Vijesti

Ekstrakt grožđa može izmijeniti sastav crijevne mikrobiote

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Ekstrakt grožđa može izmijeniti sastav crijevne mikrobiote

 Izvor: Nutrients

U prethodno provedenim istraživanjima zabilježeni su antioksidativni, antibakterijski i antivirusni učinci konzumacije grožđa, ekstrakta grožđa i fenolnih spojeva iz grožđa. Podaci pokazuju da konzumacija voća s visokim udjelom polifenola može imati prebiotičke učinke, što dovodi do promjena u sastavu crijevne mikrobiote. Nedavno su znanstvenici osmislili pilot studiju da bi procijenili može li svakodnevno uzimanje 46 g ekstrakta grožđa u obliku praha (jednako dvjema porcijama grožđa) utjecati na sastav mikrobiote crijeva te metabolizam kolesterola i žučnih kiselina zdravih odraslih osoba.

U ovoj studiji, ispitanici su bili podvrgnuti prehrani s niskim udjelom polifenola tijekom 4 tjedna, nakon čega su tijekom 4 tjedna nastavili slijediti prehranu s niskim udjelom polifenola, ali uz istovremenu konzumaciju 46 g/dan ekstrakta grožđa u obliku praha. To je značajno povećalo indeks alfa raznolikosti sastava crijevne mikrobiote u usporedbi s početnim vrijednostima. Zabilježen je je trend povećanja broja bakterija iz koljena Verrucomicrobia, a uočen je i značajan porast broja bakterija iz roda Akkermansia. Osim toga, došlo je do povećanja broja bakterija iz roda Flavonifractor i Lachnospiraceae UCG-010, ali smanjenja broja bakterija iz rodova Bifidobacterium i Dialister. Uzimanje ekstrakta grožđa u prahu rezultiralo je značajnim smanjenjem razine ukupnog kolesterola za 6,1% i HDL kolesterola za 7,6%. Također je zabilježen trend smanjenja razine LDL kolesterola za 5,9%, te ukupne razine žučnih kiselina za 40,9%. Nije utjecalo na razinu triglicerida u krvi i sastav tijela. Zaključno, uzimanje grožđa u obliku praha značajno je izmijenilo sastav crijevne mikrobiote te metabolizam kolesterola i žučnih kiselina.