Vijesti

Omega-3 za smanjenje razine krvnog tlaka

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Omega-3  za smanjenje razine krvnog tlaka

Izvor: American Heart Association 

Iako postoje dokazi da povećani unos omega-3 masnih kiselina hranom ili dodacima prehrani može smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka, optimalna količina potrebna za postizanje navedenog učinka i dalje nije utvrđena. U nedavno provedenom istraživanju znanstvenici su analizirali rezultate 71 kliničke studije objavljene u vremenskom razdoblju od 1987.-2020. godine. U studijama se ispitivao odnos između razine krvnog tlaka i omega-3 masnih kiselina DHA i EPA (pojedinačno ili u kombinaciji) kod zdravih pojedinaca te kod onih s povišenim krvnim tlakom ili poremećenom razinom kolesterola. U studijama je obuhvaćeno gotovo 5.000 ispitanika u dobi od 22-86 godina. Ispitanici su tijekom prosječno 10 tjedana unosili povećane količine omega-3 masnih kiselina hranom ili dodacima prehrani.

Analizom rezultata utvrđeno je da je kod ispitanika koji su svakodnevno konzumirali između 2 i 3 grama DHA i EPA omega-3 masnih kiselina, zabilježena značajno manja razina sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, i to za prosječno 2 mmHg u usporedbi s onima koji nisu unosili EPA i DHA. Također, pokazalo se da svakodnevni unos omega-3 veći od 3 g može pružiti dodatne blagodati na smanjenje razine krvnog tlaka kod pojedinaca s visokim krvnim tlakom ili osoba s visokom razinom lipida u krvi. Zaključeno je da rezultati provedenog istraživanja podupiru postojeće smjernice koje upućuju na to da povećani unos EPA i DHA omega-3 masnih kiselina može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca smanjenjem razine visokog krvnog tlaka, osobito među pojedincima s već dijagnosticiranom hipertenzijom.