Celulit

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Anita Galić, mag.pharm.

Danas se sve više u topičkim anticelulitnim pripravcima kombiniraju aktivni sastojci koji djeluju na metabolizam adipocita, smanjuju lipogenezu i potiču lipolizu masti sa sastojcima koji stimuliraju krvnu i limfatičku cirkulaciju, reduciraju edeme i djeluju dekongestivno

Celulit

Dolazak ljetne sezone može se u ljekarnama prepoznati po zamjetno češćoj potražnji za sredstvima za zaštitu kože od sunca i anticelulitnih pripravaka. Vrlo često će nešto komunikativniji pacijent upitati ljekarnika: „Recite mi iskreno: Pa ima li taj preparat uopće učinka?!“. Upravo su takva pitanja i situacije idealna prilika da se potvrdi kako je ljekarnička struka multidisciplinarna i kako se savjetovanjem o jednom „običnom„ kozmetičkom pripravku za nepatološko, ali neestetsko stanje kože, može vrlo značajno utjecati na poboljšanje cjelokupnog načina života i unapređenje zdravlja pojedinaca kao i na intenzivniju vlastitu brigu o sebi. Zdravstvena struka, pogotovo liječnici dermatolozi i estetski kirurzi sve se više bave tom neestetskom problematikom, a broj pacijenata koji traže savjet stručnjaka o tretiranju celulita višestruko je porastao u posljednjih desetak godina.

Celulit ili „narančina kora“ problem je s kojim se ne susreću samo pretile osobe, nego i sve više vitkih i mršavih žena (vrlo rijetko ili nimalo muškarci). Riječ je o estetskom problemu koji zahtijeva multidisciplinarni pristup i realna očekivanja, pogotovo kada se pacijentice njime bave „kampanjski“ ili kada je riječ o uznapredovanom stupnju ili tzv. „tvrdokornom“ celulitu. Novosti u terapiji celulita sve su brojnije, a svake sezone se lansira na desetke anticelulitnih ili slimming preparata. Tako se primjerice samo u Sjedinjenim američkim državama godišnje potroši više od 6 milijardi dolara na tretmane „narančine kore“!

Bitni čimbenici u nastanku celulita su: genetika, ženski spolni hormoni, način života/aktivnost, metabolizam masnog tkiva i prehrana, a u posljednje vrijeme sve se više naglašavaju emocionalni čimbenici i stres, starenje kože i nepravilna njega tijela kao preduvjeti nastanka ili isticanja celulita. Zapravo, učestalost celulita kod čak 90% žena nakon 35.godine pridonosi zaključku da hormoni imaju veliki utjecaj na njegov nastanak.

Što je celulit?

Riječ je o najčešćem lipodistrofičnom stanju kože za koje su najodgovorniji etiološki čimbenici poremećaj mikrovaskulature i limfatične cirkulacije. Upravo se po specifičnoj lokalizaciji masnog tkiva na određenim „kritičnim“ dijelovima tijela (bokovi, bedra, donji abdomen, nadlaktice, koljena) celulit razlikuje od generalizirane pretilosti, tj. adipoznosti. Dapače, u svakodnevnoj ljekarničkoj praksi vjerojatno ste se susreli s velikim brojem vitkih pacijentica koje imaju izraženi celulit. Supkutano masno tkivo u prosjeku predstavlja 9-18% ukupne tjelesne mase muškaraca i 14-20% kod žena, a isti se broj kod radikalne pretilosti može čak učetverostručiti i dosezati 60-70% ukupne tjelesne težine. Unatoč tome, za nastanak celulita ipak je znatno važniji međuodnos supkutanog masnog tkiva s dermisom (vezivnim slojem kože). Sve se više govori o tome kako je celulit čak posljedica starenja kože, jer uslijed razgradnje kolagena u dermisu slabi potporna funkcija vezivnog tkiva. Time adipociti (poput kile ili hernije) mogu prodrijeti kroz mrežu kolagenih vlakana u dermis i potiskivati epidermis prema van, uzrokujući specifične nabore i kvržice tipične za celulit. Osim utjecaja estrogena, vezivno dermalno tkivo iznad masnog tkiva kod muškaraca je, za razliku od žena, vrlo ujednačeno. Stoga je kod žena celulit toliko češći. Naime, kroz takav diskontinuirani i „prorijeđeni“ kolagen adipociti vrlo lako ekstrudiraju u dermis.

