Biljke i hrana koje pomažu detoksikaciju organizma

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Adrijana Ćosić, dipl.ing.

Za homeostazu tijela krvni bi sustav trebao imati pH faktor između 7,3 i 7,45. To se postiže unosom 80% alkalne i 20% kisele hrane. No, u svakodnevnom životu uglavnom jedemo obrnuto...

Biljke i hrana koje pomažu detoksikaciju organizma

Postupak detoksikacije poznat je odavno -  detoksicirali su se još drevni Egipćani. Poznato je da se Kleopatra kupala u kozjem mlijeku da bi se riješila odumrle kože, potaknula stvaranje nove i meke te tako zadržala  svježu put. Drevni su pak Grci savjetovali konzumiranje češnjaka za pročišćavanje krvi. U kršćanskoj Europi u 13. st. crkva je svim zdravim osobama zabranjivala meso 3 dana u tjednu, a od 15. stoljeća petak je postao dano obaveznog posta.
U ovo rano proljetno vrijeme, nužno je pročistiti organizma izvana i iznutra da bi se lakše prilagodio višim temperaturama zraka i da bi se ublažio osjećaj proljetnog umora. Tijelo u proljeće ubrzava svoje metaboličke procese i počinje snažnije eliminirati toksine nakupljene tijekom zime. Organi zaduženi za to su jetra, bubrezi, koža, debelo crijevo i pluća. Promjene se u proljeće javljaju i zbog poremećene cirkulacije. Nagli skok i veće temperature djeluju vazodilatatorno, tj. krvne žile se šire, pa su posebno osjetljive osobe koje imaju problema s regulacijom krvnog tlaka i one s aterosklerotskim promjenama na krvnim žilama. Proljetnom umoru posebno su skloni meteoropati, osobe sklone alergijskim reakcijama, kronični bolesnici, osobe sklone anemijama,
pušači i izloženi stresu.

Egzotoksini

Unosom hrane u organizam, nažalost, unose se i određene količine štetnih tvari koje u hranu mogu dospjeti na najrazličitije načine, a nazivamo ih toksinima. Toksini mogu biti različite toksičnosti, od onih koje čovjeka ubijaju u kratkom roku (npr. botulin), pa do onih koji se u organizmu nakupljaju godinama, kao teški metali. Toksini uneseni u organizam izvana, hranom, vodom, udisanjem, pa čak i kroz kožu, zovu se egzotoksini.

Stil života današnjega čovjeka, trka za profitom, „nečiste" tehnologije, zagađenje okoliša, pušenje, droge, lijekovi, GMO hrana i drugo, uvelike pridonosi unošenju egzotoksina, pa onda i razvitku velikoga broja bolesti - alergija, zloćudnih bolesti, toksičnih stresova, bolesti dišnog i probavnog sustava, bolesti kostiju, živčanog sustava itd.

Proces detoksikacije

Proces detoksikacije u organizmu započinje u crijevima, no ako se tamo već nalaze prevelike količine toksina, taj proces pokušava preuzeti jetra. Svi toksini talože se u organima s visokim postotkom masnoća, jer su topivi samo u mastima. Ako se i u jetri nataložilo mnoštvo toksina, pa ona više nema kapaciteta za detoksikaciju, ti toksini ulaze u krv i oštećuju cijeli sustav. Zbog toga dolazi do pojave bolesti kao što su multipla skleroza, hiperaktivnost, Chronova bolest i druge.

Toksine topive u mastima potrebno je u organizmu učiniti topivima u krvi ili vod,i kako bi ih se neutraliziralo i uklonilo iz metabolizma, primjerice uriniranjem. Topivima ih može učiniti klorofil te drugi antioksidansi, odnosno enzimi, minerali i vitamini. Krvni je sustav kod ljudi optimalan kada ima pH faktor između 7,3 i 7,45. Tada je organizam u stanju homeostaze što je veoma važno za normalno održavanje svih funkcija tijela. Da bi se održala ispravna ravnoteža, naša bi prehrana trebala biti oko 80% alkalna i 20% kisela, no zapravo je suprotno od toga.

