Vijesti

Beta-glukani pospješuju liječenje Covida-19

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Beta-glukani pospješuju liječenje Covida-19

Izvor: medRxiv 

Novo kliničko istraživanje pokazalo je da 2 vrste beta-glukana iz soja Aureobasidium pullulans, u kombinaciji sa standardnom terapijom za liječenje bolesti COVID-19 (kombinacija različitih lijekova - deksametazon, azitromicin, remdesivir te antivirusnih sastojaka i imunomodulatora koji smanjuju upalne procese u organizmu) smanjuje upalne biomarkere.

U novoj studiji istraživalo se djelovanje 2 vrste beta-glukana, od kojih jedan jača imunosni sustav, dok drugi djeluje kao imunomodulator. Njihovi djelotvorni učinci već su dokazani u prethodnim studijama. Istraživanje je trajalo 15 dana, a sudjelovalo je 40 osoba s blagim do umjerenim simptomima bolesti COVID-19, podijeljenih u dvije skupine. Kontrolna skupina dobivala je standardnu terapiju, a druga skupina je uz nju dobivala i dva dodatka prehrani koja su sadržavali beta-glukane. Proučavalo se koliko je vremena potrebno ispitanicima da im se poboljšaju simptomi te da se potpuno oporave od bolesti. Također, u obzir se uzimala smrtnost, vrijeme potrebno da pacijent završi na intenzivnoj njezi, primanje kisika te testovi za određivanje biokemijskih parametara - feritin, C-reaktivni protein (CRP) i interleukin-6 (IL-6).

Rezultati su pokazali da je došlo do smanjenja razina CRP-a, IL-6 i feritina, biokemijskih parametara koji pokazuju tijek bolesti te rizik od razvoja ozbiljnih simptoma i zatajenja respiratornih funkcija, u skupini koja je uz standardnu terapiju za liječenje bolesti COVID-19 uzimala dodatke prehrani s beta-glukanima. U toj skupini vrijednost CRP-a se smanjila sa 39,95 mg/L na 5,64 mg/L sedmi dan, te se takva zadržala sve do kraja ispitivanja. U kontrolnoj skupini također je sedmi dan došlo do smanjenja vrijednost CRP-a na 5,07 mg/L, iako je ta vrijednost ponovno porasla na 14,6 mg/L do kraja ispitivanja. Slične promjene kod obje skupine uočene su i za vrijednosti IL-6 i feritina. Za kraj, znanstvenici predlažu uzimanje beta-glukana u obliku dodataka prehrani za liječenje i prevenciju bolesti COVID-19, iako naglašavaju da je ova studija provedena prije otkrića omikron varijante, pa su potrebna istraživanja i na tom novom soju.