Klinička slika celulita obuhvaća prisutnost nabora i kvržica koji su nakon nabiranja kože vidljivi okom i slični izgledu površine narančine kore, po kojoj je celulit i dobio svoje „drugo ime“. Duboka palpitacija kože otkriva mobilnost masnog tkiva uslijed prisustva mikro- i makronodula („masnih čvorića“) i fibroskleroze. Tjelesna temperatura površine kože je nejednaka, te samo dodirivanje pojedinačnih zona s celulitom otkriva „hladne“ točke, a ponekad se dubokom palpitacijom može identificirati i prisustvo bolnih subkutanih nodula te pojačana osjetljivost na bol i temperaturu.

Najsuvremenije spoznaje govore kako su za celulit odgovorni slijedeći procesi:

 1.  Limfoedemi uzrokovani suvišnom hidrofilnošću/zadržavanjem vode u izvanstaničnom matriksu zbog otjecanja vode iz dilatiranih krvnih žila;
 2.  Narušavanje homeostaze lokalne mikrovaskulature uslijed čega se remeti opskrba tkiva nutrijentima i dodatno potiče razgradnja vezivnog tkiva;
 3.  Hormonalni utjecaj estrogena na specifično lokalizirane receptore;
 4.  Preuranjeno starenje kože povezano s utjecajem slobodnih radikala i enzima MMP (matriksne metaloproteinaze).

Do danas su ukupno definirana 4 razvojna stupnja celulita (Tablica 1), a po nekim obilježjima celulit, uzrokovan kroničnom mikrocirkulacijskom malapsorpcijom, čak ima posljedice koje se svrstavaju u oblike hipotonične flebopatije- pretkliničkog stadija venske insuficijencije (Tablica 2).

TABLICA 1

KLASIFIKACIJA CELULITA / Hexselova klasifikacija

 

IZGLED KOŽE

 

STRUKTURNE PROMJENE KOŽE

TIP I

 

Površina kože je nepromijenjena.

U normalnom adipoznom tkivu je uređena mreža krvnih i limfnih žila, koja opskrbljuje masno tkivo kisikom i potrebnim nutrijentima, uz učinkovitu eliminaciju otpadnih tvari iz stanica.

TIP II

 

Koža je nepromijenjena prilikom mirnog stajanja ili ležanja, no prilikom štipanja kože celulit je blago vidljiv.

Kapilarne stijenke su blago propusne, krvna plazma otiče iz žila u masno tkivo, uzrokujući u njemu edeme. Narušena je eliminacija otpadnih tvari i suvišne tekućine putem limfe. Adipozne stanice se agregiraju, steže se mreža kolagenih vlakana oko adipocita, dolazi do pritiska na krvne žile- hemostaza.

TIP III

 

Koža se čini nabrana i ima kvržice bez štipanja ili nabiranja kože.

Adipociti agregiraju u mikronodule veličine do 1 mm, koji se okružuju sve krućim, imobilnim i reduciranijim kolagenim vlaknima.

TIP IV

 

Koža je značajno nabrana i kvržice su iznimno vidljive u svim fazama.

Mikronoduli se agregiraju u makronodule od 2-20 mm promjera, koji mogu pritiskati živčana vlakna uzrokujući iznimno osjetljivu i bolnu kožu na području postojanja celulita.

L. Baumann, Cosmetic Dermatology-Principles and Practice, McGraw Hill Medical

H.Zhai, H. Maibach, Handbook of Cosmetic Science and Technology, Informa Healthcare

Tablica 2 POSLJEDICE KRONIČNE MIKROCIRKULACIJSKE MALAPSORPCIJE

 • Usporavanje krvne cirkulacije

 • Fenomen eritrocitnog taloženja

 • Narušavanje kapilarne hidrostatske ravnoteže

 • Reducirana parijetalna i tkivna oksidacija

 • Endotelna oštećenja (oticanje, mikroaneurizme, mikrohemoragije)

 • Abnormalna kapilarno-venska permeabilnost

 • Porast hidrostatskog tlaka izvanstanične tekućine i njenog sadržaja proteina

 • Učestali edemi između adipocita

F. Terranova, E. Berardesca, H. Maibach, Cellulite: nature and aetiopathogenesis, Int ernational Journal of Cosmetic Science, 2006, 28, 157–167.

