Termalne vode i minerali u kozmetici

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Anita Galić, mag.pharm., univ.mag. managementa u zdravstvu

Zbog svog sastava bogatog mineralima i elementima u tragovima, termalne se vode u dermatološkoj primjeni smatraju sigurnom, učinkovitom i ugodnom metodom za poboljšanje neugodnih dermatoloških bolesti.

Termalne vode i minerali u kozmetici

Korištenje vode je toliko vezano uz čovjekov život da ponekad  zaboravljamo na njenu važnost. Voda čini do 60% tjelesne mase odrasle osobe, a svakodnevno je kroz kožu gubimo minimalno 300-400 mL.

Vodom do zdravlja (Sanus per aquam) uzrečica je kojom su tijekom povijesti nastajale brojne spa oaze diljem raznih regija. I zaista, voda se oduvijek smatrala izvorom života, zdravlja i blagostanja. Još u doba antike termalne kupke smatrale su se središtem važnih zbivanja i mjestom za obnavljanje izgubljene snage i zdravlja, a neki stručnjaci ih smatraju i najstarijim lječilištima ljudske povijesti. Babilonski liječnici prakticirali su toplo-hladne kupke, Homer je u svojim djelima opisao liječenje nekih bolesti pomoću vodenih kupki, a sam je Galen kod određenih oboljenja preporučivao hladne kupke. Osim primjene kod brojnih reumatskih tegoba, osnaživanja imunološkog sustava i pomoći kod niza drugih tegoba, posljednjih je nekoliko desetljeća obilježeno naglim razvojem istraživanja i primjene vode (hidroterapija) u dermatologiji, pogotovo kada je riječ o termalnim i nekim vrstama mineralnih voda.

Ljekovite mineralne vode obuhvaćaju podzemne vode koje, zahvaljujući općoj mineralizaciji, ionskom sastavu i sadržaju nekih plinova, uz prisutnost terapijski aktivnih komponenata (mineralnih i organskih), alkalnosti ili kiselosti, te povišenoj temperaturi, imaju blagotvorna fiziološka svojstva na ljudski organizam. U liječenju se takve “ljekovite“ mineralne vode koriste peroralno ili topički (kupke, lokalni pripravci i sl.). Dakle, hidroterapija je terapeutska primjena vode u svrhu liječenja ili pomoći pri liječenju, a danas su njezin najpoznatiji i najsnažniji segment upravo termalne vode. Mineralne vode mogu se podijeliti u nekoliko kategorija s obzirom na svoja fizikalno-kemijska svojstva (temperatura, molekularna koncentracija, kemijski sastav, mehanizam terapeutskog djelovanja). Tako razlikujemo sumporne, bikarbonatne, sulfatne, karbonatne, arsenatne, feruginozne i dr. vode. Nadalje, one mogu biti hipotonične, izotonične ili hipertonične otopine, a s obzirom na temperaturu mogu biti hladne (<20˚C), hipotermalne (20-30˚C), termalne (30-40˚C) ili hipertermalne (>40˚C).

Termalne vode

Termalne izvorske vode nalaze se duboko ispod tla, u specifičnim  geološkim uvjetima. Imaju definirane fizikalno-kemijske osobine i specifičan sastav bogat mineralima, elementima u tragovima i još nekim sastojcima, uz temperaturu od 35-42˚C (visokotermalne vode dosežu temperature iznad 42˚C). Za termalne vode kakve su posljednjih nekoliko godina zastupljene u ljekarnama u iznimno velikom broju, karakteristično je i da se brojnim istraživanjima potvrđuje njihov farmakološki učinak, uz fascinantnu bakteriološku ku čistoću na samom izvoru. Današnji  najpoznatiji spa centri i termalna lječilišta nastala su na samim izvorima takvih termalnih voda.

