Vijesti

Sinbiotik za djecu s ADHD-om

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Sinbiotik za djecu s ADHD-om

  Izvor: Nutrients

ADHD, poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću, čest je neurološki poremećaj. Javlja se kod oko 5% djece i 3% odraslih osoba. Uz uobičajene simptome - nepažnju i hiperaktivnost, poremećaj može značajno utjecati na kvalitetu života. Iako se uglavnom smatra genetskim poremećajem, vjeruje se da su okolišni čimbenici, poput izloženosti upalama tijekom trudnoće, također mogući uzrok razvoja tog poremećaja. Štoviše, s obzirom na to da je opaženo da se ADHD javlja zajedno s drugim imunosnim stanjima poput celijakije i astme, postoje teorije koje upućuju na vezu između promjena u imunosnim odgovorima i razvoja ADHD-a. Nedavna istraživanja sve više pružaju dokaze o ulozi crijevne mikrobiote u imunitetu i naglašavaju razlike u sastavu crijevne mikrobiote osoba s ADHD-om.

Da bi se uspostavila poveznica između upotrebe sinbiotika (kombinacija probiotika i prebiotika) i smanjenja upale, pojavila se prva studija koja izvještava o učincima uzimanja sinbiotika na markere imunosne aktivnosti i razine SCFA (kratkolančanih masnih kiselina) kod djece i odraslih s ADHD-om. U istraživanju je sudjelovalo 248 osoba s dijagnosticiranim ADHD-om i 72 zdrave odrasle osobe. Sudionici su nasumično podijeljeni u skupinu koja je primala sinbiotik ili placebo, a krvni testovi i intervjui provedeni su prije intervencije i 9 tjedana nakon nje. Sinbiotik koji je korišten u istraživanju sadržavao je tri bakterije mliječne kiseline: Pediococcus pentosaceus, Lactobacillus casei spp paracasei i Lactobacillus plantarum kao i 2,5 g fermentabilnih vlakana (beta-glukan, inulin, pektin i otporan škrob).

Na početku istraživanja, odrasli s ADHD-om imali su povišene razine upalnih markera i niže razine kratkolančanih masnih kiselina (SCFA) u usporedbi s kontrolnom skupinom. Djeca s ADHD-om imala su još izraženiji upalu i niže razine mravlje, octene i propionske kiseline u usporedbi s odraslima s ADHD-om. Ta su očitanja bila još više iznad uobičajenog raspona kod djece koja su primala lijekove. Nakon primjene sinbiotika, djeca s ADHD-om koja su primala lijekove pokazala su smanjenje razine upalnih markera i povećanje razine propionske kiseline. Istraživanje upućuju na to da primjena sinbiotika može smanjiti razinu upalnih markera i povećati razinu propionske kiseline kod djece s ADHD-om. Propionska kiselina, zajedno s mravljom i octenom, može pomoći u smanjenju razine upalnih markera, poput sICAM-1 koji su iznad normalnih vrijednosti.