Vijesti

Peptidi kolagena kod upale nakon uklanjanja plaka

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Peptidi kolagena kod upale nakon uklanjanja plaka

 Izvor: Nutrients

Znanstvenici su predložili uzimanje specifičnih kolagenskih peptida u obliku dodatka prehrani za brži oporavak i sprječavanje parodontitisa, nakon profesionalnog mehaničkog uklanjanja plaka.

Dodaci prehrani koji sadrže kolagenske peptide već se koriste kao potpora u liječenju upale u slučajevima kroničnog osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, koji dijele zajedničke čimbenike rizika i razvojne mehanizme s parodontitisom. Međutim, postoji i široka lepeza rješenja za moduliranje upale i smanjenje bakterijske neravnoteže koja potiče upalu nakon mehaničkog uklanjanja plaka. To može uključivati sustavnu ili lokalnu primjenu lijekova koji inhibiraju upalni odgovor, ili aktivno potiču njegovo rješavanje, kao i ciljane promjene u svakodnevnoj prehrani pacijenata, ili uzimanje dodataka prehrani kao što su probiotici i omega-3 masne kiseline.

Autori studije objašnjavaju da je profesionalno mehaničko uklanjanje plaka jedan od pristupa za podršku oralnoj higijeni, ali nakon procesa ostaje klinički relevantna parodontna upala koja se očituje u krvarenju pri sondiranju, te je povezana s povećanim rizikom od recidiva ili progresije bolesti. U intervencijskim ispitivanjima na životinjama i ljudima, unos kolagenskih peptida s visokim udjelom hidroksiprolina, glicina i prolina, rezultirao je poboljšanim zacjeljivanjem rana i sanacijom oslabljene funkcije imunosnog sustava. Istraživači su stoga proučavali utjecaj uzimanja komercijalno dostupnog kolagenskog peptida u obliku dodatka prehrani na parametre upale kod pacijenata podvrgnutih mehaničkom čišćenju plaka.

Dvostrukoslijepo randomizirano ispitivanje uključivalo je 39 pacijenata s kroničnim parodontitisom, koji su bili podvrgnuti naknadnoj parodontnoj njezi za smanjenje upale. Da bi bili uključeni u studiju, pacijenti su morali imati najmanje 10 prirodnih zuba, povijest liječenog kroničnog parodontitisa naknadno praćenog redovitom parodontnom njegom i prisutnost blagog do umjerenog kroničnog gingivitisa. Pacijenti su tijekom tri mjeseca uzimali pripravak bioaktivnih kolagenskih peptida ili placebo. Parodontna upala i krvarenje pri sondiranju procijenjeni su na početku i završetku studije, uključujući rezultate gingivalnog indeksa, zapis kontrole plaka, recesije gingive i dubinu parodontnoga džepa sonde.

Pri ponovnoj procjeni na završetku ispitivanja, srednji udio mjesta krvarenja pri sondiranju značajno se smanjio u eksperimentalnoj skupini, a udio parodontne upaljene površine bio je značajno manji u usporedbi s osnovnom vrijednošću. Također je zabilježeno smanjenje srednje vrijednosti gingivalnog indeksa u obje skupine. Niži rezultati zapisa kontrole plaka pokazuju da blagotvoran učinak kolagenskih peptida nije primarno posljedica poboljšane kontrole plaka, već sustavne imunosne modulacije i rješavanja bakterijske neravnoteže koja potiče upalu. Autori studije smatraju da bi to moglo biti zbog visokog sadržaja L-arginina u pripravku korištenom u studiji, koji potiče stvaranje dušikovog oksida i ublažava upalne epizode. Stručnjaci ističu da bi se u budućim ispitivanjima trebala uključiti veća skupina pacijenata s ozbiljnijim upalnim stanjima, uz praćenje tijekom duljeg razdoblja kako bi se utvrdila optimalna djelotvorna doza kolagenskih peptida.