Postoji mnogo načina primjene termalnih voda, uključujući parne kupke, tople i hladne kupke, obloge, komprese, parcijalna ili generalizirana uranjanja i mnoge druge tehnike. U medicinskom kontekstu, hidroterapija termalnim vodama postala je iznimno zanimljiva zbog blagotvornih učinaka kao što su: poboljšanje cirkulacije u organizmu, pozitivan utjecaj na elastičnost i čvrstoću vezivnog tkiva, poboljšanje kod dermatoloških bolesti, ublažavanje bolova koštano-mišićnog sustava, protuupalno i antiiritabilno djeovanje, ublažavanje muskularnih spazama, stimulacija eliminacije toksina iz organizma, osnaživanje imunološkog sustava i dr.

Termalne vode i minerali u dermatologiji i kozmetologiji

Balneoterapija obuhvaća primjenu termalne mineralne vode, a primjenjuje se u kupkama i bazenima. Već godinama predmet je istraživanja vodećih svjetskih dermatoloških centara, jer je zapaženo da takav oblik terapije vrlo značajno smanjuje simptome i pogoršanje niza dermatoloških bolesti. Danas su najpoznatiji svjetski centri balneoterapije u Izraelu (Mrtvo more), Turskoj (Kangal), a Islandu (Plava laguna), te u Francuskoj, gdje se intenzivno popularizirala primjena termalnih voda ne samo u lječilištima nego i u obliku gotovih pripravaka kakve danas imamo na ljekarničkim policama. Zbog svog sastava bogatog mineralima i elementima u tragovima, termalne se vode u dermatološkoj primjeni smatraju sigurnom, učinkovitom i ugodnom metodom za poboljšanje neugodnih dermatoloških bolesti. Ne postoje neželjene reakcije niti nuspojave vezane uz primjenu termalnih voda u dermatologiji, a rizik po opće zdravlje pacijenta je zanemariv. Kada je riječ o koncentriranim kupkama, eventualno ih je potrebno malo razrijediti s vodom kako ne bi došlo do blage iritacije kože i kako bi se regulirala temperatura.

To je redovita praksa u termalnim lječilištima. Hidroterapija (balneoterapija) pokazala se posebno korisnom kod ublažavanja progresivnih dermatoza, redukcija edema i eksudata, kao pomoć kod atopijskog dermatitisa, psorijaze, opeklina, pruritusa, seboroičkog dermatitisa i ihtioza. Također se u praksi može naći primjena termalnih voda u liječenju vitiliga, akni, alopecije, kontaktnog i alergijskog dermatitisa, lichen planusa, raznih dermatomikoza, keratoza, rozaceje, sklerodermije, urtikarija, kroničnih rana i dr.

Smatra se da je za terapeutski učinak termalnih voda odgovorna interakcija minerala i elemenata u tragovima sa strukturnim elementima kože. Premda točni mehanizmi djelovanja termalnih voda nisu u potpunosti razjašnjeni, sigurno je da su u postizanje učinka uključeni kemijski, termalni, mehanički i imunomodulatorni mehanizmi. U pogledu primjene termalnih voda u kozmetologiji upotrebom gotovih pripravaka, najvažniji su kemijski i imunomodulatorni učinci, dok su termalni i mehanički efekti bitni za tretmane u lječilištima.

Kemijski sastav varira od jedne termalne vode do druge, te još uvijek nema konsenzusa oko toga zašto je neka termalna voda bolja ili djelotvornija od druge. Svaka od njih ima svoj specifični sastav, te se za pozitivne dermatološke učinke kod jednih ističe prisutnost manjih koncentracija selena, kod drugih omjer iona kalcija i magnezija 2:1, a neke termalne vode navode izotoničnost i najvišu koncentraciju minerala, ili pak sinergizam 15 minerala i antioksidansa. Važno je naglasiti da čak trećina svih poznatih enzima u ljudskom organizmu zahtijeva prisustvo metalnih iona da im se ne naruši katalitička aktivnost (metaloenzimi), a mnogi se od njih nalaze u termalnim vodama (selen, magnezij, kalcij, željezo, kalij, natrij, cink, bakar…).

Sumpor je iznimno važan element u balneoterapiji, no komercijalne termalne vode nisu toliko bogate sumporom, premda se sumporne termalne vode smatraju najvrednijima u liječenju akni, gljivičnih i bakterijskih infekcija kože, ulceracija i sl.

