Vijesti

Geraniol može ublažiti simptome IBS-a

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Geraniol može ublažiti simptome IBS-a

 Izvor: Nutrients

IBS je kronični poremećaj s višestrukim simptomima zbog promjena u motoričkoj funkciji crijeva, visceralne preosjetljivosti, povećane crijevne propusnosti, upale niskog stupnja i promjena u sastavu crijevne mikrobiote. Stručnjaci preporučuju prilagodbu načina života i prehrane kao prvu liniju liječenja, psihološku terapiju, dodatak vlakana i lijekove. U prethodno provedenim studijama utvrđen je važan odnos između sastava crijevne mikrobiote i simptoma IBS-a. Kod pacijenata s IBS-om primijećeno je smanjenje količine bakterija iz rodova Lactobacillus, Bifidobacterium​ i drugih bakterija koje proizvode butirat, a zabilježen je povećan udio potencijalno štetnih bakterija kao što su bakterije iz rodova Streptococcus ​i Ruminococcus.

U ovoj studiji nastojalo se ispitati učinkovitost uzimanja geraniola niske apsorpcije u obliku dodatka prehrani u liječenju simptoma IBS-a i modulaciji sastava crijevne mikrobiote. Geraniol je prirodan, visoko aktivan antimikrobni spoj s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.U studiju je bio uključen 51 ispitanik, u dobi od 18-65 g. s dijagnosticiranim IBS-om i tjelesnom masom između 48 i 104 kg. Kriteriji za isključenje iz studije obuhvaćali su intoleranciju na laktozu ili poznatu alergiju na hranu, istodobno liječenje nesteroidnim protuupalnim antibioticima, konzumaciju funkcionalne hrane te uzimanje dodataka prehrani, probiotika i prebiotika dva mjeseca prije probira. Ishodi su procijenjeni korištenjem validiranog upitnika za procjenu simptoma IBS-a te analizom sastava crijevne mikrobiote i razine upalnih citokina.

Rezultati su pokazali da uzimanje geraniola niske apsorpcije u obliku dodatka prehrani ima kliničku učinkovitost u smanjenju simptoma povezanih sa sindromom iritabilnog crijeva, posebno kod bolesnika s mješovitim IBS-om. Ispitanici su izvijestili o ublažavanju jačine i učestalosti bolova u trbuhu, nadutosti i o navikama u pražnjenju crijeva nakon svakodnevnog uzimanja geraniola, tijekom četiri tjedna. Geraniol je pozitivno djelovao i na sastav mikrobiote crijeva i pospješio proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina. Štoviše, smanjila se relativna brojnost bakterija iz roda Oscillospira, povezanih s IBS-om i konstipacijom kao i bakterija iz obitelji Erysipelotrichaeceae s proupalnim djelovanjem. Autori studije napominju da način života i okolišni čimbenici mogu pridonijeti opisanim promjenama u sastavu crijevne mikrobiote, ali njihov utjecaj nije istražen u ovoj studiji. Međutim, tvrde da su rezultati u pogledu ublažavanja simptoma i smanjenja neravnoteže crijevne mikrobiote nakon uzimanja geraniola svakako obećavajući.