Prehrana tijekom detoksikacije

Tijekom detoksikacije preporučljivo je jesti jednostavno pripremljenu hranu: sirovo voće i povrće, sokove od svježeg ribanog ili pasiranog voća i povrća (koncentrirane ili razblažene vodom), tople povrtne juhe, povrće kuhano na pari ili u vodi, ili kratko pirjano na malo nerafiniranog ulja. Salate bi trebale biti začinjene limunovim sokom i maslinovim uljem, a i sva ostala hrana trebala bi biti blago začinjena (s malo soli, papra i drugih jakih začina, a više ljekovitih začinskih trava).

Na jelovniku bi trebale biti zastupljene sljedeće namirnice:

Zeleni čaj – ima izvrstan detoksikaciji efekt i odličan je antioksidans. Osim toga daje osjećaj sitosti što olakšava period detoksikacije. Ubrzava rad jetre, jer obiluje polifenolom katehina.

Limun – vitamin C je, između ostalog, poznat i kao vitamin detoksikacije, jer se uz pomoć njega lakše razgrađuju toksini.

Zeleno povrće – odličan je saveznik u procesu detoksikacije same jetre. Čine ga radič, kelj, poriluk, zelena salata, blitva i matovilac. Kad god je moguće treba ga jesti sirovo, a ukoliko se termički obrađuje treba ga kuhati na pari kako bi se sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Klorofil iz te vrste povrća pomaže tijelu ukloniti toksine iz okoliša (teške metale i pesticide) i glavni je saveznik često preopterećene jetre. Upravo zeleno povrće ima najduži status u povijesti detoksikacije.

Češnjak – često nazivan i čudo prirode, češnjak sa svojih 200 biološki aktivnih tvari ima izrazito antibakterijsko i antivirusno djelovanje. U detoksikaciji sudjeluje aktiviranjem enzima koji pomažu radu jetre. Može se kombinirati uz sve namirnice, dodati u salate, biti začin svakom jelu. Odličan je za srce i stimulira proizvodnju enzima

Kupus – dva su glavna detoksikacijska enzima u jetri, a upravo kupus potiče proizvodnju i jednog i drugog. 

Cikla – sadrži jedan od glavnih detoksikacijskih enzima.

Sjemenke sezama - na popisu su „naj-detoks" namirnica zato što uspješno smanjuju negativan utjecaj alkohola i drugih toksina na jetru. Mogu se koristiti kao dodatak salatama ili mesu.

Trputac - je biljka bogata topivim vlaknima. Upija toksine i kolesterol koji se lakše izbacuju iz organizma. Može ga se pronaći u obliku praha koji se stavlja u napitak, između ostaloga izvrstan i za probavu.

Namirnice koje treba izbjegavati:

Crveno meso – zbog teže probavljivosti ne bi se trebalo konzumirati u procesu detoksikacije. Osim toga sadrži veliki postotak soli. Bilo bi ga dobro zamijeniti mesom peradi, ribom i jajima.

Masti – trebalo bi izbjegavati masti poput maslaca i margarina, ali i sve namirnice pržene na ulju.

Kofein – za vrijeme detoksikacije trebalo bi izbjegavati kofeinska pića poput kave i gaziranih pića

Rafinirani šećer – i inače bi trebalo izbjegavati brzu hranu (slatkiše, čokolade i druge namirnice), te namirnica koje sadrže dodatne količine šećera.

Voće, voće, voće... i sokovi

Detoksikaciju je dobro započeti svježe iscijeđenim sokovima, jer samo takvi sokovi zadržavaju cjelokupno bogatstvo vitamina, minerala i enzima koji su organizmu potrebni. U sokovnik stavite jabuku, naranču, mrkvu, pola stabljike celera, komadić korijena đumbira i pola limuna. Zatim dodajte žličicu meda. Napitak treba piti svako jutro natašte, pola sata prije jela.
Sve vrste voća bogate su vitaminom C, antioksidansima i korisnim vlaknima. Voće je lako nabaviti u svako doba godine, a zaista nije teško uživati u dinji, kiviju, avokadu ili ananasu. Đumbir daje energiju, djeluje stimulativno na organizam i povoljno djeluje na probavni sustav i jetru. Celer potiče lučenje žuči i zajedno s ostalim voćem, povrćem i medom, osigurava dovoljne količine vitamina, minerala i ugljikohidrata za normalno funkcioniranje organizma, pročišćava probavni sustav i sprječava osjećaj umora.

