Vijesti

Crni češnjak kod KV bolesti

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Crni češnjak kod KV bolesti

Izvor: Nutrition Insight 

Visoki krvni tlak najveći je čimbenik rizika za KV bolesti i smrtnost. Kod osoba u dobi od 40-89 godina, svaki porast dijastoličkog tlaka od 10 mm Hg udvostručuje rizik od uobičajenih KV problema, uključujući moždani udar. Međutim, smanjenje dijastoličkog krvnog tlaka od samo 5 mm Hg, značajno smanjuje rizik od moždanog udara i drugih vaskularnih posljedica, a upravo je takav učinak u ovom istraživanju pokazao ekstrakt crnog češnjaka.

Crni češnjak se obično dobiva fermentacijom cijelih glavica u razdoblju od najmanje 30 dana na visokoj vlažnosti i visokim temperaturama. Kako režnjevi češnjaka tamne i poprimaju mekanu teksturu, tako se gubi i oštar, karakterističan okus. Tijekom fermentacije, češnjak prolazi kroz različite biokemijske promjene. Smanjuju se primarni organski sumporni spojevi svježeg češnjaka, aliin i alicin, a značajno se povećava količina polifenola, prvenstveno S-alil-L-cisteina (kojeg nema u svježem češnjaku) te flavonoida i melanoidina. Smatra se da je zaštitna uloga crnog češnjaka kod KV bolesti prvenstveno posljedica zajedničkog djelovanja navedenih antioksidansa.

U ovom istraživanju sudjelovalo je 67 ispitanika s visokim razinama LDL kolesterola u krvi. Svaki od njih je tijekom šest tjedana konzumirao 250 mg ekstrakta crnog češnjaka ili placebo. Također, ispitanici nisu bili na prehrani koja je sadržavala namirnice za snižavanje masti i krvnog tlaka.

Rezultati su pokazali da nakon šest tjedana ekstrakt crnog češnjaka značajno smanjuje dijastolički krvni tlak za prosječno 5,85 mm Hg, što je dodatna nutritivna potpora, posebno korisna osobama koje se teško pridržavaju prehrambenih preporuka i restrikcija.