Vijesti

Vitamin D, omega-3 i rizik od autoimunih bolesti

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Vitamin D, omega-3 i rizik od autoimunih bolesti

 Izvor: British Medical Journal

Autoimune bolesti koje nastaju kao pretjerana reakcija imunološkog sustava na vlastita tkiva, treći su glavni uzročnik smrtnosti u svijetu i vodeći uzrok smrtnosti kod žena. Još uvijek nedostaje učinkovitih tretmana kojim bi se mogao sprječiti njihov razvoj i progresija. Cilj novog istraživanja bio je ispitati može li unos vitamina D i omega-3 masnih kiselina smanjiti rizik od razvoja tih bolesti. U randomiziranoj studiji sudjelovalo je 25.871 ispitanika, podjednako muškaraca i žena, starijih od 50 godina. Coxovim modelom proporcionalnih opasnosti testirao se utjecaj vitamina D i omega-3 masnih kiselina na razvoj autoimunih bolesti u razdoblju od pet godina.

Istraživanje se provodilo u dvjema skupinama od kojih je prva ispitivala utjecaj vitamina D, a druga utjecaj omega-3 masnih kiselina. Ispitanici su nasumično, svakodnevno dobivali 2.000 IJ vitamina D ili placebo, ili 1.000 mg omega-3 ili placebo. Potvrđene su brojne autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa, reumatske polimialgije, autoimune bolesti štitnjače, psorijaze i ostalih koje su ispitanici prijavili. U prvoj skupini 123 ispitanika koja su unosila vitamin D i 155 ispitanika koji su unosili placebo imala su potvrđenu autoimunu bolest. Što se tiče druge skupine, 130 ispitanika koji su unosili omega-3 masne kiseline i 148 ispitanika koji su unosili placebo razvili su autoimunu bolest. Ukupno, 63 ispitanika koji su unosili i vitamin D i omega-3, 60 ispitanika koji su unosili samo vitamin D te 67 ispitanika koji su unosili samo omega-3 masne kiseline razvili su autoimune bolesti.

Pokazalo se da je uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani tijekom pet godina, sa ili bez omega-3 masnih kiselina, smanjilo rizik od razvoja autoimunih bolesti za 22%, dok je uzimanje omega-3 masnih kiselina, sa ili bez vitamina D, smanjilo isti rizik za 15% u usporedbi s ispitanicima koji su uzimali placebo. Rezultati su od velike kliničke važnosti, jer su otkriveni sigurni dodaci prehrani koji bi mogli poslužiti kao pomoć kod autoimunih bolesti. Potrebna su daljnja istraživanja na mlađoj populaciji i osobama koje imaju povećan rizik od razvoja autoimunih bolesti.