Fitoterapija

U svrhu detoksikacije organizma koriste se brojne biljke koje dreniraju bubrege lii imaju sposobnost drenaže jetre...
Peršin (Petroselinum hortense L.) cvate od svibnja do lipnja, a sjeme sazrijeva u kolovozu i rujnu. Raste kao samonikla biljka, ali se uzgaja i u vrtovima. Ljekoviti dijelovi biljke su: korijen (koji se kopa u proljeće i jesen), sjeme (skuplja se neposredno prije sazrijevanja), i cijela biljka u cvatu. Peršin se ubraja u ljekovito bilje što sprječava nadimanje, umiruje grčeve i djeluje protiv napuhnutosti u crijevima. Već male količine peršina pomažu izlučivanju vode nakupljene u nogama, osrčju te prsnoj i trbušnoj šupljini. Lagano pospješuje menstruaciju. Ubraja se u biljke koje potiču probavu. Ne smije se upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima. Djeluje i na spolne žlijezde i kod neplodnosti. Peršin sadrži do 7% eteričnog ulja, 20% masnog ulja, palmitinsku kiselinu, aleuron, tanin, glikozid apiin, peršinov kamfor apiol, keton, šećer, škrob, sluz, i dr.
Sikavica (Silybum marianum) ima snažno hepatoprotektivno djelovanje -štiti jetru od toksina i pomaže njenoj regeneraciji. Preparati sikavice, standardizirani na silimarin, mogu se naći u ljekarnama.
Poljska preslica (Equisetum arvense) uz diuretska i protuupalna svojstva posjeduje i svojstvo remineralizacije, pa se koristi i kod osteoporoze. Raste posvuda na umjereno vlažnim područjima. Neke vrste treba izbjegavati, jer su otrovne. Kod raspoznavanja prave biljke važno je ne ubirati one sa zelenim izdancima koje još nose ostatke smeđih klasića. Poljska preslica sadrži više od 10% različitih mineralnih tvari, a sadrži i različite flavonske glikozide, saponine (ekvizetonin), sitosterol i vitamin C. Flavoni i velika količina kalija djeluju diuretički.
List koprive (Urtica dioica, folium) i list breze (Betula pendula, folium) osim što djeluju diuretski i protuupalno, primjenjuju se i kao dodatna terapija kod reumatoidnog artritisa te kod bubrežnih i kamenaca mokraćnog mjehura. List koprive, kao infuz, koristi se za drenažu bubrega, i to tijekom tri tjedna. Preporučuje se kao dodatna terapija kod oslabljenog organizma, anemije i čestih mokraćnih infekcija. U kemijskm sastavu lista nalaze se esteri kavene kiseline (ali ne u vrsti Urtica urens), kavena kiselina, flavonoidi poput kemferola, izoramnetina, kvercetina te šećerni spojevi tih flavonoida. List je bogat i mineralima (silicijevi i kalijevi spojevi, omjer kalij:natrij = 63:1). Visoka koncentracija kalija djelomično objašnjava blag diuretički učinak lista koprive. Bodlje koje žare kožu, osim mravlje kiseline, sadrže spojeve acetilkolin, histamin, serotonin i leukotriene. Listovi breze sadrže flavonide (1,5 %), npr. hiperozid, triterpenske saponine (3%) eterično ulje (0,05-0,1%). Djeluje diuretski, jer potiče izlučivanje tekućine iz organizma.
List artičoke (Cynara scolimus, folium) regulira lučenje žuči i izvrsno smanjuje razinu kolesterola i triglicerida u krvi, pa se preporuča za prvi izbor kod povišenog kolesterola. U terapijske svrhe koriste se listovi koji se beru u prvoj godini nakon cvatnje. Cvjetovi koji se koriste kao hrana nemaju ljekovito djelovanje. Listovi artičoke sadrže cinarin, flavonoidne spojeve poput luteolin-7-glikozida i luteolin-7-rutozida, gorki lakton cinaropikrin te brojne hidroksi-kiseline (hidroksimetil-akrilna, mliječna). Vrlo osjetljivi spojevi (posebno cinarin) sušenjem se raspadaju pod utjecajem enzima iz listova, pa se preporučuju pripravci od svježe nesušene droge kao što su sok svježe biljke ili pripravci spravljeni SIPF tehnologijom. Suhi ekstrakti, dobiveni iz suhe biljke, iskazuju slabije djelovanje od iscrpaka iz svježe biljke. Ako se biljka suši, tada proces sušenja mora biti brz, na povišenoj temperaturi.
List ružmarina (Rosmarinus officinalis, folium) uz regulaciju žuči, djeluje i spazmolitički te ima primjenu kod grčeva u probavnom traktu i loše probave, a djeluje i kao blagi diuretik.
Divlja šparoga (Asparagus officinalis) raste samoniklo, najčešće u obalnom području, na stjenovitom tlu. Njena je pradomovina južna Europa. Oplemenjena pitoma šparoga uzgaja se u povrtnjacima i u pravilu je krupnija i viša u odnosu na divlju. Cijenjena je zbog svojih jestivih, mekanih i sočnih izdanaka. Bere se u proljeće. Pripada najstarijim ljekovitim biljkama, a djeluje pozitivno na izlučivanje toksina iz tijela.
Maslačak (Taraxacum officinalis) je trajna biljka čiji se oblik uvelike mijenja prema staništu i ekološkim uvjetima. Raste na svim kontinentima i nadmorskim visinama. Iako se maslačak često smatra korovom, zapravo je korisna i ljekovita biljka. Korijen se upotrebljava za liječenje bolesti kao što su reuma, giht, šećerna bolest, bolesti jetre, bubrega i slezene, jer dobro utječe na vezivno tkivo koje je zbog njegova djelovanja bolje prokrvljeno, a sprečava i nastanak žučnih kamenaca. Upotrebljava se u narodnoj medicini kao laksativ, tonik i diuretik zbog prisustva kalija. Cvjetni pupoljci maslačka kisele se u octu, služe kao začin ili za pripremu mednih pripravaka, a mladi listovi kao proljetna salata. Maslačak cvate od ožujka do svibnja. Listovi se beru u travnju i svibnju, a korijen u jesen, jer tada sadrži najviše inulina. Korijen maslačka djeluje i na lučenje žuči te pospješuje izmjenu tvari u organizmu

