Vijesti

Dodatak prehrani za zdravlje starijih

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Dodatak prehrani za zdravlje starijih

  Izvor: Nutrients

Pogoršanje kvalitete sna i tjelesni ili psihički umor kod starijih osoba dovode do smanjene kvalitete života i povećane stope smrtnosti. Nedavno je pozornost znanstvenika zaokupio nikotinamid mononukleotid (NMN) u obliku dodatka prehrani, jer je zabilježen njegov potencijal u aktiviranju mitohondrijske funkcije, sprječavanju bolesti uzrokovanih starenjem i odgađanju procesa starenja kod miševa.

U nedavno provedenoj randomiziranoj, dvostrukoslijepoj studiji kontroliranoj placebom, znanstvenici su istraživali učinak uzimanja NMN-a u obliku dodatka prehrani, ovisno o vremenu, na kvalitetu sna, umor i tjelesnu izvedbu starijih osoba.

U studiju je bilo uključeno 108 ispitanika podijeljenih u četiri skupine: prva je uzimala 250 mg NMN-a u prijepodnevnim satima, druga skupina u poslijepodnevnim satima, treća je uzimala placebo u prijepodnevnim satima, a četvrta u poslijepodnevnim satima, i to svaki dan tijekom 12 tjedana. Kvaliteta spavanja procijenjena je pomoću Pittsburgh indeksa kvalitete sna. Da bi se procijenila tjelesna izvedba, provedeni su testovi poput snage hvata šake, Five Times Sit to Stand Test (5-STS) i testa hodanja na 5 metara. Rezultati upitnika za procjenu kvalitete sna bili su najveći u skupini koja je uzimala NMN u poslijepodnevnim satima. Također, zaključeno je da je uzimanje NMN-a u poslijepodnevnim satima rezultiralo smanjenjem pospanosti i poboljšanjem rezultata 5-STS testa. To pokazuje da je poslijepodnevni unos NMN-a učinkovitiji u poboljšanju funkcije donjih udova i smanjenju pospanosti starijih osoba, što bi moglo dodatno koristiti njihovom tjelesnom i psihičkom zdravlju.