Vijesti

Resveratrol nakon vježbanja

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Resveratrol nakon vježbanja

Izvor: Nutrients


Prema istraživanju, pliometrijske vježbe u kombinaciji s uzimanjem resveratrola u obliku dodatka prehrani mogu pomoći u kontroli oštećenja mišića te poboljšavaju tjelesnu prilagodbu i potiču oporavak anaerobnog kapaciteta. Pliometrijski trening predstavlja vježbe skokova prilikom kojih mišić postiže najveću moguću silu s ciljem povećanja snage. Mnogi treneri prihvatili su te vježbe kao glavnu metodu treninga za sportaše. Međutim, ako na treningu dođe do preopterećenja, može nastupiti ozljeda mišića uzrokovana izvođenjem tjelesnih vježbi (exercise-induced muscle damage, EIMD).

Resveratrol je prirodni polifenol koji ima brojne povoljne učinke na metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti, smanjuje oksidativni stres te ima protuupalni učinak. Cilj studije bio je kod muškaraca koji se ne bave sportom ispitati zaštitne učinke resveratrola kao dodatka prehrani na ozljedu mišića uzrokovanu izvođenjem pliometrijskih vježbi. Istraživanje je trajalo 10 dana, a sudjelovalo je 36 ispitanika koji su bili podijeljeni u tri skupine: placebo skupina (1.000 mg/dan metilceluloze), RES 500 (500 mg/dan resveratrola i 500 mg/dan metilceluloze) i RES 1.000 (1.000 mg/dan resveratrola). Za vrijeme trajanja istraživanja, ispitanici su laboratorij posjetili šest puta. Pri prvoj posjeti prikupljeni su podaci o povijesti bolesti, antropometriji, tjelesnim navikama, a kod njih se mjerila i izvedba tjelesnih vježbi te razina osjetljivosti na bol. Nakon ozljede mišića uzrokovane izvedbom pliometrijskih vježbi, kod ispitanika su izmjereni sljedeći parametri: izvedba vježbi, biomarkeri mišićne ozljede, upala i osjetljivost na bol.

Rezultati su pokazali da su obje skupine ispitanika koje su uzimale resveratrol u obliku dodatka prehrani, imale veću snagu u odnosu na placebo skupinu. Također, kod RES skupine uočen je bolji učinak oporavka snage i indeksa umora, pogotovo kod one skupine koja je uzimala veću dozu resveratrola. Nadalje, RES skupina ispitanika imala je manju razinu boli nakon ozljede, a pokazatelji ozljede mišića (laktat dehidrogenaza, kreatin kinaza) bili su kod njih smanjeni. Uzimanje resveratrola u obliku dodatka prehrani ne uzrokuje nepovoljne čimbenike na krvnu sliku, ulogu bubrega i ulogu jetre. Stoga su autori studije zaključili da uzimanje resveratrola u obliku dodatka prehrani može smanjiti oštećenja mišića, upale i boli uzrokovane ozljedom mišića prilikom izvođenja pliometrijskih vježbi. Također, povoljno utječe na oporavak snage i anaerobne izvedbe.