Vijesti

Probiotici kod mučnine i povraćanja u trudnoći

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Probiotici kod mučnine i povraćanja u trudnoći

Izvor: University of California - Davis Health 

Simptomi mučnine i povraćanje utječu na oko 85% trudnica i mogu značajno utjecati na kvalitetu života, osobito tijekom rane faze trudnoće. Uzrok tih simptoma tijekom trudnoće do danas je nepoznat. Predložene su različite teorije, ali nijedna od njih nije konačna, ističu znanstvenici. Nakon što simptomi mučnine i povraćanje tijekom trudnoće napreduju, teško ih je kontrolirati, a ponekad trudnica čak treba biti hospitalizirana. Tijekom trudnoće povećavaju se razine hormona poput estrogena i progesterona, što dovodi do mnogih tjelesnih promjena. Navedene promjene mogu utjecati na sastav crijevne mikrobiote, što vjerojatno utječe na funkcije probavnog sustava i uzrokuje neželjene simptome mučnine, povraćanje i konstipaciju. Probiotici su korisne bakterije i mogu se naći u namirnicama kao što su jogurt, kimchi, kefir, kiseli kupus i tempeh te su dostupni i kao dodaci prehrani. Smatra se da podržavaju rast različitih zajednica mikroorganizama koje čine mikrobiotu crijeva.

U novoj studiji, znanstvenici su namjeravali utvrditi može li uzimanje probiotika u obliku dodatka prehrani tijekom 14 dana pružiti blagodati za probavni sustav tijekom trudnoće. U studiju su bile uključene 32 ispitanice koje su uzimale probiotik u kapsuli, dva puta na dan tijekom šest dana. Potom su uslijedila dva dana odmora te su nakon toga ponovile ciklus. Probiotici su uglavnom sadržavali bakterijsku vrstu Lactobacillus, a svaka kapsula sadržavala je približno 10 milijardi živih kultura bakterija u vrijeme proizvodnje. Utvrđeno je da je uzimanje probiotika značajno smanjilo simptome mučnine i povraćanje kod trudnica. Broj sati u kojima su ispitanice osjećale mučninu smanjio se za 16%, a broj sati povraćanja smanjen je za 33%. Također je značajno ublažilo simptome povezane s kvalitetom života kao što su umor, slab apetit i poteškoće u održavanju normalnih društvenih aktivnosti, što je procijenjeno upitnicima.

Od ispitanica su također prikupljeni uzorci stolice prije i tijekom studije. Analizirani su da bi se identificirali vrsta i broj mikroorganizama te različiti metaboliti probave. Na taj način autori studije ispitali su povezanost razine biomarkera u uzorcima stolice s izraženijim simptomima mučnine i povraćanjem. Štoviše, mogli su procijeniti kako je uzimanje probiotika utjecalo na ispitanice koje su započele studiju s različitim razinama biomarkera. Otkrili su da je mala količina bakterija koje nose enzim pod nazivom hidrolaza žučne soli povezana s većom učestalošću povraćanja povezanih s trudnoćom. Uzimanje probiotika povećava razinu bakterija koje proizvode taj enzimi, što može objasniti zašto su probiotici ublažili simptome mučnine i povraćanje. Iako su dobiveni rezultati vrlo zanimljivi, znanstvenici upozoravaju da je zbog malog broja ispitanica potrebno provesti daljnje studije u svrhu potvrđivanja učinka probiotika.