Vijesti

Alge i trening otpora utječu na pretilost

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Alge i trening otpora utječu na pretilost

Izvor: Mediators of Inflammation 

Upotreba alge spiruline u obliku dodatka prehrani tijekom 8 tjedana, u kombinaciji s kružnim treningom otpora, mogla bi rezultirati smanjenjem tjelesne mase među pretilim muškarcima. Spirulina je vrsta mikroalge koja sadrži minerale, vitamin B12, beta-karoten, fenolne kiseline, gama-linolensku kiselinu i vitamin E. Utvrđeno je da može pomoći kod bolesti masne jetre i kardiovaskularnih bolesti te utjecati na smanjenje razine lipida u serumu kod osoba s dijabetesom i pretilih osoba.

U nedavno provedenoj studiji, tijekom osam tjedana analizirane su razine biokemijskih spojeva adipolina, apelina, grelina i glukoze u krvnoj plazmi kod 60 muškaraca s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću. Ispitanici su uzimali spirulinu u obliku tableta u dozi od 500 mg ili placebo dva puta na dan. Vježbali su trening s otporom u tri serije od 80-90 minuta tjedno. To je uključivalo ekstenzije koljena, potisak s klupe, mrtvo dizanje i savijanje tetiva koljena i ruku.

Utvrđene su značajne razlike između skupina u razinama adipolina i grelina kao i u tjelesnoj masi. Međutim, nije uočena razlika u razini apelina. Usprkos tome, rezultati pokazuju da je tjelesna masa ispitanika u skupini koja je vježbala bila značajno smanjena. Uzimanje spiruline kao dodatka prehrani, istovremeno s kružnim treningom, moglo bi pomoći u uspostavljanju ravnoteže između antioksidansa i slobodnih radikala kod oksidacijskog stresa izazvanog pretilošću. Spirulina utječe i na metabolizam lipida te pruža značajniji učinak na tjelesnu masu u kombinaciji s kružnim treningom otpora, u usporedbi s učinkom samog treninga.

Na temelju rezultata provedene studije, zaključeno je da spirulina u obliku dodatka prehrani pozitivno djeluje na sastav tijela i čimbenike tjelesne spremnosti osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću. Međutim, potrebno je provesti daljnja istraživanja da bi se mogli potvrditi dobiveni rezultati.