Inovacije na tržištu u liječenju ljuskave kože i psorijaze

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Marina Marušić Fojs, mag.pharm.

Koža sklona ljuskanju vapi za njegom. Neke aktivne tvari univerzalno djeluju kod više dijagnoza, a neke su specifične. Ljekarnici na temelju suvremenih spoznaja pacijentima pružaju najprikladnije opcije.

 
Inovacije na tržištu u liječenju ljuskave kože i psorijaze

 

  

Rast novih stanica, odumiranje starih i njihovo postepeno odljuščivanje, ne možemo osjetiti na zdravoj koži. Međutim, ukoliko dođe do poremećaja masnoća u vanjskom sloju kože, ona ne može zadržavati dostatnu količinu vlage, pa pacijenti dobivaju osjećaj suhe kože. Često susrećemo pacijente s problemima ljuskanja nešto ozbiljnijeg intenziteta.

U dermatologiji postoji nekoliko dijagnoza koje uključuju simptome suhog ljuskanja. Neke od njih su kontaktni dermatitis, psorijaza, ekcem (npr. atopijski dermatitis), ihtioza, aktinička keratoza, lichen planus i razne gljivične infekcije.

Pomoć dermatologa radi pravovremene dijagnoze moraju zatražiti pacijenti koji probleme suhe kože i ljuskanja ne mogu riješiti redovitim i ispravnim korištenjem emolijensa.

Era velikih terapijskih mogućnosti bioloških terapija za pacijente koji boluju od nekih oblika bolesti suhe kože često nas suočava s potrebom obnavljanja znanja i sistematizacije savjeta o jednostavnijim terapijama i suportivnoj njezi. Trenutno se čini da je to slučaj sa psorijazom.

Psorijaza pogađa čak oko 2% svjetske populacije. To je kronična upalna multisistemska bolest koja zahvaća prvenstveno kožu i zglobove. Klinička slika najčešćeg tipa psorijaze (Psoriasis vulgaris) je pojava eritematoznih papula i plakova prekrivenih srebrnastim ljuskicama. U liječenju se kombiniraju lokalna i sistemska terapija, ovisno o intenzitetu bolesti i brojnim drugim faktorima, uključujući i suradljivost pacijenta. Prvu liniju lokalne terapije čine kortikosteroidi, kalcipotriol, ili njihova kombinacija. Osim njih koriste se emolijensi, salicilna kiselina, katran, fototerapija, antralin, acitretin, metotreksat, ciklosporin i biološka terapija. S farmakološkog gledišta, osim primjene emolijensa razlikujemo keratolitike, protuupalna sredstva i imunomodulirajuće lijekove.

 

Kakve inovacije nudi suvremeno tržište u liječenju psorijaze i ljuskave kože?

Bilo da je riječ o blažem ili težem obliku psorijaze, koža bolesnika s tom bolešću izrazito traži njegu. Čak i pacijenti koji su na terapijama sistemskim lijekovima imaju koristi od topikalne njege koja je posebno odabrana za kožu s tim tipom problema. Najbolji učinci postižu se kada se koriste cjelovite linije proizvoda. Sastav proizvoda je obično dizajniran tako da se optimalno djelovanje postiže kombiniranjem specijaliziranih proizvoda za čišćenje, njegu i intenzivni ciljani tretman. Osnovu njege čine emolijensi i keratolitici, ali inovacije u medicini otvorile su i nove mogućnosti u obliku patentiranih molekula, od kojih ćemo neke spomenuti.

Glavna funkcija emolijensa u terapiji je smanjiti ljuskanje. Nadoknadom fizioloških lipida oni pojačavaju barijernu funkciju kože. Od keratolitika najčešće se upotrebljavaju salicilna kiselina i ureja, u visokim koncentracijama. U početnoj fazi psorijaze preporučuje se koristiti keratolitike, a u kasnijim fazama emolijense.

Ureja je nezaobilazan sastojak u liječenju psorijaze. Već u malim koncentracijama djeluje kao humektans i omekšava kožu, a u visokim koncentracijama ima keratolitičko djelovanje. Na tržištu postoje kreme koje su namijenjene specijalno za omekšavanje zadebljalih plakova na koži, s čak 50% ureje u svom sastavu.

Kao najkvalitetniji emolijensi ističu se neka od prirodnih ulja i maslaca - ulje jojobe koje umiruje kožu, a pogodno je i za masnije tipove kože te shea maslac, poznat  i kao „afričko zlato“, nezamjenjiv  u svojstvima omekšavanja i poticanja reepitelizacije kože.

Salicilna kiselina je keratolitik koji omekšava ljuskice i olakšava njihovo uklanjanje. Njezina je primjena posebice važna kada je sloj ljuskica toliko debeo da otežava očekivano djelovanje ostalih aktivnih tvari.

S obzirom na to da je psorijaza autoimuna bolest, lokalni pripravci koji se koriste za njeno liječenje sadrže i tvari koje djeluju protuupalno. U terapiji su to prvenstveno kortikosteroidi, ali postoje i drugi spojevi koji imaju isti način djelovanja, no s manje nuspojava. Tu se posebno ističu omega-nezasićene masne kiseline. One su vrlo interesantne, jer, ne samo da njihova suplementacija djeluje protuupalno, nego su bitne i u izgradnji ekstracelularnog zaštitnog dijela kože. Kao najvažnija od PUFA ističe se linolenska kiselina (LA), prekursor ceramida, najzastupljenije sastavnice kožne barijere. Linolenska kiselina, ceramid i razne druge omega-3 nezasićene masne kiseline predmet su mnogih aktualnih istraživanja, a čini se da bi neki od tih topikalnih pripravaka mogli djelovanjem čak konkurirati djelovanju klobetazola.

Protuupalni učinak može se postići i dodatkom dobro poznatog niacinamida čiji su benefiti višestruki.

Još jedan spoj koji postoji pod zaštićenim nazivom Olivem®1.000, može u formuliranju emulzije za psorijazu imati i dodanu vrijednost. Naime, osim što je odličan emulgator, Olivem®1.000 umiruje kožu, te smanjuje upalne medijatore na koži, a dobiva se iz masnih kiselina maslinovog ulja.

Specifičan doprinos u njezi kože s psorijazom ima i Evermat™, poznatiji po djelovanju na masnu kožu sklonu aknama. Taj je spoj postao poznat po smanjivanju lučenja sebuma na licu i sužavanju pora. Kada je u pitanju njega kože sa psorijazom, Evermat™sprječava proliferaciju keratinocita i sebocita, cijelo vrijeme održavajući tzv. mat izgled lica.

Na kraju, imajmo na umu da nije svako ljuskanje kože isto. Koža sklona ljuskanju vapi za njegom. Neke aktivne tvari univerzalno djeluju kod više dijagnoza, a neke su specifične. Na nama je da budemo u tijeku sa suvremenim spoznajama te pacijentima pružimo najprikladnije opcije.

PONTUS PHARMA

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Banner