Koje su opcije tretmana za redukciju celulita?

Neki se stručnjaci zalažu za to da tretman celulita ne smije biti isključivo mehanički, termalni ili kirurški, nego prvenstveno fiziološki, s obzirom da je riječ o velikom utjecaju hormona, genetike i načina života. Suvremeni aktivni sastojci koji se mogu pronaći u topičkim anticelulitnim pripravcima svakako imaju određeno blago fiziološko djelovanje koje se još uvijek proučava, a trenutačno je nedostatno znanstvenih publikacija da bi se mogao donijeti vjerodostojni zaključak.

Topički anticelulitni tretmani

Masaža tijela na „kritičnim zonama“ mješavinama biljnih sastojaka i raznim kremama, gelovima ili serumima primjenjuje se godinama, i ne predstavlja ništa novo ili revolucionarno ni danas. No još uvijek je pitanje - pomažu li uopće takvi pripravci?! Odgovor je – pomažu. I danas ima mnoštvo zaista djelotvornih i „evidence basedslimming - sastojaka, ali je sva „moć“ zapravo u rukama korisnika kozmetičkog preparata.

No, nerijetko pacijenti vrlo brzo odustaju od propisane redovite primjene preparata, očekuju da će on djelovati samostalno bez potrebe za umasiravanjem, a istovremeno nastavljaju živjeti neprikladnim načinom života i režimom prehrane. Čak i vitke manekene imaju problema s celulitom, te im vjerojatno dugoročno neće pomoći niti najskuplji anticelulitni pripravak zbog velike izloženosti stresu, nespavanju, putovanjima, lošoj prehrani i cigaretama. Prema teoriji jednog svjetskog dermatologa stanice kože su „bombardirane“ slobodnim radikalima koji kontinuirano uzrokuju upale, mikroedeme i razgradnju vezivnog tkiva.

Na samom početku topičke njege vrlo je bitno da aktivni sastojci prodru do subkutisa ili dermisa. Stoga je važna temeljita eksfolijacija kože tijela s mehaničkim ili kemijskim pilingom (AHA).

Osnovni smisao aktivnih sastojaka koji se mogu pronaći u topičkim anticelulitnim pripravcima jest djelovati na metabolizam adipocita i smanjiti lipogenezu, uz istovremeno poticanje lipolize/razgradnje masti. Tako djeluju metilksantini (kofein, teofilin, aminofilin, teobromin), ekstrakt guarane, kole ili zelene kave, karnitin/acetil karnitin, Coleus forskolii (forskolin), fosfatidilkolin (injektivna primjena u liječničkim ordinacijama). Oni inhibiraju enzim fosfodiesterazu i povisuju količinu cAMP-a. Takvi pripravci su već dugo na tržištu, no novije su spoznaje potakle njihovu kombinaciju s aktivnim sastojcima koji stimuliraju krvnu i limfatičku cirkulaciju, reduciraju edeme i djeluju dekongestivno, a vrlo često ih se može naći i u topičkim pripravcima za kapilare i proširene vene. U takvu skupinu ubrajamo sastojke kao što su hamamelis, bršljan, gingko, Aloe vera, Centella asiatica, divlji kesten, verbena, zeleni čaj, limun, bambus, mažuran, đumbir, klinčići, preslica, itd. Vrlo se često radi učinka hiperemije i poticanja cirkulacije dodaje i mentol.

Kako bi se usporila razgradnja kolagena u dermisu i inhibiralo djelovanje enzima kolagenaza (MMP) suvremeni anticelulitni sastojci sadrže fitoestrogene iz soje, oligomerne proantocijanidine, a radi ponovnog restrukturiranja potporne mreže vezivnog tkiva, tj. kolagena, koriste se sastojci kao što su vitamin C, Centella asiatica, aminokiseline, pogotovo prolin, te peptidi (2-7 aminokiselina).