Savjeti za detoksikaciju:

  •  jesti puno svježeg voća i povrća te namirnica bogatih biljnim vlaknima; 
  •  zaštititi jetru sikavicom, zelenim čajem i korijenom maslačka;
  •  uzimati veće količine vitamina C;
  •  piti što više tekućine;
  •  smanjiti unos alkohola, kave, crvenog mesa;
  •  pokušati ukloniti, ili barem smanjiti stres;
  •  svakodnevno brzo hodati;
  •  povremeno posjetiti saunu, jer znojenje u sauni pomaže bržem izlučivanju toksina kroz kožu;
  •  „suho" trljanje kože pomaže eliminaciji toksina kroz kožu;
  •  svakodnevno vježbati duboko disanje

Nakon detoksikacije

Nakon detoksikacije trebalo bi nastaviti s uravnoteženom, zdravom prehranom, pri čemu treba biti umjeren u konzumaciji mesa. Suhomesnate proizvode trebalo bi što više izbjegavati. Meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi najkvalitetniji su od životinja sa slobodne ispaše, ili onih koje su barem dio života provele hodajući po dvorištu, umjesto životinja uzgojenih na farmama i hranjenih hormonima. Divlja jadranska riba, posebno plava, zdrava je i uglavnom pristupačna.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner