Izvor: Fronteirs in Nutrition
Produljena tjelovježba visokog intenziteta može povećati rizik od oštećenja mišića i potaknuti otpuštanje reaktivnih vrsta kisika, što rezultira upalnim odgovorom u tijelu. Iako je taj proces prirodan, popravak tkiva i uklanjanje slobodnih radikala mogu utjecati na sportsku izvedbu i povećati rizik od ozljeda. Stoga je sve veći interes za dodatke prehrani sa spojevima koji bi mogli smanjiti upale i obnoviti mišićne funkcije kao što je kurkumin, značajan polifenol koji pokazuje antioksidativna i protuupalna svojstva. Brojna su istraživanja primijetila da može smanjiti bol nakon vježbanja, bol u mišićima i poboljšati sportsku izvedbu. Međutim, nedostaje istraživanja o njegovoj sposobnosti u ubrzavanju oporavka nakon sportskih napora. Stoga je provedena nova studija s ciljem procjene učinkovitosti dodataka kurkume na te ishode.
U istraživanju su sudjelovala 24 profesionalna nogometaša, podijeljena u skupine. Jedna je uzimala dodatke kurkume u dozi od 35 g (ekvivalent 1.400 mg kurkumina) dva puta na dan, u 60 ml pića. Nakon odmora od 96 sati, obavljena su osnovna mjerenja koja su obuhvaćala subjektivni osjećaj boli u nogama i tijelu, razine kreatin kinaze (CK), biomarkere upale (CRP), mjerenje maksimalnog odskoka mišića (CMJ) te mišićne izometrijske snage (IMPT). Podaci su zatim uspoređeni odmah nakon osam utakmica, te u vremenskim intervalima od 40 i 64 sata nakon utakmica. Rezultati su pokazali značajne razlike između skupina i vremena uzimanja dodataka, posebno u pogledu osjećaja subjektivne boli u nogama i tijelu. Međutim, nisu primijećeni učinci dodataka kurkume na CK, CMJ ili IMPT. Istraživanje je pokazalo da dodatak kurkume može smanjiti subjektivne pokazatelje bolova u mišićima i razinu CRP-a, hematološkog markera upale, 64 sata nakon utakmice, u usporedbi sa skupinom koja nije uzimala dodatke kurkume.