Vijesti

Cink u borbi s COVID-19

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Cink u borbi s COVID-19

Izvor: Antioxidants


Pandemija bolesti COVID-19 još je uvijek u tijeku, s visokim stopama morbiditeta i mortaliteta u cijelom svijetu. Patogeneza te bolesti uvelike je povezana s pretjerano aktivnim imunosnim i upalnim odgovorima, što dovodi do aktiviranja citokinske oluje i posljedično do smrtnog ishoda. Trenutno ne postoji učinkovita terapija za liječenje. Poznato je da cink djeluje kao modulator imuniteta te da ima važnu ulogu u obrambenom sustavu, jer se smatra protuupalnim i antioksidativnim sredstvom. Rezultati sve većeg broja studija pokazuju da ima važnu ulogu u antivirusnom imunitetu kod nekoliko virusnih infekcija. Također, rezultati ranije provedenih kliničkih ispitivanja jasno pokazuju da je primjena cinka kod ljudi značajno smanjila ozbiljnost infekcije gornjih dišnih puteva rinovirusom.

Zanimljivo je da je status cinka u tijelu povezan s težinom bolesti COVID-19. Zabilježene su niže razine cinka u serumu trudnica s tom bolešću, u usporedbi s nezaraženim trudnicama iz kontrolne skupine. Razina cinka negativno je povezana s markerima akutne faze bolesti, uključujući interleukin IL-6. Štoviše, utvrđeno je da je nedostatak cinka povezan s težinom COVID-19 bolesti kao što su i veće stope komplikacija, potreba za primjenom terapije steroidima, produljeni boravak u bolnici i smrtni ishod. Tim rezultatima može se objasniti zašto starija populacija koja je osjetljiva na nedostatak cinka, ima znatno veći rizik od obolijevanja i smrtnosti od COVID-19 bolesti.

Trenutno se cink koristi kao terapijska intervencija kod liječenja bolesti COVID-19 u mnogim kliničkim ispitivanjima. Rezultati nekoliko kliničkih studija otkrili su da je kombinacija cinka s hidroksiklorokinom izrazito ublažila simptome, stopu prijema u bolnicu i smrtnost pacijenata s COVID-19 bolešću. Također, rezultati novih ispitivanja pokazuju da kombinacija hidroksiklorokina, azitromicina i cinka smanjuje stope prijema u bolnicu i smrti od COVID-19 bolesti. Ti podaci potvrđuju da bi cink mogao djelovati kao antivirusno sredstvo, uz njegova protuupalna i antioksidativna svojstva, te se koristiti kao potporna terapija kod te bolesti. Potrebna su dobro osmišljena klinička ispitivanja da bi se bolje razumjela klinička korist cinka kao antivirusnog sredstva za liječenje i prevenciju COVID-19 bolesti u budućnosti.