Vijesti

Nar za zdravlje oka

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Nar za zdravlje oka

Izvor: Nutrients

Epitel rožnice, važan sloj unutar oka, pruža zaštitu od vanjskih utjecaja. Kada je oštećen može potaknuti upalne procese, što rezultira mogućim ožiljcima, zamagljenjem rožnice i smanjenjem vidne oštrine. Epitel je također uključen u imunološki odgovor oka koji može dovesti do proizvodnje upalnih citokina poput IL-1B, što pak može dovesti do pojave čireva na rožnici. Stoga se pretpostavlja da ciljano poticanje tog puta pomoću prirodnih protuupalnih sastojaka može biti učinkovito za prevenciju takvih stanja.

Određeno voće, poput nara, ima snažne antioksidativne i protuupalne učinke zahvaljujući visokim koncentracijama aktivnih fitokemikalija. Brojna istraživanja potvrdila su sposobnost nara u smanjenju rizika od upalnih bolesti, kardiovaskularnih problema i dijabetesa.

Istraživači su proveli in vitro studiju koja je testirala vitalnost stanica i inhibiciju interleukina-8 (IL-8) koji je povezan s upalnim procesima, u četiri različita uvjeta: negativna kontrola, pozitivna kontrola upale s lipopolisaharidom iz E. coli, pozitivna protuupalna kontrola (lipopolisaharid s deksametazonom) i lipopolisaharid s ekstraktom nara nakon 24 sata uzgoja. Rezultati su pokazali da je test s ekstraktom nara pokazao značajno niže razine IL-8 u usporedbi sa stanjem upale izazvane lipopolisaharidom iz E. coli. Također je utvrđeno da je postotak inhibicije otpuštanja IL-8 bio veći u testu s ekstraktom nara u usporedbi s pozitivnom protuupalnom kontrolom (lipopolisaharid s deksametazonom). Nalazi studije sugeriraju da ekstrakt nara može imati snažan protuupalni potencijal inhibirajući otpuštanje IL-8 nakon upale izazvane lipopolisaharidom.