Vijesti

Ekstrakt kurkume za dotok krvi u mozak

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt kurkume za dotok krvi u mozak

Izvor: International Journal of Food Science and Nutrition 

Budući da se cerebralni protok krvi i oksigenacija smanjuju starenjem, cilj ovog istraživanja bio je ispitati može li ih poboljšati ekstrakt kurkume u obliku dodatka prehrani, i to tijekom aktivacije mozga putem dinamičke vježbe rukohvata. Tom vježbom jača se snaga stiska ruke, a izvodi se uz pomoć ručnih hvataljki.

U istraživanju je sudjelovalo 12 starijih žena i muškaraca prosječne dobi 70 g. koji su pili 10 g ekstrakta kurkume u obliku dodatka prehrani ili placebo. Ispitanicima su prije unosa ekstrakta i 2 sata nakon toga izmjereni otkucaji srca i krvni tlak. Zatim su, 2 sata nakon unosa ekstrakta kurkume, pristupili protokolu vježbanja te su im procijenjeni cerebralna oksigenacija i volumen krvi.

Rezultati su pokazali da je nakon unosa ekstrakta kurkume cerebralna oksigenacija bila povećana za 42%, a volumen krvi za 54% u usporedbi s placebo skupinom. Promjene u otkucajima srca i krvnom tlaku nisu bile značajne. Dakle, rezultati su pokazali da unos 10 g ekstrakta kurkume značajno poboljšava cerebralnu oksigenaciju i volumen krvi tijekom dinamičke vježbe rukohvata kod starijih muškaraca i žena, ne utječući pritom na krvni tlak i otkucaje srca. Međutim, autori studije navode da su za preporuke o unosu ekstrakta kurkume potrebna daljnja istraživanja.