Vijesti

Ulje krila usporava proces starenja?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ulje krila usporava proces starenja?

 Izvor: Ageing

Od ranije je poznato da ulje krila predstavlja dobar izvor omega-3-masnih kiselina i antioksidansa koji pomažu ljudskim stanicama da se lakše obrane od slobodnih radikala, odnosno oksidativnog stresa. S obzirom da oksidativni stres ima ulogu u fiziologiji starenja, ulje krila moglo bi imati utjecaj na proces starenja. Osim na ljudskim stanicama, istraživanje je provedeno i na oblićima, jer se ubrajaju u kategoriju dobro istraženih organizama na kojima se mogu provoditi istraživanja, a dobiveni rezultati primjenjivi su i na ljudima zbog bioloških poveznica s ljudskim rastom, razvojem, genetikom, starenjem i bolestima. Nematode žive otprilike tri tjedna, a njihov kratki životni vijek koristan je za praćenje procesa starenja, jer ubrzava vrijeme dobivanja rezultata.

Rezultati su pokazali da je kod nematoda kojima je davano ulje krila došlo do sporijeg starenja živčanog sustava. Također, te su nematode bile pokretnije i imale su bolje očuvane neuromuskulaturne funkcije u odnosu na nematode koje nisu primale ulje krila. Ispitivanje na ljudskim stanicama provedeno je metodom aging clock, a rezultati su pokazali da se brzina propadanja stanica također značajno usporila. Utvrđeno je da ulje krila štiti dopaminergičke neurone čime utječe na ponašanje i kognitivne funkcije nematoda. Također se učinkovito suprotstavlja procesima koji ubrzavaju starenje i to tako da sprječava odvijanje oksidativnog stresa na molekuli DNA, zbog čega može biti korisno u prevenciji neurodegenerativnih bolesti. Osim toga, štiti potencijal na membrani mitohondrija kako mitohondrij ne bi izgubio svoju funkciju u proizvodnji energije za stanicu.

Zaključno, longitudinalna sekvenca RNA molekule koja služi za identifikaciju ekspresije gena upućuje na povoljan učinak ulja krila na dio odgovoran za starenje. Drugim riječima, ulje krila štiti ljudske stanice tako da utječe na genetsku uputu i čuva dopaminergičke neurone usporavajući proces starenja.