Bakar je vrlo važan zbog uključenosti u proces sinteze kolagena i u pigmentaciju kože, jer je sastavni dio lizil-oksidaze za umrežavanje kolagena i tirozinaze u melanogenezi. O bakru ovisna lizil-oksidaza (LO) je enzim koji je značajan u biogenezi vezivnog tkiva, povezuje ekstracelularne proteine, kolagen i elastin, te pomaže u sintezi kolagena i regeneraciji kože, a time i u reduciranju bora. Stoga, topička primjena sve popularnijih peptidnih kompleksa bakra povećava stvaranje prokolagena i i smanjuje znakove starenja.

Cink je dominantni kofaktor mnogih enzima u organizmu, pa tako i onih koji su važni za zdravlje i strukturu kože, pogotovo u njezinom cijeljenju. Čak se u posljednje vrijeme smatra i netradicionalnim antioksidansom. Cink je u određenim oblicima (cinkov oksid) već tradicionalni OTC pripravak u dermatologiji. Visoka koncentracija cinka (i niska konc. kalcija) je zaslužna za stimulaciju razvoja keratinocita, a njegovo prisustvo u topičkim pripravcima koristi se kao pomoć kod raznih ekcema, svrbeža, crvenila i dr.

Kalcij je jedan od ključnih čimbenika epitelizacije i regulacije procesa nastanka korneocita iz bazalnih keratinocita. Vrlo je važan za barijeru kože i njezino cijeljenje, a u kombinaciji s magnezijem u odgovarajućem omjeru pozitivno utječe na barijernu homeostazu kože.

Magnezij se pokazao kao jedan od važnih čimbenika u kontroli procesa stanične proliferacije, djelujući preko cAMP-a, što je vrlo važno u etiopatogenezi psorijaze. Pokazalo se da neka tkiva koja sadrže magnezij imaju manju sklonost razvoju tumora. U dermatologiji je vrlo važan odnos kalcija i magnezija, jer je magnezij u kompeticiji s kalcijem odgovoran za vazodilataciju i sni-žavanje krvnog tlaka, a to je bitno kod edema i crvenila kože.

Selen je element prisutan u tragovima, a u visokim dozama je toksičan i inhibira sintezu DNA i stanični rast, no male koncentracije kakve su prisutne u nekim termalnim vodama, djeluju upravo suprotno - potiču sintezu DNA i stanični rast. Osim toga, djeluje antioksidativno i protuupalno, te štiti od fotooštećenja uzrokovanih UVA/UVB zrakama.

Dokazano je da apsorpcija minerala i elemenata u tragovima iz termalnih voda ima blagotvorni učinak na imunologiju kože. Jedan od predloženih mehanizama djelovanja je posredovanje preko T-limfocita, Langerhansovih stanica, te smanjeno otpuštanje nekih proupalnih medijatora (citokina) u koži nakon kontakta s termalnom vodom. Neke termalne vode imaju sposobnost smanjenja upalnih reakcija kože redukcijom degranulacije bazofila u koži, pogotovo kod atopijskog dermatitisa.

Najčešća primjena termalnih voda u dermatologiji i kozmetologiji

Osim spomenutih mehanizama djelovanja kojima termalne vode mogu biti korisne za primjenu u dermatologiji, vrlo je važno naglasiti da voda općenito ima izrazito važnu ulogu u metabolizmu i homeostazi kože.

