Vijesti

Utjecaj flavanola iz kakaa na rizik od KV bolesti

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Utjecaj flavanola iz kakaa na rizik od KV bolesti

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition


Uzimanje flavanola iz kakaa u obliku dodatka prehrani tijekom dužeg razdoblja može imati zaštitni učinak na razvoj srčanih bolesti i smanjiti rizik od smrti uzrokovane KV bolestima, pokazala je nova studija. Već je otprije poznato da flavanoli, biljni spojevi koje možemo pronaći u kakau, zelenom čaju, grožđu i bobičastom voću, imaju blagotvoran učinak na zdravlje. Dosadašnje studije potvrdile su pozitivan utjecaj flavanola iz kakaa na krvni tlak i proširenje krvnih žila, a nova studija proučavala je dugoročni utjecaj uzimanja ekstrakta kakaa i multivitamina na smanjenje rizika od KV bolesti i karcinoma. Ekstrakt kakaa u obliku dodatka prehrani sadrži velike količine flavanola koje se nikada ne bi mogle unijeti čokoladom, a da se pritom ne unesu povećane količine šećera, masti i kilokalorija.

U randomiziranom istraživanju sudjelovalo je više od 21.000 ispitanika koji su svakodnevno nasumično dobivali kapsulu sa 500 mg flavanola iz kakaa, multivitaminsko-mineralni pripravak, oboje ili ništa od navedenog. Proučavao se utjecaj flavanola iz kakaa na ukupno srčano zdravlje, uključujući rizik od srčanog i moždanog udara, rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima, na revaskularizaciju koronarnih arterija i bolest karotidnih arterija. Rezultati su pokazali da je konzumiranje flavanola iz kakaa smanjilo rizik od smrti uzrokovane KV bolestima za 27%, kada su u obzir uzeli redovitost uzimanja, uočili su još pozitivnije rezultate - rizik od ukupnih KV događaja bio je smanjen za 15%, a rizik od smrti uzrokovane KV bolestima za 39%. Uzimanje multivitamina povećalo je nekoliko nutritivnih biomarkera, no nije imalo značajan utjecaj na pojavu KV bolesti. Također, nije utvrđen značajan učinak flavanola i multivitamina na pojavu karcinoma.

Iako su rezultati studije pokazali pozitivne učinke uzimanja flavanola iz kakaa na KV zdravlje, istraživači zaključuju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se dodatno ispitalo djelovanje navedenog dodatka prehrani.