Vijesti

Tribulus nakon vježbanja?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Tribulus nakon vježbanja?

 Izvor: Nutrients

Prema novom istraživanju, biljka tribulus u obliku dodatka prehrani može pomoći u oporavku i ublažavanju umora nakon vježbanja.

Tribulus ili babin zub (Tribulus terrestris L.) je biljka već dugi niz godina sastavni dio tradicionalne kineske medicine. Sadrži razne bioaktivne spojeve koji su odgovorni za njezine povoljne učinke na koronarne bolesti, visoki krvni tlak, smanjenje upale i sl. Neka su istraživanja pokazala da tribulus u obliku dodatka prehrani poboljšava sportsku izvedbu. Međutim, podaci o utjecaju na osobe koje treniraju Cross Fit su ograničeni. To je kombinirani sustav vježbi koji se koristi za poboljšanje tjelesne kondicije, fleksibilnosti, brzine izvođenja, koordinacije, okretnosti i preciznosti putem vježbi snage mišića.

Cilj studije bio je ispitati poboljšava li tribulus u obliku dodataka prehrani sastav tijela, hormonalni odgovor testosterona i kortizola, te izvedbu sportaša koji prakticiraju Cross Fit. U istraživanju je sudjelovalo 30 muških zdravih Cross Fit sportaša koji su tijekom 6 tjedana nasumično uzimali 770 mg ekstrakta tribulusa u obliku dodatka prehrani na dan ili placebo. Ispitanicima su prije i nakon istraživanja procijenjeni tjelesna masa, udio i sastav masnog tkiva, razine testosterona i kortizola te izvedba pet uobičajenih dnevnih vježbi: leđni čučanj, potisak prsa na ravnoj klupi, mrtvo dizanje, Grace sustav vježbanja i ukupni Cross Fit. Rezultati istraživanja pokazali su da tribulus u obliku dodatka prehrani nije utjecao na poboljšanje izvedbe ili sastav tijela kod muškaraca koji treniraju Cross Fit, međutim, može djelovati kao „pojačivač” učinka testosterona te održavati omjer između testosterona i kortizola, pa tako pomoći u smanjenu umora i oporavku nakon vježbanja. Naime, omjer između testosterona i kortizola pokazuje na odnos između anabolizma i katabolizma u tijelu zbog njihove uloge u sintezi i razgradnji proteina, pa se može koristiti kao biološki pokazatelj nadzora umora i uspostavljanja optimalnog opterećenja sportaša.