Vijesti

Proteini i vitamin D za prevenciju sarkopenije

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Proteini i vitamin D za prevenciju sarkopenije

 Izvor: Journal of Cachexia, Sarcopenia, and Muscle

Posljednjih se godina više pažnje posvećuje zdravlju mišića i sarkopeniji, odnosno gubitku mišićne mase među starijim osobama. Skupina stručnjaka iz Azije konsenzusom je donijela 14 izjava o zdravlju mišića kod zdravih starijih osoba i onih koji pate od sarkopenije, uključujući preporuke za uzimanje proteina, leucina i L-karnitina u obliku dodatka prehrani. Osim toga, preporučuju i uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani za starije osobe s nedostatkom tog vitamina. Konsenzus ima za cilj pružiti praktičan okvir za unapređenje zdravlja te pridonijeti globalnom pogledu na skrb osoba sa sarkopenijom.

Stručnjaci preporučuju dnevni unos proteina od najmanje 1 g/kg tjelesne mase za zdrave starije osobe i najmanje 1,2 g/kg tjelesne mase za one sa sarkopenijom ili slabošću mišića. Iako je poželjno proteine unositi putem hrane, preporučuje se i uzimanje u obliku dodatka prehrani kada unos isključivo putem hrane nije moguć. U tom slučaju mogu se razmotriti aminokiseline kao što su leucin i L-karnitin ili dodatak prehrani koji sadrži beta-hidroksi-beta-metilbutirat. Također se preporučuje mjerenje koncentracije 25-hidroksi vitamina D u serumu kod onih osoba koje su bile u opasnosti od pothranjenosti ili sarkopenije. U tom slučaju, uzimanje vitamina D od 800-1.000 IJ na dan u obliku dodatka prehrani, može biti korisno za pojedince koji pate od nedostatka tog vitamina. Preporučuje se i usklađivanje uzimanja dodataka prehrani s režimom vježbanja.

Sve je veći broj dokaza da stupanj uhranjenosti može biti promjenjivi čimbenik rizika za razvoj zdravstvenih problema s mišićima, uključujući sarkopeniju. Stoga je prepoznavanje osoba s rizikom od pothranjenosti radi pružanja rane intervencije, važna javnozdravstvena strategija za sprječavanje razvoja sarkopenije i povezanih komplikacija.