Vijesti

Probiotici kod gljivičnih infekcija kod trudnica

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Probiotici kod gljivičnih infekcija kod trudnica

Izvor: Journal of Applied Microbiology


Novi podaci pokazuju korisnost bakterijskog roda Lactobacillus za trudnice, osobito za smanjenje vulvovaginalnih simptoma i recidiva vaginalne kandidijaze (VC). Stručnjaci su sojeve izolirali iz mliječnih proizvoda na temelju sposobnosti inhibicije zaraznih urogenitalnih bakterija kao što su Salmonella, Escherichia coli, Candida albicans i Gardnerella vaginalis, te antibakterijske aktivnosti u usporedbi s drugim probioticima za intimnu njegu na tržištu. Ti su sojevi također testirani da bi se osigurala njihova kvaliteta i učinkovitost.

U dvostruko slijepu, randomiziranu studiju kontroliranu placebom bilo je uključeno 78 trudnica između 14. i 32. tjedna trudnoće s vaginalnom kandidijazom. Interventna skupina uzimala je mješavinu probiotika tijekom 8 tjedana. Kod trudnica koje su uzimale mješavinu probiotika uočeno je smanjenje vulvovaginalnih simptoma kao što su iritacija, iscjedak i osjećaj peckanja za 45%, smanjenje zabrinutosti za 31% te smanjenje utjecaja na dnevne aktivnosti za 34,6%. Nasuprot tome, kod skupine koja je uzimala placebo nisu zabilježene značajne promjene u emocionalnom stresu ili u utjecaju na dnevne aktivnosti. Kod trudnica koje su uzimale mješavinu probiotika također je zabilježeno smanjenje emocionalnog stresa za 38% i neznatno smanjenje učestalosti konstipacije. Rezultati pokazuju da uzimanje tog dodataka prehrani smanjuje vulvovaginalne simptome, recidive VC-a i poboljšava emocionalne i socijalne tegobe pripisane VC-u.

Znanstvenici ističu važnost dobivenih rezultata, jer je to prva studija koja pruža kliničke dokaze o utjecaju probiotika dobivenih iz bakterijskog roda Lactobacillus na poboljšanje kvalitete života trudnica s vaginalnom kandidijazom.