Vijesti

Željezo za inteligenciju djece i adolescenata

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Željezo za inteligenciju djece i adolescenata

Izvor: Nutrients


Tijekom intenzivnog rasta i mentalnog sazrijevanja izrazito je važno zadovoljiti ne samo energetske već i nutritivne potrebe djece i adolescenata da bi se spriječio manjak određenih nutrijenata i razvoj određenih bolesti i poremećaja. Među tim nutrijentima svakako je i željezo, mineral za koji tijelo nema sposobnost stvarati rezerve.

Zbog intenzivnog razvoja, djecu i adolescente svrstavamo u rizične skupine za razvoj njegovog nedostatka. Podaci o globalnom teretu bolesti 2019. pokazuju opasnost od manjka željeza kod djece i adolescenata između 5 i 19 godina, posebno onih koji žive u nerazvijenim zemljama.

Nedostatak željeza u organizmu uzrokuje značajne promjene u živčanom sustavu, čime se onemogućavaju pravilan mentalni razvoj i mogućnost ostvarenja najvećeg potencijala djeteta ili adolescenta. Nedostatak željeza u mozgu utječe na striatum bazalnih ganglija, komponentu mozga i živčanog sustava koja je ključna za pravilno odvijanje procesa povezanih s osjećajima, motivacijom i motoričkim funkcijama. Manjak željeza može dovesti do anemije i neuroloških poremećaja poput kognitivne dispraksije i poremećaja ponašanja. Željezo sudjeluje u brojnim biokemijskim reakcijama u metabolizmu i živčanom sustavu, zbog čega je njegov adekvatan unos od kritične važnosti za normalno funkcioniranje organizma i sprječavanje razvoja navedenih bolesti i poremećaja.

Novo pregledno istraživanje u kojem su sudjelovala djeca i adolescenti u dobi od 5-19 godina, bavilo se ispitivanjem učinka unosa željeza u obliku dodatka prehrani na razvoj inteligencije, pamćenje i postignuća u školi. Rezultati su pokazali da je ukupno 9 istraživanja u kojem je sudjelovalo 1.196 djece i adolescenata utvrdilo da željezo u obliku dodatka prehrani ima pozitivan učinak na zdravlje. Također je utvrđeno da primjena većih doza ima povoljnije učinke na inteligenciju i mentalni razvoj.

Dodatno, meta-analiza potvrdila je da unos željeza u obliku dodatka prehrani blagotvorno djeluje na kognitivne sposobnosti djece i adolescenata s dijagnosticiranom anemijom, ali i onih kojima anemija nije dijagnosticirana. Dakle, od dodatnog unosa željeza u obliku dodatka prehrani imaju koristi svi. Unos željeza nije utjecao na pažnju, pamćenje i uspjeh u školi, no autori studije naglasili su da je potrebno provesti istraživanja s duljom primjenom željeza.