Velika pažnja usmjerena je i prema PPAR agonistima (sastojcima tj. lijekovima koji u organizmu aktiviraju peroksisom-proliferator-aktivirajuće receptore (PPAR) koji reguliraju ekspresiju gena odgovornih za metabolizam lipida u krvi i stvaranje adipocita, kao i kontrolu razine glukoze u krvi. Oni poboljšavaju epidermalnu diferencijaciju, povisuju razinu kolagena, smanjuju sebogenezu i djeluju protuupalno. Jedan od najpoznatijih sastojaka je CLA, konjugirana linolenska kiselina koja in vivo smanjuje prodiranje adipocita u dermis.

I inhalacija eteričnih ulja kao što su ulje grejpa, klinčića, estragona ili crnog papra povećavaju simpatičku neuralnu aktivnost za 2,5 puta, a u kombinaciji s topičkim kofeinom osnažuje se učinak mršavljenja. U jednom se istraživanju potvrdilo da je inhalacija tako odabranih stimulansa potaknula izlučivanje noradrenalina koji je u sinergiji s perkutano apsorbiranim kofeinom iz anticelulitnog preparata blago stimulirao termogenezu i lipolizu lokalne masnoće. Stoga treba prihvatiti i polisenzoričke pripravke.

Nije naodmet da se nekoliko minuta nakon umasiravanja anticelulitnog preparata kožu dobro hidriratizira, jer je dehidracija prvi korak do pojačane vidljivosti celulita, pogotovo jer metilksantini dehidriraju kožu. (Priča o dehidraciji vrlo je slična nastanku bora na licu.) Dovoljan je hipoalergeni losion za tijelo koji sadrži protuupalne sastojke kao što su pantenol, aloe vera, omega masne kiseline, vitamin E ili hijaluronska kiselina.

Instrumentalni tretmani

Danas je pacijentu dostupna i dobitna kombinacija instrumentalno-medicinske aparature, stručnih manualnih masaža i učinkovitih medicinsko-kozmetičkih preparata. Jedan od svjetski poznatih dermatologa čak je patentirao pojam „technoceuticals“ za takve kombinacije aktivnih kozmetičkih sastojaka s novim tehnologijama.

Neke od dostupnih su terapija infracrvenim svjetlom, radiofrekvencija, endermologija, elektro-optička sinergija (subdermna terapija), elektrostimulacija mišića, ručna i elektromehanička masaža, ručna ili aparativna limfna drenaža, redovita tjelovježba, operativne i kirurške tehnike, lasersko liječenje, elektrolipoliza, filleri, ionitermija, talasoterapija, mezoterapija, medikacija s niskim dozama androgenih hormona...

Uvijek je poželjno, uz odabir idealnog kozmetičkog preparata, pacijentima savjetovati i dodatne konzultacije s liječnikom u zdravstveno-estetskom centru radi odabira intenzivne instrumentalne terapije. Dapače, tada su i angažman pacijenta kao i briga o kontinuiranoj i redovitoj njezi puno veći.

Stres i celulit

U znanstvenim krugovima također se sve više govori i o štetnom djelovanju stresa na pojačanu vidljivost celulita (ah, opet taj stres!). Naime, hormoni i neuromedijatori koji se oslobađaju prilikom stresa mogu u koži uzrokovati kaskadne upale koje razgrađuju stanične membrane i vezivno tkivo. Laički rečeno, svaka metoda koja ublažava stres, a pogotovo masaža na tretmanima ili intenzivno umasiravanje proizvoda - zaista ima smisla! Zato slijedeći put kada budete nervozni zbog guste anticelulitne kreme, razmišljajte vrlo pozitvno -  takva aktivna tekstura ima svoju zadaću - natjerati vas na dodatnu masažu koja osim što oslobađa endorfine, poboljšava mikrocirkulaciju, potiče limfnu drenažu i omogućava bolje upijanje aktivnih sastojaka.

