Vijesti

Ekstrakt zlatne rajčice za kožu

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt zlatne rajčice za kožu

Izvor: Journal of Cosmetic Dermatology


Istraživanju je cilj bio ispitati utjecaj ekstrakta zlatne rajčice na kožu. U prvom dijelu ispitan je njen utjecaj na stanice kože u in vitro uvjetima. Rezultati provedenih testova pokazali su da je ekstrakt zlatne rajčice, bogat karotenoidima i drugim fitotvarima, povezan s djelovanjem gena koji povećavaju proizvodnju kolagena, kontroliraju upale i oksidativni stres te pridonose zacjeljivanju i zaštiti tkiva u kultiviranim stanicama ljudske kože putem brojnih urođenih imunoloških aktivnosti.

U drugom dijelu istraživanja ispitan je utjecaj uzimanja ekstrakta zlatne rajčice u obliku dodataka prehani na promjene stanja kože. U tom dijelu istraživanja sudjelovalo je 66 žena u dobi od 35-60 godina, koje su bile podijeljene na placebo skupinu i skupinu koja je unosila ekstrakt zlatne rajčice u obliku dodataka prehrani jednom na dan. Istraživanje je trajalo 16 tjedana. Rezultati su pokazali da je unos ekstrakta zlatne rajčice u obliku dodataka prehrani povezan s poboljšanim stanjem kože, odnosno poboljšanjem oštećene kožne barijere, glatkoće i hidratacije kože te smanjenjem crvenila kože i veličine pora.

Autori ističu da su upravo karotenoidi i tokoferoli sadržani u ekstraktu zlatne rajčice, odgovorni za jačanje kožne barijere i njezine otpornosti na stresne čimbenike iz okoliša. Zaključno, istraživanje je dokazalo povoljan utjecaj uzimanja ekstrakta zlatne rajčice u obliku dodataka prehrani na izgled kože, ali i cjelokupno zdravlje.