Vijesti

Ulje krila pospješuje apsorpciju ekstrakta đumbira

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ulje krila pospješuje apsorpciju ekstrakta đumbira

Izvor: PharmaNutrition

Poznato je da đumbir ima povoljan utjecaj na probavu i da pomaže kod mučnina. Istraživanja su pokazala i da povoljno utječe na crijevnu mikrobiotu te na imunološki sustav. Unatoč tim privlačnim ulogama, glavni fenolni spojevi đumbira, 6-gingerol, 8-gingerol, 10-gingerol i 6-shogaol, pokazuju loša svojstva topljivosti u vodi i lošu oralnu bioraspoloživost, što može ublažava njegov blagotvorni učinak.

Da bi se taj problem riješio, autori ove studije predlažu primjenu tehnologije topljivosti, odnosno tehnologiju SEDDS-a (Self–emulsifying drug delivery system) na bazi lipida. Naime, istraživanje je provedeno na laboratorijskim štakorima koji su bili podijeljeni u interventnu skupinu koja je dobivala ulje krila na bazi SEDDS-a i ekstrakt đumbira, te kontrolnu skupinu koja je dobivala ekstrakt đumbira i srednjelančane trigliceride.

Rezultati istraživanja pokazali su da je bioraspoloživost aktivnih sastojaka ekstrakta đumbira, 6-gingerol i 8-gingerol, povećana kod interventne skupine u odnosu na kontrolnu grupu. Također, otkriven je i zaštitni učinak ulja krila i ekstakta đumbira na bubrege.

Zaključeno je da ulje krila na bazi SEDDS tehnologije može poboljšati topljivost aktivnih sastojaka ekstrakta đumbira, pružajući zaštitni učinak i na bubrege, a može poboljšati i blagotvorni učinak drugih aktivnih sastojaka topljivih u mastima.