Vijesti

Ekstrakt duda snižava razine glukoze i inzulina u krvi

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt duda snižava razine glukoze i inzulina u krvi

Izvor: Pharmacotherapy 

Prema novom istraživanju, ekstrakt duda (Mori ramulus) smanjuje razinu glukoze u krvi te može regulirati razine inzulina u krvi nakon konzumacije obroka bogatog mastima i šećerom. Inzulin omogućuje apsorpciju glukoze, pa njegovo izlučivanje u organizmu ovisi o razini glukoze u krvi. Što je razina glukoze u krvi veća, to se luči i više inzulina. Međutim, ako su razine glukoze u krvi stalno visoke, dolazi do stalnog izlučivanja inzulina, što u konačnici može smanjiti osjetljivost na inzulin i dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.

Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj konzumacije ekstrakta duda na razine glukoze i inzulina u krvi. Naime, ekstrakt mladih grančica duda sadrži spojeve oksiresveratrol i njegov glikozid mulberozid koji su odgovorni za regulaciju glukoze u krvi nakon obroka. Istraživanje se sastojalo od dva dijela.

U prvom dijelu sudjelovala su 24 ispitanika s normalnim razinama glukoze u krvi. Oni su konzumirali obrok bogat mastima i saharozom u obliku napitka od 500 mL (60 g palminog ulja, 75 g saharoze, 20 g proteina i 320 mL vode). Nakon toga popili su ekstrakt duda u dozama od 0,5 g, 1 g, 2 g ili placebo. Izmjerene su im razine glukoze i inzulina u krvi nakon 15, 30, 60, 120 i 180 minuta. Rezultati tog dijela istraživanja pokazali su da je doza od 2 g ekstrakta duda najučinkovitija u smanjenju razine glukoze u krvi.

Drugi dio istraživanja poslužio je kao provjera tih rezultata. Sudjelovalo je 36 ispitanika koji su nakon obroka popili ekstrakt duda u dozi od 2 g. Razine glukoze i inzulina u krvi su im izmjerene nakon 30, 60, 120 i 240 minuta. Rezultati tog dijela istraživanja također su pokazali smanjenje razine glukoze i inzulina u krvi.

Zaključeno je da ekstrakt duda regulira razine glukoze i inzulina u krvi ublažavanjem upalnih markera koji mogu poremetiti nekoliko bioloških procesa kao što su metabolizam glukoze, metabolički stres i upala.