Vijesti

Dodaci prehrani kod očnih bolesti

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Dodaci prehrani kod očnih bolesti

Izvor: National Eye Institute

Makularna degeneracija povezana sa starenjem je degenerativna bolest mrežnice, tkiva osjetljivog na svjetlost u stražnjem dijelu oka. Progresivna smrt stanica retine u makuli, dijelu mrežnice koji osigurava jasan središnji vid, na kraju dovodi do sljepoće. Liječenje može usporiti ili poništiti gubitak vida, a ne postoji lijek za tu bolest. U studijama o očnim bolestima povezanim sa starenjem, znanstvenici su utvrdili da dodaci prehrani mogu usporiti napredovanje makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD, engl. Age-Related Macular Degeneration).

U studiji iz 1996. g. otkrveno je da dodatak prehrani koji sadrži vitamine C i E, bakar, cink i beta-karoten može značajno usporiti napredovanje AMD-a od umjerene do kasne faze bolesti. Međutim, rezultati dviju istodobnih studija također su otkrili da su pojedinci koji su bili pušači i uzimali beta-karoten imali značajno veći rizik od karcinoma pluća nego što se očekivalo. U drugoj studiji, znanstvenici su usporedili taj dodatak prehrani s dodatkom koji je umjesto beta-karotena sadržavao lutein i zeaksantin. Formulaciju koja je sadržavala beta-karoten uzimali su samo sudionici koji nikada nisu pušili ili su prestali pušiti. Na kraju petogodišnjeg razdoblja istraživanja, zaključeno je da lutein i zeaksantin ne povećavaju rizik od karcinoma pluća, te da bi nova formulacija mogla smanjiti rizik od napredovanja AMD-a za oko 26%. Također je svim sudionicima studije ponuđena konačna formulacija dodatka prehrani koja je sadržavala lutein i zeaksantin umjesto beta-karotena. Iako su svi sudionici nakon završetka razdoblja istraživanja uzimali isključivo taj dodatak prehrani, rezultati su pokazali da je uzimanje beta-karotena gotovo dvostruko povećalo rizik od karcinoma pluća kod osoba koje su u prošlosti prestale pušiti, a nije uočen povećani rizik za razvoj karcinoma pluća kod onih koji su uzimali dodatak prehrani s luteinom i zeaksantinom. Osim toga, nakon 10 godina, skupina kojoj je prvobitno dodijeljeno uzimanje dodatka prehrani s luteinom i zeaksantinom imala je dodatnih 20% manji rizik od progresije AMD-a, u usporedbi s onima kojima je prvobitno dodijeljeno uzimanje dodatka prehrani s beta-karotenom.