Vijesti

Lutein za bolju učinkovitost niskokalorične dijete

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Lutein za bolju učinkovitost niskokalorične dijete

Izvor: British Journal of Nutrition 

Lutein spada u skupinu karotenoida, a njegov najbolji izvor je tamnozeleno lisnato povrće kao što su špinat i kelj. Prethodne studije potvrdile su pozitivan učinak luteina na zdravlje očiju i mozga, te posebice na smanjenje rizika od makularne degeneracije uzrokovane starenjem. Ova studija prva otkriva da uzimanje luteina u obliku dodatka prehrani za vrijeme provođenja niskokalorične dijete kod pretilih osoba može sniziti razinu kolesterola u krvi i pozitivno utjecati na sastav tijela.

U dvostruko slijepu, randomiziranu kontroliranu studiju bilo je uključeno 48 pretilih osoba srednje životne dobi. Ispitanici su tijekom 10 tjedana provodili niskokaloričnu dijetu te su nasumično uzimali 20 mg luteina ili placebo. Rezultati su pokazali da je kod obje skupine došlo do smanjenja tjelesne mase i opsega struka, međutim, skupina koja je uzimala lutein u obliku dodatka prehrani imala je manji postotak masnog tkiva u odnosu na placebo. Istraživanje također pokazuje da je kod skupine koja je uzimala lutein došlo do očuvanja nemasne (mišićne) tjelesne mase, dok je u placebo skupini nastupilo propadanje mišićne mase. Znanstvenici objašnjavaju da bi jedan od mogućih mehanizama kojim lutein poboljšava sastav tijela mogla biti interakcija luteina i receptora kao što su receptor retinoične kiseline i receptor X retinoida. Uz to, u lutein skupini uočene su i smanjene razine ukupnog kolesterola te LDL kolesterola. Pretpostavke su da lutein utječe na uklanjanje LDL kolesterola iz plazme i kolesterola iz perifernog tkiva, usmjeravajući ga put jetre te na taj način snižava razinu ukupnog kolesterola u plazmi.

Autori studije zaključuju da lutein u obliku dodatka prehrani može pomoći pri gubitku tjelesne mase kod pretilih starijih osoba koje su, osim što imaju rizik od makularne degeneracije, sklone i razvoju sarkopenije te metaboličkim bolestima. Naglašavaju da su potrebna daljnja istraživanja na drugim dobnim skupinama kako bi se dodatno potvrdili navedeni rezultati.