Stoga svako odstupanje u sadržaju vode može imati velik utjecaj na pogoršanje mnogih dermatoza. Bazalni slojevi epidermisa sadrže i do 60% vode, dok površinski, rožnati sloj u najboljim slučajevima sadrži 15% vode. Kod raznih dermatoloških bolesti, uključujući atopijski dermatitis, ihtiozu i psorijazu, zamjetan je veliki gubitak vode iz dubljih slojeva (povećanje transepidermalnog gubitka vode). Kada koža, uz istovremeni gubitak vode, izgubi mogućnost da samostalno sintetizira integralne barijerne lipide (atopija, ihtioza…) simptomi se značajno pogoršavaju i povećava se rizik od sekundarnih infekcija. Prikladna hidratacija kože s termalnom vodom i hidratantno-emolijentni pripravci na bazi termalnih voda značajno poboljšavaju zdravlje i izgled kože. Smanjuje se propusnost epidermisa, osnažuje barijera kože, uz istovremene protuupalne, antipruritske učinke i smanjenje crvenila. Osjećaj subjektivne ugode i hlađenja prilikom raspršivanja termalnih voda također ima pozitivan učinak na psihofizičko stanje pacijenta, jer je potvrđeno da termalne vode potiču otpuštanje beta-endorfina kao endogenih opioida koji imaju antistresni i relaksirajući učinak.

Atopijski dermatitis može imati oscilacije u fazama, no kada je u pitanju vrlo suha i nelagodna faza, topička primjena termalnih voda može značajno olakšati nelagodne simptome, svrbež i crvenilo, jer se poboljšava hidratacija barijere i štiti od vanjskih agresivnih čimbenika. Pacijenti koji imaju značajno narušenu hidrolipidnu barijeru skloni su sekundarnim infekcijama S. aureusom. Stoga je kontinuirana hidratacija mineralnim sastojcima, uz prikladno nanošenje humektansa i emolijensa odmah na vlažnu kožu, metoda koja može ubrzati cijeljenje kože i regeneraciju barijere.

Pruritus ili svrbež može se olakšati primjenom termalnih voda i pripravaka na bazi termalne vode, i to zbog kontinuirane rehidracije i imunomodulatornog djelovanja na cicitokine i ostale proupalne medijatore koji sudjeluju u izazivanju lokalne upalne reakcije koja rezultira neugodnim svrbežom. Ujedno nije naodmet uvažiti i antiseptički učinak nekih minerala prisutnih u termalnim vodama.

Rozaceja i simptomi rozaceje mogu se ublažiti primjenom termalnih voda zbog posredovanja u vazodilataciji i imunomodulatornim mehanizmima kao i u ublažavanju edematoznih promjena na koži.

Seboroični dermatitis zahtijeva olakšavanje upalnih promjena, smanjenje kolonizacije patogenih bakterija na površini kože kao i optimizaciju kožne barijere koja se ljuska. Hipertonične otopine termalnih voda mogu biti iznimno korisne, jer će olakšati uklanjanje suvišnih odumrlih stanica i spriječiti razvoj prisutnih patogena.

Ihtioza može biti vrlo nelagodna za pacijente, te je potreban režim koji će konstantno osigurati rehidrataciju i relipidaciju kože. To se vrlo lako postiže topičkim pripravcima baziranim na termalnim vodama kao i stalnim raspršivanjem termalnih voda prije same lokalne terapije da bi se zadržala vlažnost u površinskim slojevima kože. Opekline i ubrzavanje cijeljenja kože – kao što je već spomenuto - dugi su se niz godina liječili i balneoterapijom, jer termalne vode zahvaljujući sadržaju bakra i cinka te još nekih elemenata, potiču obnavljanje vezivnog tkiva, uz istovremenu hidrataciju i smanjenje transepidermalnog gubitka vode što je kod opeklina vrlo važno. Iz istog razloga termalne vode danas se sve više preporučuju i u posttretmanskoj kozmetici ili nakon agresivnijih dermatoloških zahvata (laseri, IPL, pilinzi, dermoabrazije, fototerapija), jer smanjuju iritacije, peckanje, svrbež, ljuštenje i crvenilo.

Svjetsko dermokozmetičko tržište nudi nekoliko komercijalnih pripravaka čija se filozofija i sastav baziraju na termalnim izvorskim vodama. Svaki od tih pripravaka ima specifičan sastav. S obzirom na sve značajnije spoznaje o kliničkoj primjeni termalnih voda, posebice na području dermatologije, uvjereni smo da će termalne vode još snažnije i znanstveno pouzdanije biti povezane sa suvremenom medicinom i farmacijom.

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner