Vijesti

Biljni spoj ima ulogu u gubitku kilograma

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Biljni spoj ima ulogu u gubitku kilograma

Izvor: UT Southwestern Medical Center 

Znanstvenici su otkrili metodu koja bi mogla postati nova terapija protiv pretilosti, a uključuje spoj Celastrol izoliran iz ekstrakta korijena kineske biljke Tripterygium wilfordii. Prethodne studije su dokazale njegovu učinkovitost u sprječavanju pretilosti kod miševa. Iako se pokazalo da taj spoj izaziva i povišeni krvni tlak te letargiju kod miševa, znanstvenici nastoje ispitati njegovo djelovanje da bi mogli razviti sigurne tretmane za mršavljenje ljudi.

Nova studija proučavala je stanice u mozgu koje se nazivaju POMC (proopiomelanokortin) neuroni, koje se povezuju sa smanjenim apetitom, nižom razinom glukoze u krvi i povećanim sagorijevanjem energije.

Rezultati istraživanja pokazali su da POMC neuroni igraju ključnu ulogu u tome kako celastrol utječe na gubitak tjelesne mase. Miševi koji su bili hranjeni celastrolom izgubili su 7% tjelesne mase u 2 tjedn, iako su bili na prehrani s visokim udjelom masti. Uočena je smanjena aktivnost PERK proteina koji se nalaze u istom dijelu mozga kao i POMC neuroni.

Otkriveno je da brisanje PERK proteina iz navedenih neurona može replicirati veliki dio učinaka celastrola na mršavljenje, ali bez štetnih nuspojava koje se povezuju s različitim lijekovima protiv pretilosti. Potrebna su daljnja ispitivanja i na drugim stanicama u mozgu, da bi se utvrdio siguran učinak celastrola na gubitak tjelesne mase. Provedena istraživanja mogla bi pridonijeti razvoju učinkovitijih terapija u liječenju pretilosti i dijabetesa.