Celulit i anti-aging

S obzirom da najnovije spoznaje pokazuju da i starenje kože pojačava vidljivost celulita (jer vezivno tkivo nema sposobnost dostatnog zadržavanja masnih nakupina) na tržištu su se pojavili i preparati koji istovremeno „otapaju“ masne stanice, ali i pojačavaju sintezu novog vezivnog tkiva. Slikovito rečeno, ukoliko se masne stanice zamisle kao balon, tada bi vezivno tkivo bilo omotano kao „konac“ oko cijelog balona. Ako vezivno tkivo popusti, kroz vlakna vezivnog tkiva „provirivati“ će balon i do izražaja će doći neravnine, nabori i kvržice. Poanta primjena anti-aging sastojaka u anticelulitnim kremama je kao i kod bora - osnažiti kolagen i elastin da bi koža bila učvršćena i elastična, te da bi se umanjila mogućnost naziranja masnog tkiva na površini kože. Dakle, nije naodmet koristiti aktivne sastojke koji potiču sintezu kolagena i elastina te usporavaju razgradnju postojeće dermalne strukture, a za to su svakako najbolji retinol, oligopeptidi i Centella asiatica. Kod retinola i retinoida obavezno treba voditi računa o sistemskoj apsorpciji, ali i izbjegavati ih kod trudnica i dojilja (zbog velike površine kože prekrivene preparatom)!

Dodaci prehrani

A što je sa suplementima? Trenutačno se još uvijek proučavaju neki od dodataka prehrani za redukciju celulita. Prioritet je svakako - prilagoditi prehranu! Radi smanjivanja upala u organizmu (i anti-stres učinka) režim prehrane može se obogatiti dodacima poput omega 3-6-9 masnih kiselina (pogotovo ulje boražine), CLA (PPAR agonist), glukozaminom, lecitinom, kompleksom B vitamina, mineralima u tragovima, odabranim aminokiselinama itd.

Recept za izgled bez „narančine kore“ koji jamči maksimalan uspjeh podrazumijeva specifičnu instrumentalnu metodu uz masažu, kozmetički preparat koji sadrži lipolitičke i protuupalne sastojke uz one koji izgrađuju vezivno tkivo i hidratiziraju kožu, prilagodbu tjelesne aktivnosti i prehrane, dovoljnu količinu vode tijekom dana, redukciju stresa...

Rezultati su nažalost uvijek kratkoročni, jer se celulit često ponovno pojavljuje. Stoga je bitna redovna i kontinuirana njega te briga za cjelokupno zdravlje.

Mnogi pacijenti smatraju kako je celulit neprivlačan u vizualnom i taktilnom pogledu, no koliko god mi smatrali da je riječ o isključivo kozmetičkom i „nepatološkom stanju“, pojedinci mogu imati probleme i s pojačanom osjetljivošću kože, osjećajem boli i reduciranom pokretljivošću, te su skloniji socijalnoj izolaciji i niskom samopoštovanju. Stoga pitanje „Hoće li ova krema ukloniti moj celulit?“ nije banalno niti jednoznačno, nego otvara mnoga dodatna područja u kojima ljekarnik može iznimno pomoći pacijentu, što je i smisao naše struke. Želim Vam zdravu i lijepu kožu!

Literatura:

 1. L. Baumann, Cosmetic Dermatology-Principles and Practice, McGraw Hill Medical, 2009.
 2. H.Zhai, H. Maibach, Handbook of Cosmetic Science and Technology, Informa Healthcare, 2009.
 3. F. Terranova, E. Berardesca, H. Maibach, Cellulite: nature and aetiopathogenesis, Int ernational Journal of Cosmetic Science, 2006, 28, 157–167.
 4. A.V. Rawlings, Cellulite and its treatment, International Journal of Cosmetic Science, 2006, 28, 175–190.
 5. C. Rona, M. Carrera, E. Berardesca,Testing anticellulite products, International Journal of Cosmetic Science, 2006, 28, 169–173
 6. AM Kligman , The reality and mytology of cellulite, Abstract oft he 12th Symposium on Bioengineering and the skin, Boston, 1998.
 7. AB. Rossi, AL Verganini, Cellulite- a review, Journal of European Academy of Dermatology and Veneorology, 2000., 14:251-262.

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner