najviša razina dnevnog unosa koja još nije štetna za zdravlje.
AI (Adequate Intake) je prikladni unos, tj. vrijednost koja se preporuča za unos određenog nutrijenta, a utvrđena je za skupinu zdravih ljudi određene populacije.

Ostali korisni imunostimulatori

Ehinacea je, osim za stimulaciju imunosustava, korisna kod kroničnih infekcija, posebice dišnog i mokraćnog sustava, te za brže zacijeljivanje rana na koži. Djeluje i protuupalno. Povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, naročito T-limfocita, povisuje fagocitozu za 39%, razinu interleukina i interferona. Ima antivirusno, antibakterijsko i antifungalno djelovanje. Ometa djelovanje enzima hijaluronidaze, koji razara tkivo i pospješuje širenje infekcije.

Često se koristi zajedno s drugim imunostimulirajućim sredstvima poput vitamina C, cinkom ili propolisom.

Probiotici - zbog neracionalnog propisivanja antibiotika od najranije dobi, djeca vrlo često imaju poremećenu crijevnu ravnotežu i neophodno je uzimanje probiotika. Najmanja potrebna količina je 109 CFU/g ili ml. Osim količine, važan kriterij za primjenu je oblik. Dobar je onaj koji omogućava da živi mikroorganizmi dođu do crijevne sluznice. Idealna je kombinacija različitih sojeva u jednom probiotiku, kao što se prirodno nalaze i u crijevu.

Na tržištu postoje oblici koji su prilagođeni različitim uzrastima, od tekućih za najmanje, do onih za žvakanje za malo starije, te u obliku tableta i kapsula za najveće.

Kolostrum prirodno sadrži koncentrate imunoloških tvari: imunoglobuline, citokine, faktore rasta, glikoproteine, PRP (polipetidi bogati prolinom) enzime, vitamine, minerale. Od velike je važnosti odabrati kvalitetan proizvod. Naime, kolostrum je proizvod krave, što znači da je važno čime je ona hranjena (bez hormona, antibiotika), bitna je i tehnologija izrade kao i vrsta kapsula (ona koja će omogućiti nesmetani dolazak do crijeva gdje se kolostrum apsorbira).

Propolis in vitro sprječava rast bakterija i virusa, a in vivo potiče stvaranje stanica imunološkog sustava kao i stvaranje protutijela. Za djecu su posebno pogodni oblici u sirupu, pastilama i sprejevima za sluznice nosa i grla. Izuzetno je pogodan za uporabu i kod djece najmanje dobi, (ali u bezalkoholnom obliku).

Omega-3 kiseline - danas se često govori o važnosti nezasićenih masnih kiselina, a kao veliko otkriće spominju se njihov značaj i važnost za djecu, što je bilo znano još i našim bakama koje su djeci davale riblje ulje. Riblje ulje sadrži i vitamine A i E. Dnevno potrebna količina je jedna čajna žlica na svakih ~23 kg težine djeteta. Uzima se obavezno poslije jela. U ulju se nalaze i dostatne količine prirodnog vitamina E.

Homeopatija

Homeopatija je postala medicinska i farmaceutska realnost i u Hrvatskoj. Homeopatija je holistički pristup bolesti, koji koristi isključivo lijekove koji se dobivaju iz prirode (biljke, minerali, životinje).  Posebice je primjenljiva kod djece svih uzrasta, u akutnim ili kroničnim stanjima. U klasičnoj homeopatiji poštuje se princip jedan lijek za jedan organizam, pa je pristup individualan. Homeopatski lijekovi koji se mogu primjeniti kod svake infekcije za vrijeme djetinjstva su:
Thymo 7C - potiče razvoj imunološkog sustava djelujući na timus. Koristi se kao preventivna kura u trajanju od tri tjedna, ili u akutnoj fazi bolesti.
Echinacea 7C - potiče rad imunosustava. Može se koristiti tijekom 2 tjedna kao prevencija, ili u akutnim stanjima, posebice kod virusnih infekcija, uz češće uzimanje.

Karijes kod djece

Jedna od najčešćih infekcija i kod djece i kod odraslih, a o kojoj se najmanje govori, je karijes. Njime su posebno su ugrožena djeca u dobi pojave mliječne denticije. Učestalost pobola je izuzetno visoka, zahvaćeno je od  40-90% populacije. Glavni uzročnik karijesa je Streptococcus mutans. Iako se u nekim zemljama provodi cijepljenje, još uvijek se najkorisnijom mjerom smatra fluoridacija, uz odgovarajuću prehranu (sa što manje šećera), oralnu higijenu i redovne stomatološke preglede.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner