Vijesti

Sinbiotici za gubitak tjelesne mase

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Sinbiotici za gubitak tjelesne mase

Izvor: Frontiers in Nutrition

Uzimanje mješavine pet različitih sojeva probiotika zajedno s prebioticima fruktooligosaharidima i laktulozom tijekom 12 tjedana, dovelo do smanjenja tjelesne mase i indeksa tjelesne mase. Zabilježeni učinci mogu se objasniti potencijalnim djelovanjem sinbiotika na sastav mikrobiote crijeva. Već je dobro poznato da se sastav mikrobiote u crijevima razlikuje između pretilih osoba i onih normalne tjelesne mase. Štoviše, istraživanja su pokazala da se sastav mikrobiote crijeva pretilih osoba izmijenio i nalikovao na mikrobiotu osoba normalne tjelesne mase nakon što su postigli manju tjelesnu masu. To je navelo mnoge istraživačke skupine na ispitivanje potencijalne primjene probiotika u kontroli tjelesne mase.

U randomizirano dvostrukoslijepo ispitivanje kontrolirano placebom bilo je uključeno 61 dijete s pretilošću. Određeno im je pridržavanje standardne prehrane i režim povećane razine tjelesne aktivnosti, te im je nasumično dodijeljeno uzimanje sinbiotika ili placeba u obliku dodatka prehrani tijekom 12 tjedana. Sinbiotik je sadržavao bakterijske vrste Lactobacillus acidophilus, Lacticaseibacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum i Enterococcus faecium. Rezultati su pokazali da je uzimanje sinbiotika u usporedbi s placebom, dovelo do značajnih poboljšanja niza antropometrijskih parametara kod pretile djece i adolescenata. S druge strane, nisu zabilježene razlike između skupina u metabolizmu glukoze, razinama lipida ili prisutnosti bolesti nealkoholne masne jetre. To bi moglo biti povezano s relativno kratkim trajanjem ispitivanja, budući da su u drugim studijama zabilježeni pozitivni učinci uzimanja probiotika u obliku dodatka prehrani na navedene parametre.

Istraživači ističu da je povezanost između sastava mikrobiote crijeva i pretilosti komplicirana, te su predložili brojne mehanizme, uključujući smanjenje upalnih procesa, jačanje crijevne epitelne barijere, modulaciju aktivnosti probavnih enzima, inhibiciju skladištenja energije i unosa hrane, te smanjenje apsorpcije kolesterola hranom.