Vijesti

Inulin može utjecati na unos hrane

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Inulin može utjecati na unos hrane

 Izvor: The British Journal of Nutrition

Nova studija zaključuje da prebiotici poput inulina mogu regulirati unos hrane djelovanjem na hormone koji utječu na apetit, te smanjiti upalu povezanu s pretilosti i depresijom. Klinička depresija je upalno stanje koje pogoršava neravnoteža mikrobiote koja je uočena i kod pretilih osoba. Između depresije i pretilosti postoji dvosmjerna poveznica. Smatra se da pacijenti s depresijom imaju 58% veću šansu za razvoj pretilosti, a pretile osobe imaju 55% veću šansu za razvoj depresije te loš odgovor na terapiju antidepresivima. Dosadašnje studije smatraju da prebiotici mogu utjecati na gubitak tjelesne mase, poboljšati funkciju crijevne barijere, pomoći kod upale i endotoksemije, te ublažiti depresiju.

Dvostrukoslijepa studija promatrala je učinke kalorijske restrikcije i uzimanja inulina na depresiju, moždani neutrofni čimbenik (BDNF), propusnost crijeva, endotoksemiju te upalne markere kod 45 pretilih ispitanica (BMI 30-40 kg/m2) koje boluju od kliničke depresije (prema DSM-5 kriterijima). One su svakodnevno tijekom 8 tjedana uzimale 10 mg inulina ili 10 mg maltodekstrina (kontrolna skupina) te su se pridržavale zdrave dijete s kalorijskom restrikcijom. Podaci o unosu hrane prikupljeni su tijekom 3 dana prije provođenja dijete s kalorijskom restrikcijom i tijekom 3 dana nakon provođenja dijete. Antropometrijske mjere, simptomi depresije te serumske razine zonulina, lipopolisaharida, BDNF-a i upalnih markera prikupljene su prije početka te nakon završetka studije.

Rezultati studije su pokazali da unos inulina nema značajan utjecaj na smanjenje tjelesne mase, rezultat ocjene depresije, BDNF te na biomarkere upale, endotoksemije i propusnosti crijeva. No ukupni unos energije i proteina bio je niži kod ispitanica koje su uzimale inulin u obliku dodatka prehrani. Autori studije smatraju da bi se takvi rezultati mogli pripisati tome što su sve ispitanice imale redovite posjete i iste prehrambene savjete, te su za vrijeme posjeta slobodno mogle govoriti o svom osobnom životu i problemima, što je moglo utjecati na stanje njihovog raspoloženja. Buduća istraživanja trebala bi se usredotočiti na optimalnu vrstu prebiotika, dozu i vremensko razdoblje uzimanja dodataka prehrani kod pacijenata koji boluju od pretilosti i depresije.